1η Μαίου-νέος μήνας, διπλή γιορτή!

Πληροφορίες

Η 1η Μαΐου, ή αλλιώς Πρωτομαγιά, είναι μέρα αργίας- απεργίας στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου. Τη μέρα αυτή έχουμε διπλή γιορτή. Τιμάμε τον αγώνα των εργατών του Σικάγο,το 1886, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους να διεκδικήσουν “8 ώρες δουλειά.8 ώρες διασκέδαση-8 ώρες ξεκούραση” και εναντιώθηκαν στους πλούσιους της εποχής που εκμεταλλεύονταν την εργασία τους. Μέχρι τότε δούλευαν πάρα πολλές ώρες και δεν προλάβαιναν ούτε να διασκεδάσουν ούτε να ξεκουραστούν!Στην Ελλάδα η πρώτη εργατική διαδήλωση  έγινε το 1892. Παραπάνω από 2000 πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα ζητώντας 8 ώρες δουλειά,να ξεκουράζονται την Κυριακή κ.α.

πηγή : https://politisonline.com/kosmos/588900/ergatiki-protomagia-apo-to-sikago-toy-1866-eos-tin-ellada-toy-simera/

 

Εκτός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την πρώτη μέρα του Μαΐου στην Ελλάδα τιμάμε και χαιρόμαστε για τον ερχομό της Άνοιξης και το στολισμό της Φύσης. Αν και η άνοιξη έρχεται μαζί με το Μάρτη, καθιερώθηκε να γιορτάζεται την 1η Μαΐου,καθώς τότε την γιόρταζαν και οι αρχαίοι Έλληνες στα Ανθεστήρια -μια γιορτή προς τιμή του θεού Διόνυσου. Οι πιστοί ,για να τιμήσουν το θεό του κρασιού , κατευθύνονταν προς τα ιερά κρατώντας λουλούδια!

πηγή: http://www.oldalexandroupoli.gr/2015/02/1970.html

Σήμερα, την Πρωτομαγιά, οι πολίτες κάνουν πορείες για να τιμήσουν των αγώνα των εργατών και πηγαίνουν εκδρομές  για να θαυμάσουν την πρωτομαγιάτικη φύση. Μαζεύουν λουλούδια και μ ‘αυτά φτιάχνουν το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι,που συμβολίζει τον κύκλο της ζωής. Σε πολλά μέρη τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι κρατώντας ανθισμένα κλαδιά πορτοκαλιάς και τραγουδώντας τα “κάλαντα του Μάη”. Σε άλλα μέρη κάνουν ακόμα “ανθεστήρια” και περπατούν στους δρόμους κρατώντας λουλούδια ή διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις λουλουδιών.

πηγή : https://iselida.gr/index.php/eidiseis/eidiseis-ellada/item/3657-giati-ftiaxnoume-stefani-apo-louloydia-tin-protomagia

 

 

πηγή: http://patrasmagazine.gr/2019/04/30/paraskevi-sta-psilalonia-oi-giorti-ton-louloudion/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα κάλαντα του Μάη :

 

 

Δραστηριότητες:

  • Ποιος θα είναι ο πρώτος;

Εκτυπώνω την εικόνα ή την κατεβάζω στον υπολογιστή και την ανοίγω με το πρόγραμμα ζωγραφικής.

θα χρειαστώ 12 “καρτέλες εντολών” [κόβω μόνος μου 12 τετράγωνα η ζητάω βοήθεια από κάποιον μεγάλο.] Στις καρτέλες αυτές  θα γράψω  όπως μπορώ ή θα ζωγραφίσω τς παρακάτω εντολές:

  1. Ζωγράφισε 1 φύλλο [4 καρτέλες]
  2. Ζωγράφισε 2 φύλλα [ 4 καρτέλες
  3. Χάνεις τη σειρά σου [4 καρτέλες].

Με ένα λάχνισμα (τα γνωστά τραγουδάκια τύπου “αμπεμπαμπλόμ) διαλέγουμε  ποιος θα παίξει πρώτος. Ο κάθε παίχτης διαλέγει ένα λουλούδι και το ζωγραφίζει ανάλογα με τις εντολές που θα τύχει. Κερδίζει όποιος τελειώσει τη ζωγραφιά του πρώτος!

 

  • Σταυρόλεξο:

 

  • Κατασκευή με την τεχνική οριγκάμι

     

 

 

  • Πάζλ

 

  • Ζωγραφίζω κ εγώ έναν πίνακα με θέμα την Πρωτομαγιά

πατάω το σύνδεσμο για να πάρω ιδέες και να γνωρίσω ζωγράφους και τα έργα τους σχετικά με το θέμα

η Πρωτομαγιά στην τέχνη

(πηγή : http://taniamanesi-kourou.blogspot.com/2015/05/blog-post_1.html )

 

 

Περιμένουμε με χαρά τα έργα σας :

Μετάβαση στο padlet.com

(τις πληροφορίες βρήκαμε από

Ευχόμαστε καλή διασκέδαση!

σε χαιρετούμε με φιλιά πολλά και αγάπη ,

οι κυρίες.