ΜΕ..ΜΕ…ΜΕΛΙΣΣΑ!

Γειά σας παιδιά!

Σήμερα είναι Παρασκευή, 15 Μάίου το 2020

Τις προηγούμενες μέρες μιλήσαμε για τα έντομα, και αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για ένα πολύ αγαπημένο έντομο, τη μέλισσα!

Οι μέλισσες είναι πού σπουδαίες για τον άνθρωπο και τη φύση γιατί βοηθάνε τα φυτά να αναπαραχθούν (δηλαδή να φτιάξουν καινούρια φυτά) και παράγουν μέλι , κερί, πρόπολη και βασιλικό πολτό.

Οι μέλισσες εμφανίστηκαν στη γη πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια! δες εδώ μια τοιχογραφία που δείχνει έναν άνθρωπο να μαζεύει μέλι πριν από 8000 χρόνια!

Του fr:Utilisateur:Achillea – Drawn of a painting from the caves of Cueva de la Araña by fr:Utilisateur:Achillea, GPL, Σύνδεσμος

Αν κοιτάξεις μια μέλισσα από πολύ πολύ κοντά θα παρατηρήσεις πως και το δικό της σώμα αποτελείται από κεφάλι, σώμα και κοιλιά όπως και στα άλλα έντομα.Οι μέλισσες έχουν επίσης φτερά και κεντρί, που το χρησιμοποιούν για να αμύνονται όταν κάποιο άλλο έντομο τους επιτεθεί.

Ζούνε σε μεγάλες οικογένειες ,και τα σπίτια τους τα λέμε κυψέλες. Όταν οι μέλισσες ζουν ελεύθερες στη φύση φτιάχνουν συνήθως τις κυψέλες τους σε κουφάλες δέντρων και βράχους. Όμως οι μέλισσες που ζούνε στα μελίσσια έχουν κυψέλες που είναι φτιαγμένες από ξύλο η πλαστικό . Μέσα στην κυψέλη υπάρχουν οι κηρήθρες, που τις φτιάχνουν οι μέλισσες από κερί για να βάζουν το μέλι τους και τα αυγά τους.  Κάθε οικογένεια έχει μια βασίλισσα που είναι η πιο μεγάλη από όλες τις μέλισσες και η πιο σημαντική της δουλειά είναι να γεννάει αυγά από τα οποία θα γεννηθούν άλλες μέλισσες. Γι’αυτό και στην κυψέλη την προσέχουν πάρα πολύ! Τις άλλες δουλείες της κυψέλης τις κάνουν μέλισσες που δεν μπορούν να κάνουν αυγά και τις λέμε εργάτριες. Οί εργάτριες φροντίζουν τη βασίλισσα, καθαρίζουν τις κυψέλες, συγκεντρώνουν φαγητό και άλλα πολλά! Τέλος, κάθε οικογένεια μελισσών έχει και μερικούς κηφήνες, αρσενικές μέλισσες δηλαδή, που ζευγαρώνουν με τη βασίλισσα ώστε να τη βοηθήσουν να φτιάξει τα αυγά της. Οι κηφήνες ξεχωρίζουν από τις άλλες μέλισσες γιατί είναι πιο παχουλοί και δεν έχουν κεντρί.

κηρήθρα

 

Τι τρώνε οι μέλισσες;

Οι βασίλισσες μέλισσες τρέφονται με βασιλικό πολτό, που τον φτιάχνουν οι εργάτριες, Οι υπόλοιπες μέλισσες, δηλαδή οι εργάτριες και οι κηφήνες, τρέφονται με γύρη που μαζεύουν από τα λουλούδια και μέλι που φτιάχνουν οι ίδιες.

 

εργάτρια που μεταφέρει γύρη

 

Πως φτιάχνουν το μέλι;

