Έλληνες – Γερμανοί, σημειώσατε x

 

 

ellada-germania

 

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016, Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου

Άρθρο του μαθητή Γεωργακούδη Αθανάσιου

Η χώρα μας βιώνει δύσκολους καιρούς τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.Πολλοί ισχυρίζονται πως ευθύνονται οι Γερμανοί. Λένε πως είναι λαός διαφορετικός από εμάς, πως δεν έχουμε τίποτε κοινό.Τα παιδιά του 4ου Γυμνασίου Ευόσμου ωστόσο, βάλθηκαν να τους διαψεύσουν.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την καθηγήτρια γερμανικών του σχολείου μας κ. Ιωαννίδου,η οποία ήταν υπεύθυνη του project στο τμήμα Β1 αλλά παρότρυνε και άλλα παιδιά να συμμετέχουν στη γιορτή αυτή.

Το θέμα της; Ελληνικά και γερμανικά ήθη και έθιμα! Η γιορτή αποσκοπούσε  να αναδείξει τις παραδόσεις των δύο λαών και να παρουσιάσει τις αναμφισβήτητες ομοιότητες ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς.

Γύρω στις 9.00 π.μ οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο μαζί με αρκετούς γονείς.

Η γιορτή ξεκίνησε με παρουσίαση των ελληνικών παραδόσεων, εθίμων και τραγουδιών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα με τη βοήθεια του βιντεοπροβολέα.Παράλληλα η αφηγήτρια σχολίαζε αυτά που παρουσιάζονταν και η χορωδία τραγουδούσε δημοτικά τραγούδια. Ακολούθησε ένα ιδιαίτερα πετυχημένο θεατρικό σκετσάκι, που ανέδειξε τη σχέση της νεολαίας με τις παραδόσεις.

Μετά ακολούθησε η παρουσίαση των γερμανικών εθίμων. Η χορωδία και πάλι παρά τη δύσκολη προφορά τραγούδησε με μεγάλη επιτυχία. Τέλος η γιορτή έκλεισε με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Αρχικά χόρεψαν μόνο οι μαθητές που είχαν προετοιμαστεί, ωστόσο σε λίγο η γιορτή πήρε πανηγυρικό χαρακτήρα με πολλούς να ανεβαίνουν αυθόρμητα στη σκηνή και να ενώνονται στον κύκλο του χορού. Ανάμεσα στους διακριθέντες και η κυρία Ιωαννίδου.

Μέσα σ΄αυτήν την εορταστική ατμόσφαιρα και με πλήρη επιτυχία έληξε η γιορτή και μαζί το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε πολλές ομοιότητες με τους Γερμανούς, επομένως ίσως την επόμενη φορά που τους σκεφτούμε μας έρθει στο μυαλό η γιορτή αυτή… παρά τις υπαρκτές διαφορές, συναντάμε πολλές ομοιότητες στις παραδόσεις, στα τραγούδια ακόμη και στην κουζίνα ανάμεσα στον ελληνικό και τον γερμανικό πολιτισμό.