ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΗΣ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, των Νεοελληνικών κειμένων (Διονύσιος Σολωμός), των Αρχαίων Ελληνικών και του μαθήματος των Θρησκευτικών, καθώς και του περιβαλλοντικού  προγράμματος «Φύση και Πολιτισμός» οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου Τούμπας  Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν τετραήμερη διδακτική/πολιτιστική εκδρομή στην Κέρκυρα

από τις 11 έως 14 Απριλίου 2019. Στόχος αυτής της πολιτιστικής εξόρμησης ήταν οι μαθητές να έρθουν σε άμεση επαφή με την ιστορία και την πλούσια πολιτιστική παράδοση του νησιού των Επτανήσων, όπου ο Σολωμός πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του και συνέθεσε το μεγαλύτερο και το σπουδαιότερο μέρος του ποιητικού έργου του,  να επισκεφτούν χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αλλά και σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπου θα  έχουν  την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την πλούσια ιστορία του νησιού και της πόλης της Κέρκυρας.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης 11 Απριλίου με αρχικό προορισμό το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από όπου αναχωρήσαμε με το πλοίο για την Κέρκυρα. Κατά την άφιξή μας στην πόλη της Κέρκυρας, επισκεφτήκαμε αρχικά το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το οποίο είναι το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη της Άπω Ανατολής και της Ινδίας. Εκεί θαυμάσαμε τα ενδιαφέροντα εκθέματά του από την Κίνα, την Ινδία, την Κορέα, την Καμπότζη, το Νεπάλ και το Θιβέτ, όπως πανοπλίες πολεμιστών Σαμουράι και διάφορα αγάλματα του Βούδα. Έπειτα, ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης και κάναμε μια βόλτα στις στοές με τις υπέροχες καμάρες του Λιστόν, καθώς και στη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, τη Σπιανάδα, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς της Κέρκυρας και πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες. Συνεχίσαμε την ξενάγηση με την επίσκεψή μας σε ένα πρωτότυπο μουσείο ζωντανής ιστορίας, την «casa parlante», που στεγάζεται σε ένα παλιό κερκυραϊκό αρχοντικό, όπου είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή μιας τυπικής οικογένειας ευγενών του 19ου αιώνα, ταξιδεύοντας στο παρελθόν, μέσα από κινούμενες ανθρώπινες φιγούρες και πραγματικές μυρωδιές / ήχους εκείνης της εποχής. Αφού περιδιαβήκαμε τα καντούνια της πόλης, καταλήξαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, για να προσκυνήσουμε το λείψανο του πολιούχου του νησιού. Αργά το απόγευμα φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας και τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτιά μας, ενώ η μέρα μας έκλεισε με μια βραδινή βόλτα στην πλατεία Σπιανάδα.

Την επόμενη  ημέρα, την Παρασκευή, ξεκινήσαμε την ξενάγησή μας από το Μουσείο Σολωμού, το σπίτι όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Κέρκυρα, ο εθνικός μας ποιητής. Έπειτα, επισκεφτήκαμε το Αχίλλειο που βρίσκεται στην κορυφή ενός κατάφυτου λόφου και αποτελούσε την εξοχική κατοικία της Αυτοκράτειρας της Αυστρίας και βασίλισσας της Ουγγαρίας Ελισάβετ ή Σίσσυ. Περιηγηθήκαμε σε όλες τις αίθουσες του ανακτόρου, θαυμάζοντας τη διακόσμηση που ήταν επηρεασμένη από θέματα της ελληνικής μυθολογίας και εντυπωσιαστήκαμε από την εκπληκτική θέα και την πλούσια βλάστηση των κήπων, καθώς και από τα αγάλματα και τα γλυπτά που κοσμούν τον περίβολο του ανακτόρου. Την προσοχή μας δεν θα μπορούσαν να μην προσελκύσουν τα δύο αγάλματα του Αχιλλέα, το ένα γνωστό ως ο «Αχιλλεύς θνήσκων», που παρουσιάζει τον Αχιλλέα τη στιγμή που πεθαίνει προσπαθώντας να βγάλει το βέλος από τη φτέρνα του, και το άλλο ο «Αχιλλέας Νικών», που παριστάνει τον Αχιλλέα στη στιγμή της νίκης του και έχει τεράστιες διαστάσεις (11 μέτρα ύψος το άγαλμα και 15 μέτρα συνολικά). Στη συνέχεια, αναχωρήσαμε για το Μον Ρεπό, τη θερινή έπαυλη του Άγγλου αρμοστή Adams που έχτισε το 1831 για την Κερκυραία σύζυγό του και χρησιμοποιήθηκε μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα ως θερινό βασιλικό ανάκτορο. Αφού θαυμάσαμε τη φυσική ομορφιά των κήπων του Μον Ρεπό στους οποίους φιλοξενούνται σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, είδαμε από κοντά την έκθεση διαφόρων αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές στην περιοχή της Παλαιόπολης. Ακολούθως, επισκεφτήκαμε την Παλαιοκαστρίτσα και απολαύσαμε την υπέροχη πανοραμική θέα από την ιστορική μονή της Θεοτόκου και στη συνέχεια  το Μουσείο της Θάλασσας.

Τέλος την τρίτη μέρα, ξεκινήσαμε την περιήγησή μας από το Κανόνι και την Παναγία των Βλαχερνών, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού σε πολλούς τουριστικούς οδηγούς, από όπου θαυμάσαμε και το περίφημο Ποντικονήσι, πριν την επιστροφή μας στο κέντρο της πόλης. Ολοκληρώσαμε την ξενάγησή μας με μια βόλτα στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας που δεσπόζει επιβλητικά στην ανατολική πλευρά του νησιού, χτισμένο σε μια φυσικά οχυρή θέση κατά τη βυζαντινή περίοδο, με τον εξαίσιο ναό του Αγίου Γεωργίου και το Μουσικό τμήμα του Ιόνιου Πανεπιστήμιου.  Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στα καντούνια της πόλης και γνωρίσαμε την οικονομική, τουριστική και πολιτιστική ζωή της, καθώς  είδαμε σχολές φιλαρμονικής μουσικής, μεγάλη τουριστική κίνηση, χαρούμενους, ευγενικούς και φιλόξενους ανθρώπους.

Κάπως έτσι έφτασε, χωρίς να το καταλάβουμε, και η ημέρα της επιστροφής μας στη Θεσσαλονίκη, Κυριακή 14 Απριλίου. Γεμάτοι πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις αποχαιρετήσαμε το νησί των Φαιάκων και φτάσαμε στον Αρχαιολογικό χώρο και στο Μαντείο της Δωδώνης. Στη συνέχεια κάναμε μια μεγάλη στάση για μια γνωριμία με την πόλη των Ιωαννίνων, το Κάστρο της, την όμορφη λίμνη της Παμβώτιδα και το περίφημο νησάκι της κυρά Φροσύνης και έτσι ολοκληρώθηκε  αυτή η ενδιαφέρουσα, διδακτική και συνάμα ευχάριστη εκδρομή.

 

Αφήστε μια απάντηση