no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ

Συγγραφέας: | 18/03/2019
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ |

Την Πέμπτη 14/3/2019 οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου, ύστερα από την σχετική πρόταση της καθηγήτριας Αλμπάνη Μαρίας για το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας (Ενότητα 3η Διατροφή), επισκέφθηκαν το Μουσείο Άρτου, στην Αμφίκλεια. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν οι μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία των θρεπτικών συστατικών, έχοντας διδαχθεί την ενότητα του βιβλίου για τη διατροφή του ανθρώπου και να γνωρίσουν από κοντά τη λαογραφική ιστορία της Αμφίκλειας, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ψωμί.

Το Μουσείο Άρτου χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Το κεντρικό μέρος του μουσείου είναι αφιερωμένο στο ψωμί και στη σημασία του για τη ζωή των κατοίκων. Οι κάτοικοι στην Αμφίκλεια συνήθιζαν να χρησιμοποιούν τον άρτο στις καθημερινές στιγμές τους. Έτσι, μέσα στο μουσείο υπάρχουν διάφορα είδη ψωμιού διακοσμημένα με περίτεχνο τρόπο για τον γάμο, τη βάπτιση, τη γέννα, τα Χριστούγεννα (χριστόψωμα), το Πάσχα, κτλ. Εκτός από την αίθουσα για το ψωμί, το μουσείο έχει και δεύτερη αίθουσα αφιερωμένη στα όπλα που χρησιμοποιούσαν την εποχή εκείνη και το τελευταίο κομμάτι της λαογραφικής ιστορίας της Αμφίκλειας, αλλά και της χώρας μας γενικότερα, είναι αφιερωμένο στα παλιά επαγγέλματα που χάνονται ή που έχουν χαθεί.

Το πρόγραμμα της εκδρομής περιελάμβανε και μια ολιγόλεπτη στάση στην Ιερά Μονή Δαδίου προκειμένου οι μαθητές μας να μάθουν για την ιστορία του μοναστηριού. Τέλος, οι συνοδοί καθηγητές μαζί με τους μαθητές έκαναν μια περιήγηση στο χωριό της Αμφίκλειας για να θαυμάσουν τα πλούσια λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής.

Αρχηγός της επίσκεψης ορίστηκε ο κ. Μπεθάνης Γιώργος και συνοδοί καθηγητές οι κυρίες Αλμπάνη Μαρία, Μακροδήμου Ευθυμία και Βαρσαμή Ελένη. Ευχαριστούμε θερμά την κ. Φραντσέσκα, υπεύθυνη του Μουσείου Άρτου και την κ. Μακροδήμου Ευθυμία για τις πληροφορίες που συγκέντρωσε σχετικά με το Λιοντάρι της Χαιρώνειας, καθώς και τα παιδιά μας, για την άψογη στάση τους καθ’ όλη τη διάρκεια της διδακτικής επίσκεψης.

κάτω από: Γενικά

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Κατηγορίες