Ιστορικό και πολιτιστικό μονοπάτι στον Εύοσμο

ο χάρτης μας στον Εύοσμο

Την Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2020, οι μαθητές της Α’  τάξης του 4ου Γυμνασίου Ευόσμου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νοιάζομαι και Δρω για την πόλη μου», πραγματοποίησαν ένα «μονοπάτι» γνωριμίας με την πόλη του Ευόσμου.

Η προετοιμασία για την υλοποίηση της δράσης είχε αρχίσει από την προηγούμενη συνάντηση της ομάδας στο χώρο του σχολείου. Εκεί, οι μαθητές συζήτησαν και κατέγραψαν τα σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ευόσμου, που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος για να γνωρίσει την καθημερινότητα της πόλης. Με βάση τις προτάσεις των μαθητών και με τη βοήθεια του χάρτη καθορίστηκε η πορεία που θα ακολουθούσε η ομάδα για να προσεγγίσει όλα τα ενδιαφέροντα σημεία.

Το πρωί της «εξόρμησης» οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο χώρο του σχολείου, χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας και ανέλαβαν η κάθε μία έναν τομέα που έπρεπε να μελετήσουν σ’ όλη τη διάρκεια του περιπάτου. Οι τομείς αφορούσαν την καθαριότητα, τους ελεύθερους χώρους, την προσβασιμότητα, την οικονομική ανάπτυξη, τους θεσμούς, τα μέσα μετακίνησης, τη χλωρίδα και την πανίδα του αστικού χώρου του Ευόσμου. Στις ομάδες δόθηκαν φύλλα εργασίας ανάλογα με το θέμα της καθεμιάς που προετοιμάστηκαν από τις εκπαιδευτικούς που συντονίζουν το πρόγραμμα.

Οι μαθητές περπάτησαν στους δρόμους της πόλης επισκέφθηκαν ελεύθερους χώρους αναψυχής, το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και το Δ.Α.Κ. Ευόσμου, που αποτελούν σημαντικούς ελεύθερους χώρους του Δήμου. Επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό του Αγ. Αθανασίου όπου γνώρισαν την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τα χαρακτηριστικά της αγιογράφησης του ναού. Επίσης, τους δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούν από κοντά για το φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται στον ευρύτερο χώρο του ναού και ιδιαίτερα για το μαγειρείο όπου λειτουργεί συσσίτιο για τους απόρους της περιοχής στο οποίο προσφέρουν εθελοντική εργασία πολλοί δημότες (έμποροι και ιδιώτες με την προσφορά προϊόντων και πολλές κυρίες που αφιερώνουν χρόνο για το μαγείρεμα και τη φροντίδα της προετοιμασίας των γευμάτων). Είχαν, έτσι, την ευκαιρία να μιλήσουν με τις εθελόντριες και να μάθουν τι σημαίνει «ενεργός πολίτης» στην πράξη.

Η επόμενη στάση ήταν στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου όπου στεγάζονται σημαντικοί φορείς του Δήμου που σχετίζονται με εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα. Επισκέφθηκαν το χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ο οποίος χαρακτηρίζεται από το πλήθος των τίτλων βιβλίων και προσφέρεται ως χώρος μελέτης για τους μαθητές, φοιτητές αλλά και για οποιονδήποτε από τους κατοίκους χρειάζεται έναν ήσυχο και ποιοτικό χώρο μελέτης. Ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και είχαν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» στους διαδρόμους και τα ράφια της και να δουν τον πλούτο των τίτλων που διαθέτουν.

Τέλος, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τον μεγαλύτερο ενοριακό ναό του Ευόσμου. Ενημερώθηκαν από τους ιερείς για την ιστορία του ναού και το κοινωνικό έργο που επιτελείται στην κατακόμβη με τα ποικίλα προγράμματα που υλοποιούνται για τα παιδιά της περιοχής. Επίσης, η κ. Τσομπανίδου, θεολόγος, ενημέρωσε τους μαθητές για τον κανόνα αγιογράφησης των ναών και για τα αρχιτεκτονικά τους στοιχεία.

Σε όλη τη διάρκεια της δράσης οι μαθητές συμμετείχαν με ιδιαίτερη διάθεση και προσοχή και συνεργάστηκαν άψογα με τις συνοδούς εκπαιδευτικούς κ. Τσομπανίδου Ξανθίππη, κ. Χατζηδημητρίου Συρματένια και κ. Γκορτσίλα Κωνσταντίνα. Επίσης, επέδειξαν ιδιαίτερη σοβαρότητα, σεβασμό και υπευθυνότητα στους χώρους που επισκέφθηκαν και δεν διατάραξαν σε καμία περίπτωση την εύρυθμη λειτουργία τους.

Ευχαριστούμε θερμά τις εθελόντριες στο συσσίτιο του Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου που μας δέχθηκαν στο χώρο και μας ενημέρωσαν, τις υπεύθυνες της δημοτικής βιβλιοθήκης και τους ιερείς των ναών για τη φιλοξενία και την ενημέρωση.