“Οι εργάτριες μέλισσες (οι οποίες αποτελούν το 98% τουλάχιστον του πληθυσμού των κυψελών) είναι εκείνες που παράγουν το μέλι μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία. Απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός εργατριών μελισσών, και καμία μέλισσα δεν μπορεί μόνη της να παράγει μέλι χωρίς τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Με λίγα λόγια, κάποιες μέλισσες πετάνε έξω από την κυψέλη, αναζητώντας νέκταρ. Στη συνέχεια, ρουφάνε το νέκταρ από τα λουλούδια και το αποθηκεύουν στο δεύτερο ειδικό στομάχι που έχουν (σχεδιασμένο ειδικά για την αποθήκευση του μελιού) ενώ πετούν πίσω στην κυψέλη. Μόλις φτάσουν στην κυψέλη, παραδίδουν το νέκταρ σε μια άλλη ομάδα μελισσών για να το  “μασήσουν” . Οι  μέλισσες που ”μασάνε” συλλέγουν το νέκταρ και το μασούν για περίπου 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της μάσησης, ένζυμα μετατρέπουν το νέκταρ σε μια ουσία που περιέχει μέλι μαζί με αρκετό νερό. Μετά από το μάσημα, οι εργάτριες διαχέουν την ουσία σε κηρήθρες, έτσι ώστε το νερό να μπορεί να εξατμιστεί, και να κάνει έτσι το μέλι πιο πυκνό και παχύρευστο. Η εξάτμιση του νερού επιταχύνεται καθώς άλλες μέλισσες κάνουν αέρα με τα φτερά τους. Μόλις  η παραγωγή του μελιού τελειώσει, μια άλλη ομάδα  μελισσών είναι υπεύθυνη για να σφραγίσει τις κυψελίδες με κερί, έτσι ώστε το προϊόν να προστατεύεται. Οι μέλισσες παράγουν και αποθηκεύουν τα προϊόντα τους (μέλι, βασιλικό πολτό, πρόπολη κλπ.) για δική τους χρήση.  Μπορούν να επιβιώσουν τρώγοντας μέλι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και σε άλλες περιόδους όταν η γύρη δεν είναι διαθέσιμη. Οι μελισσοκόμοι στην πραγματικότητα “κλέβουν” ένα μέρος αυτού του αποθέματος έκτακτης ανάγκης, όταν συγκομίζουν το μέλι. Αλλά εάν η συγκομιδή γίνεται σε λογικά πλαίσια, οι μέλισσες θα αντισταθμίσουν την «κλοπή» και θα υποκαταστήσουν την ποσότητα μελιού που χάνουν από τον άνθρωπο, συνεχίζοντας τον κύκλο ζωής τους χωρίς περαιτέρω προβλήματα.”

πηγή:https://wikifarmer.com/el/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%82-%CF%86%CF%84%CE%B9%CE%AC%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9/

 

     

 

πηγή :http://taniamanesi-kourou.blogspot.com/2013/04/blog-post_7.html

δες πως φτιάχνεται το μέλι εδώ:

 

 

 

εργάτριες που μαζεύουν νέκταρ

 

Οι μελισσοκόμοι ,δηλαδή οι επαγγελματίες που έχουνε μελίσσια, συγκεντρώνουν το μέλι από τις κυψέλες. Για να μην τους τσιμπήσουν οι μέλισσες χρησιμοποιούν καπνό για να τις ζαλίσουν και φοράνε ειδική στολή!

δες εδώ έναν  μελισσοκόμο πως μαζεύει το μέλι από τα μελίσσια του:

 

  

μελισσοκόμος

μελίσσια (  Από Jonathunder – Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11274580 )

 

 

 Η μέλισσα στην μυθολογία

Στην ελληνική μυθολογία ο Δίας, ο βασιλιάς των θεών, ανατράφηκε την Μέλισσα και την Αμάλθεια, κόρες του Μελισσέα που ήταν βασιλιάς  της Κρήτης. Οι δύο αυτές αδερφές τον βοήθησαν να μεγαλώσει προσφέροντάς του φροντίδα και τροφή. Ο πατέρας του Δια, ο Κρόνος, ήταν πολύ θυμωμένος γιατί φοβόταν πως ο Δίας θα του πάρει το θρόνο και θα γίνει αρχηγός των Θεών,όπως και έγινε. Για να τιμωρήσει τις δύο αδερφές μεταμόρφωσε τη Μέλισσα σε σκουλήκι. Ο Δίας ,που τη λυπήθηκε ,της έδωσε φτερά και την μεταμόρφωσε στη μέλισσα που ξέρουμε και που μας είναι τόσο χρήσιμη.

Ο Δίας και οι τροφοί του, Nicolas Poussin (1638) (πηγή: https://www.meliforos.com/melissa-mithologia/)

 

Πίνακες με θέμα τη μέλισσα

 

δες και άλλες πληροφορίες για τις μέλισσες εδώ:

 

 

 

 

Δραστηριότητες

 

  • παζλ

 

 

  • Παγωτό μπανάνας με μέλι:

 

Υλικά

2 μπανάνες χωρίς τη φλούδα, κομμένες σε μικρά κομμάτια και παγωμένες στην κατάψυξη για δύο με τρεις ώρες
2 1/2 κουταλιές σούπας μέλι

