Διδακτική επίσκεψη στο Λιθότοπο Σερρών.

WP_20170309_12_08_52_Pro WP_20170309_12_16_38_Pro WP_20170309_12_27_41_Pro WP_20170309_12_46_25_Pro WP_20170309_12_46_39_Pro WP_20170309_12_51_54_Pro

 

Το 4ο Γυμνάσιο Ευόσμου συμμετέχει με το τμήμα Β2, σε σύμπραξη σχολείων και εκπονεί πρόγραμμα με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα και την ενεργό πολιτειότητα. Η σύμπραξη αυτή λειτουργεί στα πλαίσια των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών παρεμβατικών προγραμμάτων OTHERNESS του ERASMUS+. Στη σύμπραξη συμμετέχουν σχολεία από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία και Πορτογαλία. Από την Ελλάδα συμμετέχουν 5 σχολεία από τη Δυτική Θεσσαλονίκη και 4 από το Νομό Σερρών. Για τη Δυτική Θεσσαλονίκη όλες οι δραστηριότητες συντονίζονται από το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης με την αρωγή της υπεύθυνης του Γραφείου κ. Χριστίνας Χρηστίδου.

Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές γνωρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, μαθαίνουν να προσεγγίζουν, να σέβονται και να αποδέχονται τα άτομα που είναι διαφορετικά από τα στερεότυπα που έχει καλλιεργήσει η σύγχρονη κοινωνία. Τέλος, έρχονται σ’ επαφή με τρόπους δράσης που θα τους κάνουν ενεργούς πολίτες, έτσι ώστε στο μέλλον να είναι σε θέση ν’ αντιμετωπίζουν ή να συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση και επίλυση, ίσως, προβλημάτων που θα προκύψουν στην τοπική ή την ευρύτερη κοινωνία στην οποία κατοικούν.

Οι μέθοδοι που ακολουθούνται είναι κυρίως βιωματικοί. Οι μαθητές αξιοποιούν τα βιώματα και τις δεξιότητές τους για να προσεγγίσουν τα θέματα και γίνεται συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μετά από κάθε δράση. Χρησιμοποιείται το θεατρικό παιχνίδι, η παντομίμα, η καλλιτεχνική δημιουργία (ζωγραφική, δημιουργία αφίσας), αλλά και η μέθοδος του στρογγυλού τραπεζιού για τη συζήτηση κοινωνικών θεμάτων.

Την Πέμπτη 9- 3- 2017 μαθητές του τμήματος συμμετείχαν σε διδακτική συνάντηση, στο Λιθότοπο Σερρών. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, τα παιδιά συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας όπου συνεργάστηκαν με μαθητές από διάφορα σχολεία της σύμπραξης σε κοινές δράσεις που συντονίζονταν από ειδικούς ψυχολόγους. Ήταν μια ευκαιρία να γνωριστούν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να αξιοποιήσουν τις ιδέες τους σε προτάσεις που διατυπώθηκαν και ανακοινώθηκαν στην ολομέλεια, στο τέλος της συνάντησης. Η συνάντηση αυτή ήταν σημαντική γιατί δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές από αστικές αλλά και αγροτικές περιοχές να μιλήσουν για τα θέματα που τους απασχολούν, να γνωρίσουν τους προβληματισμούς των συνομιλήκων τους που κατοικούν σε άλλες περιοχές και να καταλήξουν σε κοινά πορίσματα.

Το πρόγραμμα στο σχολείο μας συντονίζουν η Διευθύντρια και φιλόλογος  Μαζηρίδου Ευδοξία και η Χατζηδημητρίου Συρματένια, φιλόλογος.