«Σκάβει – σκάβει το μετρό, βρίσκει κρυμμένο θησαυρό»

Screenshot_5-10-758×392

Και φέτος , όπως και τα προηγούμενα χρόνια μια από τις περιβαλλοντικές μας ομάδες θα ασχοληθεί με την ιστορία της πόλης μας, τον πολιτισμό και την αειφορική διαχείριση των μνημείων της. Ιδιαίτερα τώρα που με τις εργασίες του μετρό βρέθηκε σε  κατάσταση εξαιρετικής διατήρησης, η μέση οδός (decumanus maximus ) της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στον 6ο αιώνα, καθώς και η διασταύρωσή της με τον κεντρικό κάθετο άξονα (cardo) που οδηγούσε στο βυζαντινό λιμάνι της πόλης. Αυτά τα εξαιρετικής σημασίας ευρήματα  αφηγούνται την ιστορία της πόλης από τον 6ο έως τον 9ο αιώνα και έχουν  ιστορική αξία όχι μόνο για την Θεσσαλονίκη αλλά και για την ιστορία του Βυζαντίου, των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου γενικότερα αφού είναι και μοναδικά.

 

 

 

 

 

Κύριο θέμα του προγράμματος μας η ρωμαϊκή περίοδος της πόλης, τα σημαντικότερα μνημεία της περιόδου αυτής . Ερευνάμε, μελετάμε την ταυτότητα,τα αρχιτεκτονικά τους στοιχεία, τη χρήση τους μέσα στο χρόνο, τη σημερινή τους κατάσταση.

Ερευνάμε τη σχέση τους με την τοπική κοινωνία, τους θεσμούς που εμπλέκονται στην προστασία και την συντήρησή τους.

Εντοπίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους κινδύνους για τη μελλοντική τους χρήση.

Η ομάδα μας αποτελείται από 27 μαθητές της β΄ και γ΄ γυμνασίου και οι συναντήσεις μας γίνονται εκτός του ωρολόγιου προγράμματος.

 

 

 

 

 

Στόχοι του προγράμματος είναι:

  • η γνωριμία των μαθητών με το πολιτιστικό και ιστορικό περιβάλλον του τόπου τους και η κατανόηση της ανάγκης διατήρησης του.
  • διαμόρφωση υπεύθυνης συμπεριφοράς και στάσης απέναντι στα μνημεία
  • Διαμόρφωση μελλοντικών ενεργών  πολιτών που θα υποστηρίζουν  στρατηγικές αειφόρου διαχείρισης ώστε αυτή η κληρονομιά να αντέξει στο χρόνο, να αναδεικνύεται , να διατηρείται και να προστατεύεται.
  • Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων όπως κοινωνικότητα, ομαδική συνεργασία , συνεργατικότητα.

Επίσης το σχολείο μας έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας και ένταξης στο Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αειφορική Διαχείριση των μνημείων και της ιστορικής μαρτυρίας»  της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και του αντίστοιχου Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με στόχο τη συνεργατικότητα, την αλληλεπίδραση των μαθητών των περιβαλλοντικών ομάδων , την συνεργασία των εκπαιδευτικών με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς και τέλος τη συμμετοχή σε κοινές δράσεις με τα σχολεία που συμμετέχουν στο δίκτυο.

Το πρόγραμμά μας θα διαρκέσει από τον Δεκέμβριο 2019  μέχρι τον Απρίλιο 2020 και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν είναι οι: Τσομπανίδου Ξανθίππη ΠΕ01, Μαλιούρη Αικατερίνη ΠΕ02,  Γκορτσίλα Κωνσταντίνα ΠΕ86.