“ΚΛΙΚ, προστάτευσέ το”

Την Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου, τα παιδιά του Β4 του 4ου Γυμνασίου Ευόσμου επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορδελιού Βερτίσκου. Οι μαθητές, αφού ξεναγήθηκαν στο χώρο του Κ.Π.Ε., παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΚΛΙΚ, προστάτευσέ το» που υλοποιεί η παιδαγωγική ομάδα του Κέντρου.

Η προετοιμασία ξεκίνησε από το σχολείο. Οι υπεύθυνες καθηγήτριες κ. Χατζηδημητρίου Συρματένια, φιλόλογος και η κ. Τσομπανίδου, θεολόγος, ζήτησαν από τους μαθητές του τμήματος να φέρουν από μία αγαπημένη τους φωτογραφία σε ψηφιακή μορφή. Οι φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν στάλθηκαν στο Κ.Π.Ε.

Την ημέρα της επίσκεψης οι φωτογραφίες των παιδιών χρησιμοποιήθηκαν για την καλύτερη γνωριμία των μελών της ομάδας, αφού το κάθε μέλος κλήθηκε να εξηγήσει τους λόγους που επέλεξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι ενημέρωσαν τα παιδιά για το πρόγραμμα, τον τρόπο υλοποίησής του και τη διαδικασία που θ’ ακολουθούσε η ομάδα. Αμέσως μετά, δόθηκαν πληροφορίες για τη χρήση και τη λειτουργία μιας φωτογραφικής μηχανής, καθώς και για τη λήψη σωστών φωτογραφιών.

Ακολούθως, οι μαθητές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και περιηγήθηκαν σε πάρκα και δρόμους του Κορδελιού φωτογραφίζοντας ό,τι τους έκανε αρνητική ή θετική εντύπωση. Συμμετείχαν στη δράση με ενθουσιασμό και κέφι και επέδειξαν ιδιαίτερη αισθητική ευαισθησία. Μετά την επιστροφή στο κτήριο του Κ.Π.Ε. οι ομάδες είδαν τις φωτογραφίες που τράβηξαν όλα τα μέλη τους, κατέγραψαν τα θέματα που φωτογραφήθηκαν και αποφάσισαν τι απ’ όλ’ αυτά θα ήθελαν να προστατέψουν. Αμέσως μετά συζήτησαν και κατέστρωσαν μία δράση που θα βοηθούσε στο σκοπό τους και αποτύπωσαν τις προτάσεις τους σε αφίσες που παρουσίασαν στις υπόλοιπες ομάδες. Επίσης, καθένα από τα μέλη της ολομέλειας επέλεξε την αγαπημένη του φωτογραφία,  από αυτές που τράβηξε κατά τη διάρκεια της περιήγησης. Οι επιλεγμένες φωτογραφίες εκτυπώθηκαν, εκτέθηκαν ανώνυμα και τέθηκαν σε ψηφοφορία απ’ όλους.

Η δράση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και η παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε., καθώς και οι μαθητές εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους από τον τρόπο με τον οποίο υλοποιήθηκε η διαδικασία.

Όλοι οι συμμετέχοντες, μαθητές και εκπαιδευτικοί, ευχαριστούν θερμά την παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. Κορδελιού Βερτίσκου για τη θερμή φιλοξενία και την δημιουργική εμπειρία που τους προσέφεραν.