Οδηγίες για την έναρξη του νέου σχ. έτους 2019-20

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Σύμφωνα με την Υ.Α. 79942/ΓΔ4/31-5-2019 (ΦΕΚ 2005/19))

σχεση

Τρόπος και χρόνος εγγραφής

Οι εγγραφές στην Α’ τάξη και οι επανεγγραφές στην Β’ και Γ’ στα Γυμνάσια πραγματοποιούνται κάθε σχολικό έτος από 1 έως 11 Σεπτεμβρίου.

Πως γίνεται η εγγραφή;

Κάθε κηδεμόνας μαθητή/τριας Γυμνασίου πρέπει να προσέλθει στη Διεύθυνση του σχολείου μέχρι την παραμονή της έναρξης των μαθημάτων του σχολικού έτους και να δηλώσει ενυπογράφως ότι είναι νόμιμος κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας, καθώς να καταβάλει το ποσό των 10€ υπέρ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων (για κάθε σχολικό έτος). Εννοείται ότι είναι ευπρόσδεκτο και κάθε ποσόν πέραν αυτού.

Δικαιολογητικά εγγραφής:

α. Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) του κηδεμόνα τού/τής μαθητή/τριας στην οποία να δηλώνεται

  • η νομιμότητα της άσκησης της κηδεμονίας.
  • η αποδοχή της ηλεκτρονικής ενημέρωσης για ζητήματα της πορείας φοίτησης του/της μαθητή/τριας,
  • καθώς και η ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) για την παραλαβή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων
  • ο αριθμός του τηλεφώνου στο οποίο θα αποστέλλονται τα σύντομα μηνύματα (SMS).

β. Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του/της μαθητή/τριας (εάν διαθέτει)

Κηδεμονία ανηλίκων μαθητών/τριών

  • Κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας  είναι ο πατέρας και η μητέρα. Σε περίπτωση διαζυγίου των γονέων ή διάσπασης της έγγαμης συμβίωσης, κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας είναι το πρόσωπο που ασκεί νόμιμα την επιμέλεια του/της μαθητή/τριας. Σε περίπτωση που αυτοί ελλείπουν ή κωλύονται από τον νόμο, κηδεμόνας του/της ανήλικου/ης μαθητή/τριας είναι αυτός που έχει την επιμέλεια του/της, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
  • Εάν ο, κατά την προηγούμενη παράγραφο, κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας δεν κατοικεί στην έδρα του σχολείου, αντιπροσωπεύεται από ενήλικο πρόσωπο το οποίο έχει εξουσιοδοτήσει εγγράφως και το οποίο κατοικεί στην έδρα του σχολείου.
  • Κανένα στοιχείο της σχολικής κατάστασης του/της ανήλικου/ης μαθητή/τριας δεν γνωστοποιείται ή παρέχεται σε άλλο πρόσωπο εκτός από τον κηδεμόνα του/της ή σε πρόσωπο που έχει οριστεί από τον κηδεμόνα

Χαρακτηρισμός φοίτησης, συνέπειες


Οι υπεύθυνοι καθηγητές/τριες του σχολείου είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν άμεσα τους κηδεμόνες για τις απουσίες των μαθητών/τριών

Οι κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι  να ενημερώνουν το σχολείο για τους λόγους απουσίας των μαθητών/τριών

Οι απουσίες δεν διακρίνονται σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.
Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114).
Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/τριας που σημείωσε πάνω από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες. Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη

Ειδικές περιπτώσεις:

Μαθητές/τριες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες:

Για τους μαθητές/τριες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες η φοίτηση τους θεωρείται επαρκής όταν το σύνολο των επιπλέον απουσιών δεν υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) των προβλεπόμενων από το οικείο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα και αυτές οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης.

Αποχώρηση με άδεια του Διευθυντή:

Όταν μαθητής αποχωρεί από το σχολείο, εννοείται εφόσον έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του κηδεμόνα, σημειώνεται στο απουσιολόγιο με την ένδειξη «πήρε άδεια» και υπογράφεται από το Διευθυντή. Εννοείται πως οι απουσίες που προκύπτουν καταχωρούνται και προσμετρώνται

Επείγοντα περιστατικά και σοβαρές παθήσεις

Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες μαθητών/τριών μέχρι είκοσι (20) ημερών που οφείλονται σε σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης, εντός της Ελλάδας ή σε χώρες του εξωτερικού όπως :

α. έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν άμεσα χειρουργική επέμβαση
β. έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν άμεσα νοσηλεία σε νοσοκομείο
γ. θεραπείες αρχικές ή συνεχιζόμενες για επιδημίες και χρόνιες παθήσεις που απαιτούν συνεχή παραμονή σε νοσοκομείο ή επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε νοσοκομείο

Σε κάθε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών ή οι ίδιοι/ες, αν είναι ενήλικοι/ες ,θα πρέπει:

  • Να ενημερώσουν τη Διεύθυνση του σχολείου για την ιδιάζουσα περίπτωση του προβλήματος υγείας και να προσκομίσουν με αίτηση τους στη Διεύθυνση του σχολείου φοίτησης πρόσφατη σχετική ιατρική γνωμάτευση ή εξιτήριο από Δημόσιο ή Ιδιωτιό Νοσοκομείο με τις απαραίτητες σφραγίδες και υπογραφές από τους θεράποντες ιατρούς και διευθυντές.
  • Η αίτηση του/της μαθητή/τριας, με όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση έγγραφα και δικαιολογητικά, κατατίθεται στη Διεύθυνση του σχολείου και τίθεται υπόψη του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών όπου εξετάζεται το αίτημα και, εφόσον ισχύουν οι προαναφερόμενες
    προϋποθέσεις, συντάσσεται πρακτικό για την εκάστοτε περίπτωση μαθητή/τριας, το οποίο κοινοποιείται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει το σχολείο

Απαλλαγή από τα  Θρησκευτικά

Δυνατότητα απαλλαγής των μαθητών/τριών από το μάθημα των Θρησκευτικών παρέχεται σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. 12773/Δ2/23-01-2015 εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών χορηγείται ύστερα από Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής και των δύο γονέων, εντός αποκλειστικής χρονικής προθεσμίας που διαρκεί από την 1η έως και την 20η Σεπτεμβρίου κάθε έτους στην οποία θα αναφέρεται ότι: «ο/η μαθητής/τρια δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης», χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει, εκτός αν το επιθυμεί.

Χρήση κινητού τηλεφώνου

Δεν επιτρέπεται η κατοχή και χρήση  κινητού τηλεφώνου και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Σε κάθε περίπτωση οι μαθητές/τριες θα ελέγχονται πειθαρχικά.

Ατομικό Δελτίο Υγείας

Είναι απαραίτητο το Ατομικό Δελτίο Υγείας (ΑΔΥΜ) των μαθητών της 1ης Τάξης Γυμνασίου για τη συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα της Γυμναστικής. Σε περίπτωση μη προσκόμισης χρεώνονται απουσίες για κάθε διδακτική ώρα Γυμναστικής.

 

Καλή σχολική χρονιά!