Η λύσσα ξαναχτυπά !!!

   Αγαπητοί  γονείς και κηδεμόνες,

Ανατέθηκε στο σχολείο από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) μέσω της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης η ενημέρωση των μαθητών/τριών και των γονέων και κηδεμόνων τους για τη λύσσα.

Η  λύσσα είναι λοιμώδης ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) που προκαλείται από έναν ιό ο οποίος απαντάται στο σάλιο των προσβεβλημένων ζώων. Όλα τα θηλαστικά (σκύλοι, γάτες, αλεπούδες , νυχτερίδες, αγελάδες, αιγοπρόβατα κ.λπ.) μπορούν να προσβληθούν από τη λύσσα  και να τη μεταδώσουν σε άλλα ζώα και στον άνθρωπο. Τα προσβεβλημένα ζώα μεταδίδουν τον ιό αν δαγκώσουν ή γρατσουνίσουν ένα άλλο ζώο ή έναν άνθρωπο. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου στα ζώα είναι η αλλαγή συμπεριφοράς τους (επιθετικότητα/εκδηλώσεις αυτο-ακρωτηριασμού ή υπερβολική ηρεμία/ παράλυση). Ανάλογα είναι και τα συμπτώματα της νόσου στον άνθρωπο, όταν όμως εκδηλωθούν είναι ήδη αργά. Η λύσσα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, οδηγεί στο θάνατο. Γι αυτό σε περίπτωση πιθανής έκθεσης : α) περιποιούμαστε και καθαρίζουμε την περιοχή έκθεσης (πλένουμε την πληγή με άφθονο νερό για 10-15 λεπτά και βάζουμε αντισηπτικό, και β) επισκεπτόμαστε αμέσως το γιατρό για εμβόλιο ή αντιλυσσικό ορό. Επειδή υπάρχει πιθανότητα ένα ζώο να νοσεί, αλλά να μην έχει ακόμη εκδηλώσει συμπτώματα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η  Ελλάδα ήταν ελεύθερη λύσσας από το 1987 Οκτώβριο του 2012, όταν έγινε διάγνωση λύσσας σε ζώο της άγριας πανίδας. Από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί τουλάχιστον 45 ζώα με λύσσα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ενημέρωση των μαθητών/τριών για τη λύσσα έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Για τους γονείς και κηδεμόνες έχουμε ετοιμάσει την παρούσα επιστολή, η οποία όμως δεν καλύπτει επαρκώς το θέμα.  Θα χρειαστεί, λοιπόν, να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (www.keelpno.gr), όπου θα βρείτε πλούσιο υλικό ή, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, να ζητήσετε περαιτέρω ενημέρωση από το σχολείο.

Με εκτίμηση

Η Δ/νση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Ευόσμου

 

Υ.Γ. Επισυνάπτουμε το αρχείο που παρουσιάζεται στα παιδιά για ενημέρωσή τους.

LYSSA FOR KIDS 2014-3-1-2