Η τέταρτη ημέρα παρουσίας μας στο σχολείο Kiviõli Riigikool της Εσθονίας ξεκίνησε με την καθιερωμένη πλέον επίσκεψη μας στην καφετέρια του σχολείο για το πρωινό μας.
Στη συνέχεια ακολουθήσαμε τη διεξαγωγή ενός τεστ αγγλικών. Οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να γράψουν ένα επαναληπτικό τεστ, το οποίο πραγματοποιήθηκε ψηφιακά, χρησιμοποιώντας φορητούς υπολογιστές που είχαν δοθεί από το σχολείο στον κάθε μαθητή. Το τεστ ενίσχυσε την εξοικείωση των μαθητών με τις ψηφιακές πλατφόρμες εκπαίδευσης, ενώ η εκπαιδευτικός είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την πρόοδο του κάθε μαθητή. Αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν η δυνατότητα της καθηγήτριας να προσαρμόσει τη βαθμολογία του τεστ, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού, καθώς και να καταχωρήσει σχόλια που ενημέρωναν άμεσα τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς μέσω της πλατφόρμας. Εντυπωσιακή ήταν επίσης η δυνατότητα δήλωσης των απουσιών ηλεκτρονικά, γεγονός που διασφαλίζει την άμεση ενημέρωση και διαφάνεια.
Την επόμενη ώρα είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με μαθητές/τριες της Β’ Γυμνασίου στην τάξη αγγλικών της κυρίας Irina Adamovits. Το θέμα της συζήτησης ήταν τα χριστουγεννιάτικα έθιμα και τραγούδια της Ελλάδας. Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουν για τη χριστουγεννιάτικη κουλτούρα μας, ενώ τραγουδήσαμε μαζί τους ελληνικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Η αλληλεπίδραση αυτή δημιούργησε ένα ζεστό και φιλικό κλίμα στην τάξη, ενισχύοντας τη διαπολιτισμική κατανόηση.
Στη συνέχεια, παραμείναμε στην ίδια τάξη, όπου συναντήσαμε μαθητές της Β’ Λυκείου. Αν και το αρχικό θέμα της συζήτησης ήταν τα ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα, η κουβέντα μεταφέρθηκε γρήγορα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουν για τις διαφορές μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών συστημάτων. Επιπλέον, αξιοποιώντας την παρουσία του μαθηματικού μας, κ. Θεμελή, ζήτησαν να τους βοηθήσει με κάποιες ασκήσεις γραμμικών συστημάτων 2×2 που είχαν ως εργασία για το σπίτι. Η προθυμία τους για μάθηση και η ενεργή συμμετοχή τους μας εντυπωσίασε, και η τάξη μετατράπηκε σε μια ζωντανή μαθηματική συζήτηση!
Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του σχολείου. Το γυμναστήριο μας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, καθώς περιλάμβανε αίθουσα μπαλέτου/χορού και σύγχρονες εγκαταστάσεις που διασφάλιζαν την ασφάλεια των μαθητών. Το ξυλουργείο ήταν εξοπλισμένο για να διδάξει στους μαθητές ακόμα και από το δημοτικό τις βασικές αρχές της ξυλογλυπτικής, καλλιεργώντας τις δημιουργικές και πρακτικές τους δεξιότητες. Στην αίθουσα της κουζίνας, τα παιδιά διδάσκονται όχι μόνο μαγειρική, αλλά και τη σωστή χρήση ηλεκτρικών συσκευών, γεγονός που προάγει την αυτάρκεια και την πρακτικότητα. Η αίθουσα καλλιτεχνικών ήταν γεμάτη έργα των μαθητών, αποδεικνύοντας τη σημασία που δίνεται στην καλλιέργεια της φαντασίας και της αισθητικής. Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε στην πισίνα του σχολείου, η οποία προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα για κολύμβηση κατά τη διάρκεια του μαθήματος της φυσικής αγωγής.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της Εσθονίας δεν περιορίζεται στη στείρα θεωρητική γνώση, αλλά προσφέρει μια ολοκληρωμένη ανθρωπιστική παιδεία. Το σχολείο συνεργάζεται με σχολές οδήγησης, δίνοντας στους μαθητές τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μαθήματα οδήγησης, προετοιμάζοντάς τους για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Τέλος πριν από το μεσημεριανό μας γεύμα στην καφετέρια του σχολείου μαθητές του δημοτικού ετοιμάστηκαν για να μετακινηθούν παρουσία της δασκάλας τους σε τοπικό κατάστημα με ζωοτροφές, έτσι ώστε να αγοράσουν τροφή για γάτες, με σκοπό να τη δωρίσουν σε καταφύγιο για αδέσποτες γάτες. Οι μικροί μαθητές είχαν μαζέψει χρήματα από ένα μπαζάρ που είχαν πραγματοποιήσει μερικές μέρες νωρίτερα!
Η τέταρτη μέρα μας έκλεισε με ενθουσιασμό και μια βαθύτερη κατανόηση του πώς ένα σχολείο μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές και κοινωνικές εμπειρίες στους μαθητές του.
«Με την επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτές.»