Εκτέλεση: Βγάζουμε τις μπανάνες από την κατάψυξη, τις οποίες έχουμε τοποθετήσει επάνω σε μεμβράνη πριν παγώσουν για να ξεκολλήσουν εύκολα. Τις ρίχνουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το μέλι. Χτυπάμε στην αρχή για λίγο και κάθε τόσο σταματάμε. Μόλις δούμε ότι αρχίζει να πολτοποιείται η μπανάνα, χτυπάμε μέχρι να γίνει βελούδινη κρέμα παγωτού. Σερβίρουμε αμέσως ή τοποθετούμε και πάλι στην κατάψυξη για να καταναλώσουμε αργότερα. (πηγή:https://www.talcmag.gr/sintages/meli/)

 

 

  • Παραμύθι:

Διαβάζω το παραμύθι και προσπαθώ να διηγηθώ την ιστορία . Σκέφτομαι ένα διαφορετικό τέλος. Ζωγραφίζω κάτι που μου άρεσε.

 

 

  • Βάζω το σωστό αριθμό:

 

 

 

  • Ακροστιχίδα

    

πηγή:http://taniamanesi-kourou.blogspot.com/2013/04/blog-post_9482.html

 

 

 

 

  • Κατασκευή μολυβοθήκη μέλισσα

θα χρειαστούμε ρολό από χαρτί υγείας, χαρτόνι λευκό, μαρκαδόρους και κόλλα. Αφού κόψουμε και κολλήσουμε τα φτερά, το κεφάλι και τις κεραίες, ζωγραφίζουμε το μελισσάκι μας. Τέλος κολλάμε στην κάτω μεριά ένα στρογγυλό χαρτόνι και έτοιμη η μολυβοθήκη μας!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Περνά περνά η μέλισσα

Αν είμαστε αρκετοί  παίζουμε το παραδοσιακό παιχνίδι “Περνά περνά η μέλισσα”.

Οδηγίες: Τα παιδιά διαλέγουν δύο “αρχηγούς”, ο ένας αντιπροσωπεύει τον Ήλιο και ο άλλος το Φεγγάρι. Αυτοί οι δύο σχηματίζουν μια καμάρα με τα χέρια τους και τα υπόλοιπα παιδιά περνούν κάτω από την καμάρα (πιασμένα από τη μέση τους, σαν τρενάκι) τραγουδώντας δύο φορές: “Περνά περνά η μέλισσα με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα”. Κάθε φορά που τελειώνει το τραγούδι οι αρχηγοί κατεβάζουν τα χέρια τους και εγκλωβίζουν ένα παιδί. Τότε το ρωτάνε ψιθυριστά: “Τι θέλεις τον Ήλιο ή το Φεγγάρι; Ανάλογα την απάντηση του παιδιού πηγαίνει και στέκεται πίσω από τον αρχηγό που διάλεξε. Το παιχνίδι συνεχίζεται έως το τελευταίο παιδί, όπου η ερώτηση γίνεται πια φωναχτά. Μόλις όλα τα παιδιά μοιραστούν, τότε τραβάμε μια γραμμή και δίνουμε ένα σκοινί. Κάθε άκρη του σκοινιού την κρατούν οι δύο αρχηγοί. Ξεκινούν να τραβούν και όποια ομάδα παρασύρει την άλλη και περάσει τη γραμμή κερδίζει.
Αλλιώς μπορούμε να μάθουμε το τραγουδάκι και να το τραγουδήσουμε με διαφορετικούς τρόπους -πιο δυνατά, πιο σιγά, πιο γρήγορα, πιο αργά)
  • κινητικό παιχνίδι:

Οριοθετούμε ένα σημείο που είναι η κυψέλη μας. Σκορπίζουμε μπάλες τσαλακωμένου χαρτιού, αυτή είναι η γύρη μας! Όσο παίζει το μουσικό κομμάτι μαζεύουμε όση περισσότερη γύρη μπορούμε. Μόλις σταματήσει η μουσική πάμε στην κυψέλη μας. Ιδανικά παίζουμε το παιχνίδι με πάνω από 2 παίχτες για να υπάρχει ανταγωνισμός. Δεν ξεχνάμε να φτιάξουμε όσες κυψέλες όσοι και οι παίχτες. Χρειαζόμαστε και κάποιον που δεν θα παίζει μα θα σταματάει και θα ξεκινάει τη μουσική.

 

 

 

 

περιμένουμε τις εργασίες και τις εντυπώσεις σας εδώ:

Μετάβαση στο padlet.com

καλή διασκέδαση!

Με φιλιά και αγάπη πολλή, οι κυρίες

 

 

πηγές: