Το 4ο Γυμνάσιο Κοζάνης κατέκτησε την πρώτη θέση στον 10ο Περιφερειακό διαγωνισμό ρομποτικής και το βραβείο “Code Collaboration Crusader Cup (Κώδικας) στον Πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής STEM 2024

stem 2024 5

Το 4ο Γυμνάσιο Κοζάνης κατέκτησε την 1η θέση στον 10ο Περιφερειακό διαγωνισμό ρομποτικής STEM 2024 στην κατηγορία Γυμνασίου με κεντρικό θέμα “Μεσόγειος-Το hot spot κλιματικής αλλαγής”, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 στο πρότυπο βιοκλιματικό σχολικό συγκρότημα στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) Κοζάνης. Στην συνέχεια διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό STEM 2024 στην Αθήνα το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 με το βραβείο “Code Collaboration Crusader Cup (Κώδικας)”. Το ειδικό θέμα της ομάδας είχε τίτλο: i-Air: Παρακολούθηση και καταγραφή μετεωρολογικών παραμέτρων, ατμοσφαιρικής ρύπανσης και δείκτη ποιότητας αέρα στην Κοζάνη μέσω Arduino Nano esp32”.

Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης Κωνσταντίνος Βρόντζος, Αθανάσιος Βότσης και ο μαθητής Τριανταφύλλου Ηλίας του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης, με τις οδηγίες και τον συντονισμό του προπονητή κ. Σκόρδα Ιωάννη, εκπαιδευτικό Πληροφορικής του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης, καθώς και την σημαντική συμβολή του κ. Παπαδόπουλου Δημήτρη (Υπεύθυνος εργαστηρίου του 1ου Ε.Κ., εκπαιδευτικός ηλεκτρονικής που υπηρετεί στο 1ο ΕΠΑΛ Κοζάνης), υλοποίησαν αυτόνομο και βοηθητικό σύστημα παρακολούθησης μετεωρολογικών παραμέτρων, ατμοσφαιρικής ρύπανσης και δείκτη ποιότητας του αέρα για την περιοχή της Κοζάνης σε πραγματικό χρόνο (real time) μέσω Arduino Nano esp32.

stem 2024 1

ΙΔΕΑ-ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

Η Κοζάνη, λόγω της παραγωγής ενέργειας μέσω της καύσης λιγνίτη, αντιμετωπίζει προκλήσεις σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Από την άλλη πλευρά οι καύσωνες και οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες έχουν άμεσες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της Κοζάνης. Σύμφωνα με τα παραπάνω προβλήματα, η κεντρική ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε ένα ρομποτικό σύστημα που θα μπορούσε να παρακολουθεί συνεχώς την ποιότητα του αέρα και των μετεωρολογικών παραμέτρων, με σκοπό την παραγωγή πολύτιμων δεδομένων που θα βοηθήσει στην ανάλυση και τη διαχείριση των παραπάνω προβλημάτων.

Το ρομποτικό σύστημα εξασφαλίζει την συλλογή αξιόπιστων δεδομένων, την πρόβλεψη και παρακολούθηση ανάλογων συνθηκών, συμβάλλοντας σημαντικά στην προετοιμασία και την προστασία του πληθυσμού. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται από το ρομποτικό σύστημα βοηθούν την επιστημονική κοινότητα παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες με κλιματικά δεδομένα.

stem 2024 4

Με την ενσωμάτωση του ηλιακού πάνελ και μπαταρίας, το σύστημα εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια, ενώ αποκτά την ικανότητα λειτουργίας για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς την ανάγκη για εξωτερική πηγή ενέργειας ή συχνή επαναφόρτιση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες τοποθεσίες, όπου η πρόσβαση σε παραδοσιακές πηγές ενέργειας μπορεί να είναι περιορισμένη ή αδύνατη. Η ηλιακή ενέργεια παρέχει μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική λύση, ενισχύοντας την αυτονομία του συστήματος χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον με πρόσθετες εκπομπές ή απόβλητα. Επιπλέον, η φορητότητα είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που λάβαμε υπόψη, καθώς το σύστημα θα μπορεί πλέον να μεταφερθεί και να εγκατασταθεί με ευκολία σε διάφορες τοποθεσίες, ανεξάρτητα από τη διαθεσιμότητα πρόσβασης σε ηλεκτρικό δίκτυο. Με αυτό τον τρόπο έχουμε ευέλικτη προσαρμογή του συστήματος σε μεταβαλλόμενες ανάγκες παρακολούθησης ή έρευνας, καθώς και τη δυνατότητα να καλυφθούν περισσότερες περιοχές και να συλλεχθούν αντιπροσωπευτικά δεδομένα για την περιοχή της Κοζάνης.

stem 2024 3 1

Επίσης, άλλος ένας άξονας της ιδέας ήταν ότι καταλήξαμε στην λύση ηλεκτρονικής πλακέτας (PCB κύκλωμα) για λόγους εργονομίας και αποσυμφόρησης των υλικών. Επιπλέον, χρησιμοποιήσαμε έναν μικροεπεξεργαστή μικρών διαστάσεων (Arduino nano esp 32) ο οποίος έχει την δυνατότητα ενσωματωμένου Wi-Fi module, εύκολης πρόσβασης σε βιβλιοθήκες και χρήση της διαδεδομένης γλώσσας προγραμματισμού C++. Χρησιμοποιήσαμε τον αισθητήρα χαμηλού κόστους MQ-7 (μέτρηση του μονοξειδίου του άνθρακα) και τον οικονομικό αισθητήρα AHT-20 (μέτρηση θερμοκρασίας και υγρασίας). Τοποθετήσαμε buzzer και led ταινία RGB, προκειμένου να έχουμε ηχητική και οπτική προειδοποίηση για την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών όταν οι τιμές του μονοξείδιου του άνθρακα είναι σε επικίνδυνα επίπεδα. Χρησιμοποιήσαμε ένα GSM module για την απομακρυσμένη προειδοποίηση των πολιτών σε μορφή μηνύματος SMS. Τέλος, προσθέσαμε στο σύστημα μας ένα LCD panel, υψηλής ανάλυσης, έτσι ώστε να έχουμε real-time απεικόνισή των δεδομένων μας στο αυτόνομό σύστημα (σταθμός μετρήσεων).

Ένας άλλος άξονας που σκεφθήκαμε και υλοποιήσαμε είναι ότι το σύστημα θα πρέπει να παρακολουθεί και να καταγράφει τον δείκτη ποιότητας του αέρα με σκοπό την άμεση ενημέρωση των πολιτών για την κατάσταση της ποιότητας του αέρα με πληροφορίες για α) τα επίπεδα ρύπανσης χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμό (καλή, μέτρια, Ανθυγιεινή για ευαίσθητες ομάδες, Ανθυγιεινή, Πολύ Ανθυγιεινή, Επικίνδυνη), και ειδικές πληροφορίες β) για τις συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος που επικρατούν στην περιοχή της Κοζάνης. Για τον υπολογισμό του δείκτη υιοθετήσαμε το αμερικάνικο πρότυπο (US-EPA).

stem 2024 2 3

Επιπλέον, το αυτόνομο σύστημα επικοινωνεί με το βοηθητικό σύστημα που δημιουργήσαμε μέσω της πλατφόρμας Arduino IoT Cloud,  αυξάνοντας σημαντικά τις δυνατότητες επικοινωνίας του συστήματος. Αυτό το χαρακτηριστικό παρέχει την δυνατότητα μετάδοσης δεδομένων ασύρματα σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας την απομακρυσμένη πρόσβαση και ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται. Αυτή η λειτουργικότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την έγκαιρη αντίδραση σε μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών, τη βελτίωση των μέτρων ασφάλειας και την υποστήριξη των ερευνητικών στόχων με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Για την κατανόηση και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Κοζάνη η ομάδα διαθέτει κλιματικά δεδομένα πριν από είκοσι χρόνια για την σύγκριση και παρατήρηση με τα τωρινά δεδομένα, που στόχο έχει την αντιμετώπισή των φαινομένων (ρύπανσης και μετεωρολογικών δεδομένων). Λάβαμε τα κλιματικά δεδομένα από τον ομότιμο Καθηγητή κ. Τριανταφύλλου Αθανάσιο, υπεύθυνο του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής (Ε.Ρ.-ΠΕ.ΦΥ.) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Μετά από συζητήσεις της ομάδας, καταλήξαμε ότι το ρομποτικό σύστημα θα πλαισιωθεί με μια μακέτα τρισδιάστατων αντικείμενων του ΑΗΣ ΔΕΗ και της Κοζάνης. Συγκεκριμένα, οι μαθητές της ομάδας εκπαιδεύθηκαν σε 3D σχεδιασμό και εκτύπωση στον φορέα «Πόλος Εκπαιδευτικής Καινοτομίας-Κοζάνη» από τον υπεύθυνο κ. Γκιάτα Ιωάννη, ενώ στην συνέχεια υλοποιήσανε την σχεδίαση τρισδιάστατων αντικειμένων και έπειτα τα εκτυπώσανε. Στη συνέχεια, με τις πολύτιμες συμβουλές-οδηγίες της κ. Νατάσα Τσουκαλά (καθηγήτρια εικαστικών) οι μαθήτριες Κοντού Ιωάννα και Παπαθανασίου Ματίνα χρωμάτισαν τα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας σπρέι γυαλιστικό δίνοντας λάμψη, ενώ για τις λεπτομέρειες χρησιμοποιήσανε πινέλο για ρεαλιστική εμφάνιση. Τέλος, στην επιφάνεια της μακέτας οι μαθήτριες χρωματίσανε τοπία, χωμάτινους (ΑΗΣ-ΔΕΗ) και ασφαλτοστρωμένους (Κοζάνη) δρόμους και στη συνέχεια στερεώσανε τα 3D-αντικείμενα στην μακέτα με σιλικόνη.

stem 2024 6

Να αναφέρουμε πως η επεξεργασία του βίντεο (παραδοτέο) έγινε μέσω της εφαρμογής «ΥouCut» από το κινητό η οποία είναι διαθέσιμη μέσω play store: ΥouCut, ενώ η αφίσα δημιουργήθηκε μέσω της εφαρμογής κινητού «Polish», και είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα Polish

Σύμφωνα με τα παραπάνω, με την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος οι αρμόδιες αρχές έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν προς την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν θέσει, μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και την αρνητική επίδραση των μετεωρολογικών φαινομένων, με σκοπό την  αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Το αυτόνομο σύστημα έχει το πλεονέκτημα ότι τροφοδοτείται από το ηλιακό πάνελ που συλλέγει ηλιακή ενέργεια. Ο μικροεπεξεργαστής συλλέγει τις μετρήσεις θερμοκρασίας, υγρασίας και μονοξειδίου του άνθρακα από τους αισθητήρες και στην συνέχεια πραγματοποιείται η επεξεργασία των μετρήσεων μέσω κώδικα (βαθμονόμηση-αξιοπιστία, υπολογισμός δείκτη ποιότητας αέρα). Έπειτα οι μετρήσεις μεταδίδονται κάθε δευτερόλεπτο στην α) ειδική οθόνη LED (μέσω κώδικα απεικονίζονται τα δεδομένα σε γραφικό περιβάλλον) και στο β) απομακρυσμένο βοηθητικό σύστημα Arduino ΙCloud μέσω Wi-Fi, λαμβάνοντας και καταγράφοντας με αυτό τον τρόπο τις μετρήσεις ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες άμεσα για τις μετεωρολογικές συνθήκες και την κατάσταση της ρύπανσης στην περιοχή της Κοζάνης. Σε περίπτωση που τα επίπεδα ρύπανσης είναι επικίνδυνα, μέσω κώδικα ενεργοποιείται η οπτική (led με χρωματική κλίμακα) και ηχητική (Buzzer) προειδοποίηση στους πολίτες της Κοζάνης, ενώ ταυτόχρονα το αυτόνομο σύστημα στέλνει sms (όπως το 112 για έκτακτες ανάγκες) ειδοποιώντας απομακρυσμένα τους κατοίκους της Κοζάνης για τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν εκείνη την στιγμή στην περιοχή.

stem 2024 7 1

ΛΥΣΕΙΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Πρόκειται για ένα καινοτόμο ρομποτικό σύστημα που θα συμβάλλει στην:

  • Ενεργό συμμετοχή και εκπαίδευση των πολιτών μέσω εκστρατειών ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τη σημασία της βιώσιμης διαβίωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η αυξημένη συνειδητοποίηση και εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων.
  • Πολιτική δράση η οποία περιλαμβάνει την υιοθέτηση και εφαρμογή νομοθεσιών και πολιτικών που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης​​. Οι κυβερνήσεις μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας και να θεσπίσουν πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.
  • Καινοτομία και τεχνολογία όπου είναι κρίσιμες για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο​, περιλαμβάνοντας την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Η επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

 

 

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Στο τέλος αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτερη ευγνωμοσύνη μου προς όλους όσοι στήριξαν, ενθάρρυναν και συνέβαλαν στις αξιοσημείωτες επιτυχίες της ομάδας του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης. Η κατάκτηση της 1ης θέσης στον 10ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής STEM 2024 και η διάκριση με το βραβείο «Code Collaboration Crusader Cup (Κώδικας)» στον 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό αποτελούν μοναδικές στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας.

Ευχαριστώ θερμά:

  • Την Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης, κα Άννα Κρανιώτη, για την αμέριστη συμπαράσταση και την αδιάκοπη υποστήριξη που μας προσέφερε καθ’ όλη τη διάρκεια του project μας. Η προσήλωση και η προθυμία της να βοηθήσει, ακόμα και στις πιο απαιτητικές φάσεις, υπήρξαν ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων μας. Η συνεισφορά της κας Κρανιώτη δεν περιορίστηκε μόνο στην παροχή καθοδήγησης και πόρων, αλλά επεκτάθηκε και στο να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ενθάρρυνε την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ όλων των μελών της ομάδας.
  • Τον κο Παπαδόπουλο Δημήτρη (Υπεύθυνος εργαστηρίου του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Κοζάνης, εκπαιδευτικός ηλεκτρονικής που υπηρετεί στο 1ο ΕΠΑΛ Κοζάνης) για την άριστη συνεργασία που είχαμε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του ρομποτικού συστήματος. Η συμβολή του στο τεχνικό κομμάτι του project ήταν καθοριστική, προσφέροντας όχι μόνο την πολύτιμη εμπειρία και την ειδίκευσή, αλλά και μια σταθερή υποστήριξη σε όλες τις φάσεις της υλοποίησής του.
  • Την κα Νατάσα Τσουκαλά (εκπαιδευτικός εικαστικών) η οποία με την πολύτιμη συμβολή και τις προσεγμένες οδηγίες της στο εικαστικό κομμάτι, παρείχε σημαντική ώθηση και έμπνευση. Η συνεισφορά των μαθητριών Κοντού Ιωάννα και Ματίνα Παπαθανασίου, οι οποίες, εμπνευσμένες από τις οδηγίες και την καθοδήγηση της κας Τσουκαλά, κατάφεραν να εφαρμόσουν με αισθητική ευαισθησία και αποτελεσματικότητα το εικαστικό σκέλος στο ρομποτικό σύστημα.
  • Τον κο Γκιάτα Ιωάννη, υπεύθυνο του «Πόλου Εκπαιδευτικής καινοτομίας Κοζάνης», όπου η παροχή του εκπαιδευτικού σεμιναρίου σχεδίασης και εκτύπωσης 3D αντικειμένων αποδείχθηκε καθοριστική, ανοίγοντας νέους δρόμους εξερεύνησης και καινοτομίας στους μαθητές της ομάδας μας.
  • Τον Ομότιμο Καθηγητή κο Τριανταφύλλου Αθανάσιο, υπεύθυνο του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής (Ε.Α.Ρ.-ΠΕΦΥ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, για την ανεκτίμητη στήριξη και βοήθειά του στο πλαίσιο του ρομποτικού μας συστήματος, όπου η παροχή κλιματικών δεδομένων αποτέλεσε ένα θεμελιώδες στοιχείο για την έρευνα και την ανάλυση που διεξήγαγαν οι μαθητές της ομάδας, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις κλιματικές αλλαγές.
  • Τους συναδέλφους του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης, για την αμέριστη στήριξη και την ανιδιοτελή βοήθεια που πρόσφεραν, διευκολύνοντας τις συναντήσεις μας με τους μαθητές, συμβάλλοντας καθοριστικά για την επιτυχία του εκπαιδευτικού μας project.
  • Τους γονείς των παιδιών, για την ατελείωτη υποστήριξη και τις θυσίες που έκαναν, εξασφαλίζοντας ότι οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να εξελιχθούν και να λάμψουν. Η συνεχής παροχή κινήτρων, η πίστη στις δυνατότητες τους και η διαρκής υποστήριξή των γονέων είναι τα δυνατά θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε η επιτυχία του project.
  • Την κα Ατματζίδου Σουμέλα, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Γρεβενών και υπεύθυνη του Περιφερειακού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής ρομποτικής STEM 2024, για τις πολύτιμες συμβουλές της, αλλά και το ότι ενήργησε ως καταλύτης στην εξέλιξη του project, φέρνοντας με σε επαφή με τον αξιόλογο συνάδελφο κο Παπαδόπουλο Δημήτρη.
  • Τον κ. Παπαβασιλείου Αθανάσιο, Σύμβουλο Εκπαίδευσης Πληροφορικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, για την πρωτοβουλία του να επικοινωνήσει με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και να εξασφαλίσει την υποστήριξή της για τις ομάδες που συμμετείχαν, έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στον Περιφερειακό, όσο και στον Πανελλήνιο διαγωνισμό. Η δέσμευσή του να προωθήσει την εκπαίδευση και την καινοτομία μέσα από τους «Πόλους Εκπαιδευτικής Καινοτομίας» και η ενεργή του εμπλοκή στην οργάνωση του Περιφερειακού Διαγωνισμού είναι πραγματικά αξιέπαινη.
  • Τον κο Μπουντιούκο Βασίλειο, Διευθυντή του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Κοζάνης, ο οποίος με την υποστήριξή του στην υλικοτεχνική υποδομή (φωτοβολταϊκό πάνελ), έδρασε καθοριστικά για την επιτυχή ολοκλήρωση και την άρτια λειτουργία του ρομποτικού μας συστήματος.
  • Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κο Αμανατίδη Γεώργιο και την Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Αθλητισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κα Όλγα Πουταχίδου, για την οικονομική στήριξή τους τόσο στον Περιφερειακό, όσο και στον Πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής STEM

Θα ήθελα να συγχαρώ τους μαθητές της ομάδας μας (4ο Γυμνάσιο Κοζάνης), τον Αθανάσιο Βότση, Κωνσταντίνο Βρόντζο και Τριανταφύλλου Ηλία-Νεκτάριο (3ο ΓΕΛ Κοζάνης), για την εξαιρετική προσπάθεια, την αφοσίωση και το μεράκι που επέδειξαν για την υλοποίηση του συγκεκριμένου ρομποτικού συστήματος. Η σκληρή δουλειά, το πνεύμα ομαδικότητας και η αμείωτη θέληση για μάθηση και καινοτομία που επέδειξαν, συνέβαλαν αποφασιστικά στην επίτευξη ενός τόσο σημαντικού και φιλόδοξου στόχου. Η επιμονή και η ενέργειά των παιδιών είναι αυτές που δίνουν νόημα στις διδακτικές μας προσπάθειες και μετατρέπουν τις ιδέες σε πραγματικότητα, εμπνέοντας όχι μόνο τους συνομηλίκους τους αλλά και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, για τις αμέτρητες θυσίες και την ατελείωτη υπομονή που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του project. Η υποστήριξή τους ήταν η ακλόνητη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε κάθε μου προσπάθεια.

 

Με εκτίμηση,

Σκόρδας Ιωάννης

Εκπαιδευτικός Πληροφορικής 4ου Γυμνασίου Κοζάνης

Προπονητής Ομάδας 4ου Γυμνασίου Κοζάνης “i-Air”

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

10ος Περιφερειακός διαγωνισμός ρομποτικής STEM 2024

Η Διευθύντρια Άννα Κρανιώτη και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης συγχαίρουμε τον καθηγητή πληροφορικής Ιωάννη Σκόρδα και την ομάδα ρομποτικής

Ένα καινοτόμο σύστημα για την κλιματική αλλαγή δημιούργησε η ομάδα του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης

Το 4ο Γυμνάσιο Κοζάνης κατέκτησε την 1η θέση στον 10ο Περιφερειακό διαγωνισμό ρομποτικής στην κατηγορία Γυμνασίου με θέμα “Μεσόγειος, Πηγή Ζωής και Πολιτισμού”

Διάκριση του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης στον 10ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δυτικής Μακεδονίας

ERT NEWS-Κοζάνη: Ρομποτικές δημιουργίες από μαθητές στον 10ο περιφερειακό διαγωνισμό

ERT NEWS-Διαγωνισμός ρομποτικής στην Κοζάνη

Συγχαρητήριο μήνυμα 4ου Γυμνασίου Κοζάνης

Tα αποτελέσματα του Περιφερειακού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής- STEM Δυτικής Μακεδονίας 2024

10ος Πανελλήνιος διαγωνισμός ρομποτικής STEM 2024

Συγχαρητήριο μήνυμα 4ου Γυμνασίου Κοζάνης προς τον καθηγητή πληροφορικής Ιωάννη Σκόρδα και την ομάδα ρομποτικής

4ο Γυμνάσιο Κοζάνης: Κατέκτησαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό STEM 2024 το βραβείο “Code Collaboration Crusader Cup (Κώδικας)”

Με το βραβείο “Code Collaboration Crusader Cup (Κώδικας)” γύρισε η ομάδα του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης

4ο Γυμνάσιο Κοζάνης: Κατέκτησε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό STEM 2024 το βραβείο “Code Collaboration Crusader Cup”

 

Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *