Γιορτή Τριών Ιεραρχών

30 Ιανουαρίου η γιορτή των τριών Ιεραρχών, η γιορτή των γραμμάτων

Τρεις σημαντικές προσωπικότητες της Εκκλησίας μας, τρεις διανοούμενοι, τρεις άγιοι, τρεις εργάτες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον συνάνθρωπο, τρεις επιστήθιοι φίλοι με τόσα κοινά σημεία στη ζωή τους.

Μ.Βασίλειος, Ιωάννης Χρυσόστομος και Γρηγόριος ο Θεολόγος, μολονότι  και οι τρεις Ιεράρχες ήταν ασκητές, μέσα στον κόσμο θα δώσουν μάχες για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, από πολύ υψηλές μάλιστα θέσεις ευθύνης. Θα ασκήσουν τα δημόσια καθήκοντά τους με ευθύνη, πνεύμα διακονίας, θάρρος, γεγονός που θα οδηγήσει, ως γνωστόν, τον Ιωάννη Χρυσόστομο σε ανοιχτή σύγκρουση με την αυτοκρατορική εξουσία  και στην εξορία.

Και οι τρεις Ιεράρχες,είχαν τεράστιο φιλανθρωπικό έργο. Έδωσαν αγώνες υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων. Ο χριστιανός ήταν για αυτούς απερίφραστα  ο άνθρωπος της έμπρακτης αγάπης για τον αναγκεμένο συνάνθρωπο. Δεν διαχώρισαν ποτέ την  πίστη στο Θεό από την έγνοια για τον φτωχό  και τον ξένο. Οι τρεις Ιεράρχες ωστόσο προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα εν προκειμένω: δίδαξαν (και έκαναν οι ίδιοι πράξη στη ζωή τους) ότι όποιος νοιάζεται τους φτωχούς δεν μπορεί να μαζεύει πλούτη. Ο φιλόπτωχος πρέπει να επιλέγει τη ζωή  χωρίς περιττές πολυτέλειες.

Έζησαν την ίδια εποχή, μια δύσκολη εποχή όπου η υπερβολή και ο φανατισμός οδηγούσε σε επικίνδυνους δρόμους και πλάνες , είχαν όμως βαθιά αγάπη για τα ελληνικά γράμματα, γνώριζαν σε βάθος και πλάτος την ελληνική παιδεία. Οι δύο από αυτούς, ο Μέγας Βασίλειος και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, υπήρξαν συμφοιτητές στην ειδωλολατρική Αθήνα, την πιο φημισμένη τότε πανεπιστημιούπολη του κόσμου, ο τρίτος σπούδασε στην Αντιόχεια. Είχαν και οι τρεις εθνικούς δασκάλους. Αναζήτησαν τη γνώση και την αλήθεια με ανοιχτότητα, χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς.

Τόνισαν ότι η παιδεία χριστιανική αλλά και εξωχριστιανική αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της διαμόρφωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας, ότι είναι αυτή που βοηθά τον άνθρωπο να χτίσει τις ηθικές του αξίες, που αποτελεί τον οδηγό του στις δύσκολες αποφάσεις και τα διλήμματα της ζωής.

Με αφορμή την σημαντική αυτή μέρα ευχόμαστε Χρόνια πολλά σε όλους τους μαθητές μας και σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα με την ελπίδα για μια παιδεία που θα πλάθει Ανθρώπους που θα οραματίζονται και θα δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο.

Ακολουθεί ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή των Τριών Ιεραρχών