Επίσκεψη στα πολυβολεία της Λαμίας

Την Παρασκευή  2 Δεκεμβρίου σε ώρα κενού, οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Γ4 του 4ου Γυμνασίου Λαμίας, συνοδευόμενοι από τον καθηγητή κ. Γιάννη Σβώλη, κάναμε μια βόλτα στους λόφους πάνω από την Αμφιθέα στην περιοχή του Κάστρου. Ανεβήκαμε στον λόφο παρατηρώντας την πόλη από ψηλά και προβληματιστήκαμε για διάφορα ζητήματα που αφορούν την πόλη μας.

Συγκεκριμένα, συζητήσαμε:

  • για την έλλειψη πρασίνου και ελευθέρων χώρων,
  • την ελλιπή ενημέρωση των κατοίκων όσον αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα,
  • τον ποδηλατόδρομο που σχετικά πρόσφατα κατασκευάστηκε με πρόταση του σχολείου μας και τα οφέλη του,
  • την κακή ρυμοτομία της πόλης μας,
  • τους στενούς δρόμους και τα πεζοδρόμια και
  • την πυκνή δόμηση

Παρατηρήσαμε επιπλέον το φυσικό περιβάλλον και τα βουνά που περιβάλλουν τη Λαμία. Ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία που θα θέλαμε να την ξαναζήσουμε αφού αποκτήσαμε πολλές γνώσεις πραγματοποιώντας ένα κατ΄ ουσίαν βιωματικό μάθημα.

Η ιστορία των πολυβολείων

Το 1941, μόλις οι Γερμανοί κατέκτησαν τη χώρα μας, άρχισαν να κατασκευάζουν διάφορα οχυρωματικά έργα σε στρατηγικής σημασίας σημεία και κοντά σε εγκαταστάσεις, όπου θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους σαμποτάζ ή επιθέσεων του εχθρού. Πολλά τέτοια έργα τους σώζονται από την εποχή αυτή. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν και τα πετρόκτιστα πολυβολεία που είχαν κατασκευαστεί στους λόφους γύρω από την πόλη μας και στα οποία αναφέρεται η παρακάτω απόφαση:

Αριθ. Αποφ. 95 Της 27ης Φεβρουαρίου, 1948: “Το Δημοτικόν Συμβούλιον του Δήμου Λαμιέων συνελθών την 23ην Φεβρουαρίου 1948 ο κ. Δήμαρχος εισηγείται τω Δημοτικώ Συμβουλίω ότι η ενταύθα 85 Περιοχή δια του υπ’ αριθμ 60/2/ΑΙ/18-2-48 εξαιρετικώς επείγοντος εμπιστευτικού εγγράφου της, παρακαλεί όπως ο Δήμος εγκρίνει πίστωσιν Δραχ. 15.000.000 δια την κατασκευήν 10 Πολυβολείων εις διάφορα σημεία της πόλεως Λαμίας δια την ασφάλειαν της πόλεως καθότι αύτη δεν δύναται να εγκρίνει τοιαύτην δαπάνην. Εις πλείστας δε πόλεις της Ελλάδος ο Δήμος ανέλαβε τας δαπάνας κατασκευής ομοίων έργων και καλεί το σώμα να αποφανθεί σχετικώς.

Ακούσαν του Δημάρχου, ιδόν τα σχετικά, κρίνον εξαιρετικώς επείγουσαν και αναγκαίαν την κατασκευήν των εν λόγω πολυβολείων δια την ασφάλειαν της πόλεως Λαμίας, Αποφαίνεται ομοφώνως:

Εγκρίνει και ψηφίζει όπως εις βάρος του υπ’ αριθμ. Κεφ.39 και άρθρον δημιουργούμενον νέον 1 εις ο, υπό τον τίτλον «Κατασκευή Πολυβολείων προς ασφάλειαν της πόλεως Λαμίας» αναφέρει πίστωσιν 10.000.000 μεταφερομένην εκ αποθεματικού του προϋπολογισμού καταβληθώσει εις τον μόνιμον υπάλληλον του Δήμου Γραμματέα Α’ Αθ. Παπαθανασίου και έναντι ατομικής αποδείξεως Δραχ.10.000.000 δια την κατασκευήν 10 Πολυβολείων εις διάφορα σημεία υποδειχθησόμενα υπό της ενταύθα Περιοχής”.

Δείτε εδώ σχετικό δημοσίευμα στο Λαμιακό Τύπο του κ. Ν.Τ. Δαβανέλλου.

Η πρότασή μας

Τα πολυβολεία αυτά αποτελούν μέρος της ιστορίας της πόλης μας. Δυστυχώς, έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου και έχουν μετατραπεί σε αποθήκες από κατοίκους παρακείμενων ιδιοκτησιών. Ο Δήμος Λαμιέων, θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει αποτρέποντας τη φθορά τους, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας ένα ιστορικό – περιβαλλοντικό μονοπάτι το οποίο να ξεκινά από το σχολείο μας και να καταλήγει στο Κάστρο Λαμίας. Δεν θα χρειαστούν πολλά χρήματα. Καθαρισμός της διαδρομής, σηματοδότηση και τοποθέτηση σε κομβικά σημεία ταμπελών με τα αναγκαία ιστορικά στοιχεία. Εκτός από τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, θα δίνεται η ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής να πραγματοποιούν και μια πολύ όμορφη διαδρομή στη φύση.

2022πολυβολεια001 2022πολυβολεια002 2022πολυβολεια003 2022πολυβολεια004 copy  2022πολυβολεια005

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων