ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Κ.Π.Γ) Γ’ Γυμνασίου 14/5/20

Ατομο και κοινωνία – Κοινωνικοποίηση

Κάθε κοινωνία, ανεξάρτητα από το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, έχει κυρίαρχο πολιτισμό ο οποίος περιλαμβάνει γνώσεις, πεποιθήσεις, αξίες, κανόνες συμπεριφοράς, δεξιότητες, τεχνικές, σύμβολα και θεσμούς. Κάθε κοινωνία έχει επίσης θεσμοθετήσει μια διαδικασία, ώστε τα στοιχεία του πολιτισμού να μεταβιβάζονται στις νεότερες γενιές. Τη διαδικασία μεταβίβασης των στοιχείων αυτών από τις παλαιότερες στις νεότερες γενεές την αποκαλούμε κοινωνικοποίηση.
Η διαδικασία της κοινωνικοποίησης έχει δύο πρωταρχικούς στόχους. Ο πρώτος – ατομικός – είναι ο εξής : τα νεογέννητα βρέφη να ολοκληρωθούν ως άνθρωποι, να αποκτήσουν κοινωνικές και άλλες δεξιότητες και να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους, έτσι ώστε στη συνέχεια να μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα, δημιουργικά και αποτελεσματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ο δεύτερος – συλλογικός – στόχος είναι να επιτευχθεί μέσα από τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης η ταύτιση των νέων μελών με τις παραδόσεις, τους θεσμούς και τον πολιτισμό και με αυτόν τον τρόπο να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και η συνέχεια της κοινωνίας.
Μέσα από τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης και την αλληλεπίδραση με το κοινωνικό του περιβάλλον και τους φορείς κοινωνικοποίησης κάθε παιδί αποκτά μια συλλογική ταυτότητα, κοινές στάσεις και κοινή συνείδηση. Η συλλογική ταυτότητα είναι αυτή που οφείλεται σε κοινές εμπειρίες, στην κοινή ιστορία, στο κοινό θρήσκευμα, στην κοινή γλώσσα, καθώς και στο κοινό κλίμα και στο φυσικό περιβάλλον και που μεταδίδεται από τους διάφορους φορείς κοινωνικοποίησης. Είναι παράλληλα αυτή η ταυτότητα που διακρίνει και ξεχωρίζει τα Ελληνόπουλα από τους μικρούς Ιταλούς, τους μικρούς Αμερικανούς και τους μικρούς Αλβανούς κτλ. και αποτελεί τον εθνικό χαρακτήρα των Ελλήνων – αν και οι διαφορές μεταξύ των κοινωνιών ολοένα και μειώνονται για διάφορους λόγους.

Εργασία : Μπορείτε να περιγράψετε τους φορείς κοινωνικοποίησης που επέδρασαν στην ανατροφή σας. Σημειώστε πώς επέδρασε ο καθένας από αυτούς στη συμπεριφορά σας. Μπορείτε επίσης να σημειώσετε αν κάποιες από τις επιδράσεις ήταν θετικές ή αρνητικές.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση