Η τρίτη ημέρα μας ξεκίνησε με το παραδοσιακό πρωινό στην καφετέρια του σχολείου Kiviõli Riigikool της Εσθονίας, όπου και πάλι εντυπωσιαστήκαμε από την ποιότητα και τη φροντίδα που δίνεται στο πρώτο γεύμα της ημέρας. Αμέσως μετά, επισκεφτήκαμε το σχολείο του Lüganuse, το οποίο βρίσκεται στο γειτονικό χωριό, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από το Kiviõli. Εκεί μας περίμενε η καθηγήτρια Αγγλικών και Φιλανδικών κυρία Kaja Toikka, που μας ξενάγησε στους χώρους του σχολείου. Το Lüganuse Kool αποτελεί το δεύτερο από τα τρία σχολεία που συνενώθηκαν ως ένα σχολείο πλέον, υπό τη διοίκηση της διευθύντριας κυρίας Ave Szymanel.
Παρότι το κτίριο είναι αρκετά παλιό, διακρίνεται για την άψογη καθαριότητα και την επιμονή του προσωπικού στη διατήρηση υψηλών συνθηκών υγιεινής. Μία ιδιαιτερότητα που μας έκανε εντύπωση ήταν η επιλογή των καθηγητών να χρησιμοποιούν ακόμη τον μαυροπίνακα. Αυτή η απόφαση δεν είναι απλώς νοσταλγική, αλλά στοχεύει στη μείωση της έκθεσης των παιδιών στις οθόνες, προσφέροντάς τους μια πιο ισορροπημένη σχολική εμπειρία. Παράλληλα, η χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) δεν αποκλείεται, καθώς αξιοποιείται σε μαθήματα όπου κρίνεται απαραίτητη.
Το σχολείο διατηρεί την ιστορική του ταυτότητα, με μία αίθουσα που λειτουργεί ως μουσείο, γεμάτη ντοκουμέντα του παρελθόντος, με στόχο να μεταδώσει την ιστορία του στους μαθητές.
Η ξενάγηση μας αποκάλυψε τους μοναδικούς τρόπους με τους οποίους το εσθονικό εκπαιδευτικό σύστημα καλλιεργεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των μαθητών. Επισκεφτήκαμε χώρους όπως η καφετέρια του σχολείου και το ξυλουργείο, που παρέχει ευκαιρίες για πρακτική εργασία, και την αίθουσα καλλιτεχνικών, όπου οι μαθητές μπορούν να πειραματιστούν με διάφορα υλικά και τεχνικές.
Κατά τη διάρκεια της περιήγησης είδαμε, επίσης, την αίθουσα των καθηγητών, το εργαστήριο φυσικών επιστημών – όπου διεξαγόταν μάθημα βιολογίας –, το εργαστήριο πληροφορικής και την αίθουσα εκμάθησης μαγειρικής. Η τελευταία μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα, καθώς οι μαθητές μαθαίνουν να μαγειρεύουν και να φροντίζουν τον εαυτό τους, ένα σημαντικό μάθημα ζωής που εντάσσεται μεθοδικά στο πρόγραμμα σπουδών. Επίσης σε κεντρικό σημείο του σχολείου υπήρχαν αναρτημένες φωτογραφίες των καλύτερο μαθητών του σχολείου, με στόχο τη δημιουργία θετικών προτύπων για τους υπόλοιπους μαθητές/τριες.
Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης, επιστρέψαμε στο σχολείο του Kiviõli, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα μάθημα φυσικής αγωγής με τον κύριο Tanel Laudma. Οι μικροί μαθητές του δημοτικού συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε αθλοπαιδιές και ομαδικά παιχνίδια. Η έμφαση δόθηκε στην αξία της συνεργασίας, της εμπιστοσύνης και της χαράς μέσα από το παιχνίδι, ενώ οι χώροι ήταν ειδικά διαμορφωμένοι για την ασφάλεια των παιδιών.
Στη συνέχεια, ζήσαμε μία μοναδική εμπειρία, καθώς συμμετείχαμε και εμείς ως επισκέπτες εκπαιδευτικοί στη διδασκαλία. Η κυρία Τσαούση παρέδωσε ένα μάθημα ιστορίας σχετικά με την αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα τη δομή και τη λειτουργία της πόλης-κράτους. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό, κάνοντας ερωτήσεις και συμμετέχοντας ενεργά στη συζήτηση. Ακολούθησε μία παρουσίαση υπό την καθοδήγηση του κυρίου Θεμελή, όπου οι Εσθονοί μαθητές παρουσίασαν τις δημιουργίες τους στο πλαίσιο του project “Presenting Our Family Budget and Life with Present Welfare State in Estonia,” το οποίο είχαν ξεκινήσει στο μάθημα των αγγλικών την πρώτη ημέρα της επίσκεψής μας.
Κατόπιν, ξεναγηθήκαμε στις αίθουσες των μαθητών του δημοτικού, που βρίσκονται στο ισόγειο του σχολείου. Οι χώροι αυτοί είναι ζωντανοί, γεμάτοι χειροτεχνίες, παιχνίδια και ειδικούς χώρους ψυχαγωγίας. Εντυπωσιαστήκαμε από τον κανόνα που απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων σε αυτό το επίπεδο, προάγοντας ένα πιο φυσικό και ανέμελο περιβάλλον για τα μικρότερα παιδιά.
Το μεσημεριανό φαγητό στην καφετέρια ήταν και πάλι εξαιρετικό. Απλές, παραδοσιακές γεύσεις, που φτιάχνονται με φροντίδα και καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Η μέρα μας έκλεισε με την παρουσία μας στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις των μαθητών των τριών σχολείων. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του χωριού, συμμετείχαν οι χορωδίες των σχολείων, ερμηνεύοντας χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια. Η ατμόσφαιρα ήταν μαγευτική, γεμάτη κατάνυξη και ζεστασιά, ενισχύοντας το αίσθημα της κοινότητας και της γιορτινής χαράς.
Μπορείτε να δείτε και ένα πολύ μικρό απόσπασμα από την εκδήλωση στο παρακάτω βίντεο.
Η τρίτη μέρα μας ήταν γεμάτη εμπειρίες και μας βοήθησε να κατανοήσουμε ακόμα καλύτερα τόσο το εκπαιδευτικό σύστημα της Εσθονίας όσο και τη φιλοσοφία που διέπει τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές δομές της χώρας.
«Με την επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτές.»