Πρώτος εκπαιδευτικός περίπατος της πολιτιστικής ομάδας του σχολείου μας

Στα πλαίσια του πολιτιστικού μας προγράμματος  την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήσαμε τον πρώτο «περίπατο»  στις πρωτοχριστιανικές και βυζαντινές εκκλησίες της πόλης μας και συγκεκριμένα στις εκκλησίες της Παναγίας Χαλκαίων, της Αχειροποιήτου, της Ροτόντας και του Αγίου Δημητρίου.

Περπατήσαμε στους δρόμους του κέντρου εκεί που βάδισαν Ρωμαίοι καίσαρες , βυζαντινοί αυτοκράτορες, φιλόσοφοι και Άγιοι της πόλης μας.

Πρώτη στάση στην Αριστοτέλους, στην πλατεία του αρχιτέκτονα Ερνέστου Εμπράρ, και στην Κόκκινη Εκκλησιά των Χαλκαίων που στέκεται εκεί για πάνω από 1000 χρόνια.Εντυπωσιακό στολίδι της, ο τρούλος με την Ανάληψη του Χριστού.

Κατόπιν ανηφορίσαμε στην οδό Αγίας Σοφίας και φτάσαμε στην μόνη σωζόμενη παλαιοχριστιανική βασιλική της ανατολής. Χτίστηκε τον 5ο αιώνα και η λέξη  Αχειροποίητος αφορά την εικόνα της Παναγίας που την έφτιαξαν άγγελοι. Απέναντι ακριβώς το ιστορικό Πειραματικό Σχολείο, το οποίο φτιάχτηκε πάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Δ.Πικιώνη και στο οποίο δίδαξαν σημαντικοί παιδαγωγοί όπως ο Αλέξανδρος Δελμούζος, ο Ι.Ξηροτύρης κ.ά.

Ύστερα περπατήσαμε στην οδό Φιλίππου και σύντομα βρεθήκαμε μπροστά στην εντυπωσιακή Ροτόντα, ένα απ΄τα σημαντικότερα μνημεία των ρωμαϊκών χρόνων. Χτίστηκε γύρω στο 303 σαν αρχαίο ιερό ή μαυσωλείο. Στα παλαιοχριστιανικά χρόνια μετατράπηκε απ΄τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο σε εκκλησία. Τα υπέροχα ψηφιδωτά είναι αυτής της εποχής. Με την κατάληψη της πόλης απ΄τους Οθωμανούς, η Ροτόντα μετατράπηκε σε τζαμί. Ο μιναρές της, ο μοναδικός στη Θεσσαλονίκη, σώζεται σε καλή κατάσταση.

Επόμενη σύντομη στάση μας στην αρχαία Αγορά το εμπορικό, δοιηκητικό και κοινωνικό κέντρο. Ακριβώς από πάνω η πλατεία Αγίου Νέστορος και λίγο ψηλότερα ο ναός του Αγίου Δημητρίου, του πολιούχου της πόλης μας. Η πεντάκλιτη βασιλική είναι απ΄τις πιο παλιές εκκλησίες της πόλης.Χτίστηκε πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού λουτρού , όπου το 303 μ.Χ.μαρτύρησε ο άγιος. Ήδη τον 5ο αι χτίστηκε εκεί μια μεγαλοπρεπή εκκλησία, που διακοσμήθηκε με υπέροχα ψηφιδωτά.Στα οθωμανικά χρόνια ήταν τζαμί.

Αρκετά κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι και έχοντας γνωρίσει ένα μόνο μικρό κομμάτι αυτού του θησαυρού της πόλης  μας, επιστρέψαμε στο σχολείο.
20150220_105439 20150220_111927 20150220_112729


DSCN0147
  DSCN0171 DSCN0174

DSCN0179

DSCN0184 DSCN0187 DSCN0199

DSCN0213