Διαπιστευμένο Σχέδιο Κινητικότητας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας 2023-1-EL01-KA121-SCH-000146694

➡️Θέμα: Εφαρμογή των Ψηφιακών Τεχνολογιών στη Μαθησιακή Διαδικασία
➡️Δραστηριότητα: μαθητική κινητικότητα (student mobility)
➡️Χρόνος/Τόπος υλοποίησης: 20-24 Μαΐου 2024, Aveiro, Πορτογαλία
Μέλος Κοινοπραξίας: 4ο Γυμνάσιο Κοζάνης
🔸 Συμμετέχοντες:
Ευαγγελία Τριανταφύλλου: υπεύθυνη προώθησης Erasmus ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας, υπεύθυνη διαχείρισης Διαπίστευσης ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας
Στεργιανή Κουρκούτα, Υποδιευθύντρια 4ου Γυμνασίου Κοζάνης, εκπαιδευτικός ΠΕ02
Ματίνα Ζορμπά, εκπαιδευτικός ΠΕ02 στο 4ο Γυμνάσιο Κοζάνης
9 μαθητές/μαθήτριες από το 4ο Γυμνάσιο Κοζάνης
“Στο πλαίσιο του Διαπιστευμένου Σχεδίου Κινητικότητας της ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας, επισκεφτήκαμε το σχολείο Agrupamento  de Escolas Jose Estevao στην πόλη Aveiro της Πορτογαλίας. Πρόκειται για ένα συγκρότημα σχολείων που περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με 3000 μαθητικό δυναμικό και 300 εκπαιδευτικούς. 
Αναλυτικά, το πρόγραμμα της μαθητικής κινητικότητας περιελάμβανε τις παρακάτω δραστηριότητες:
1η μέρα (20/5): Η Διευθύντρια και δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου Agrupamento  de Escolas Jose Estevao υποδέχτηκαν και ξενάγησαν τους μαθητές/τριες του 4ου Γυμνασίου στους χώρους του σχολείου, όπως στα εργαστήρια φυσικής, χημείας, βιολογίας, στο μουσείο φυσικής ιστορίας που διαθέτει, στην αίθουσα του μέλλοντος όπως την αποκαλούν, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος, σε αίθουσες διδασκαλίας, στη βιβλιοθήκη όπου και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, στο γραφείο των καθηγητών, στον προαύλειο χώρο αλλά και στην τραπεζαρία, όπου οι μαθητές/τριες τρώνε το μεσημεριανό τους. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης έκαναν παρουσίαση της Ελλάδας, της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας και τέλος του σχολείου τους την οποία παρακολούθησαν κάποια τμήματα μαθητών/τριών. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των μαθητών/τριών των δύο χωρών που αφορούσαν την ιστορία και τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών.
2η μέρα (21/5): Οι μαθητές/τριες αφού χωρίστηκαν σε ομάδες παρακολούθησαν μαθήματα σε τμήματα αγγλικών, καλλιτεχνικών, βιολογίας, κοινωνικής και πολιτικής αγωγής, καθώς και ξυλουργικής. Τους δόθηκε η δυνατότητα να δουν πώς γίνεται η διδασκαλία στην Πορτογαλία, να ανταλλάξουν απόψεις με τους μαθητές/τριες του Αβέιρο και να γνωριστούν καλύτερα.
3η μέρα (22/5): Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε δραστηριότητες κωπηλασίας και ιστιοπλοΐας από υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του σχολείου του Αβέιρο. 
4η μέρα (23/5): Πήραν μέρος στο Hackathon, έναν διαγωνισμό ρομποτικής που διεξάγεται κάθε χρόνο στο σχολείο του Αβέιρο αυτή την περίοδο. Οι μαθητές/τριες του 4ου Γυμνασίου χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και διαγωνίστηκαν με τις υπόλοιπες ομάδες των μαθητών/τριών του Αβέιρο και κατάφεραν δύο από τις ελληνικές ομάδες να διακριθούν και να βραβευτούν.
5η μέρα (24/5): Η τελευταία ημέρα των σχολικών μαθημάτων για τους μαθητές/τριες της Πορτογαλίας περιελάμβανε πολλές αθλητικές, καλλιτεχνικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες στις οποίες ενεπλάκησαν και οι Έλληνες μαθητές/τριες. Οι δραστηριότητες διήρκεσαν όλη την ημέρα από τις 10: 00 π. μ. έως τις 20:00 μ.μ.
Ήταν μια μοναδική εμπειρία και για τους μαθητές/τριες  του 4ου Γυμνασίου και για τις εκπαιδευτικούς! Οι μαθητές/τριες ενθουσιάστηκαν από την υποδοχή, την ξενάγηση, τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες του σχολείου, από την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές/τριές τους στο Αβέιρο που είχε σαν αποτέλεσμα την επαφή με ένα άλλο Ευρωπαϊκό σχολείο, το εκπαιδευτικό σύστημα και την κουλτούρα της Πορτογαλίας και τη δημιουργία φιλικών σχέσεων μεταξύ των μαθητών/τριών των δύο χωρών. Η εμπειρία αυτή, όμως, ήταν μοναδική και για μας, τις εκπαιδευτικούς, καθώς μας έκανε πλουσιότερες σε γνώσεις, αλλά και συνέβαλε θετικά στην ανατροφοδότησή μας μέσα από την επικοινωνία μας με μαθητές και συναδέλφους! Είχαμε τη ευκαιρία και τη δυνατότητα μέσα από την καθημερινή επαφή να ανταλλάξουμε απόψεις, να παρακολουθήσουμε μεθόδους διδασκαλίας που εφαρμόζονται στην Πορτογαλία και να κάνουμε συγκρίσεις με τη χώρα μας!»
Ευχαριστούμε θερμά την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και την Ευαγγελία Τριανταφύλλου, υπεύθυνη προώθησης Erasmus στην ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας, καθώς η συμβολή της και η παρουσία της στη μαθητική κινητικότητα στο Αβέιρο υπήρξε πολύτιμη! Ευελπιστούμε σε ανάλογες μελλοντικές συμμετοχές και συνεργασίες!”
Κείμενο: οι εκπαιδευτικοί/συνοδοί του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης: Στεργιανή Κουρκούτα, Ματίνα Ζορμπά.
GIF 162b991a4a440853bcdf3f0b0e65c830

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *