thumbnail_f2

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ WALK THE GLOBAL WALK

WALK THE GLOBAL WALKτέσσερις λέξεις που έχουν αποτελέσει θεσμό για το σχολείο μας εδώ και δύο χρόνια. Την πρώτη χρονιά συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κανείς δεν πίστευε ότι καθηγητές και μαθητές θα ενθουσιαζόντουσαν και θα δραστηριοποιόντουσαν με ζήλο για την επίτευξη του στόχου 11 σε σχέση με τις βιώσιμες πόλεις. Κανένας όμως δεν φανταζόταν ότι η δεύτερη χρονιά θα αποτελούσε ορόσημο για την ιστορία του σχολείου μας.

ΣΤΟΧΟΣ 13, ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η διαδικασία:

Τα λόγια πολλές φορές είναι περιττά, καθώς οι φράσεις λέγονται και ξεχνιούνται, ωστόσο οι πράξεις μένουν χαραγμένες είτε έχουν θετικά αποτελέσματα είτε όχι. Τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε ο στόχος 13,  λίγες εβδομάδες πριν τεθούν σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα κατά της διασποράς του ιού, οι μαθητές της 3ης γυμνασίου 2020-2021 δήλωσαν με ανυπομονησία και καρτερικότητα συμμετοχή στο πρόγραμμα και ψήφισαν τους οχτώ εκπροσώπους τους. Στις 6 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με όλα τα σχολεία του δήμου Φυλής που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για να συζητηθούν τόσο τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής όσο τις πιθανές λύσεις τους. Κάθε σχολείο έθεσε του στόχους του, δεσμευόμενοι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε να έχουμε υλοποιήσει τουλάχιστον όσο το δυνατόν περισσότερους μικρούς στόχους μπορούμε. Παρόλα αυτά η επόμενη συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω των συνθηκών. Ο covid-19 μπορεί να μας αποθάρρυνε για λίγο ωστόσο γρήγορα στα μέσα Μαρτίου οι μαθητές έλαβαν ξανά δράση μέσω της σελίδας που είχαν δημιουργήσει στο Instagram @4ogymnasio_walktheglobalwalk. Με αυτόν τον λογαριασμό οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν με τους συμμαθητές τους και να διαδοθεί το μήνυμα ότι <<η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και επιδρά καθημερινά στη ζωή μας>>. Με το άνοιγμα των σχολείων στις 18 Μάϊου 2020 μία ομάδα μαθητών αποφασίζει να ολοκληρώσει τους στόχους που έχουν κατατεθεί τον Φεβρουάριο και τα καταφέρνουν με επιτυχία. Αναλογιζόμενοι τις δράσεις που έλαβαν μέρος στο σχολείο μας πραγματικά ήταν μία από τις πιο δραστήριες χρονιές.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ:

καταργήσαμε τα πλαστικά καλαμάκια από το κυλικείο μα

– κάναμε αφισοκόλληση με μηνύματα για την άσκοπη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος

-δημιουργήσαμε ένα βιντεάκι για την ημέρα της γης με ζωγραφιές από μαθητές του γυμνασίου όπου μοιράζουμε το μήνυμα της ακτιβίστριας Greta Thunberg

πήραμε μέρος στην διαδικτυακή διαδήλωση με τους friday’s for future όπου μοιραστήκαμε το μήνυμα noforestnofuture

 προμηθευτήκαμε κάδο για την ανακύκλωση μπαταριών

-δημιουργήσαμε τα δικά μας επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια για να μειώσουμε τη χρήση του πλαστικού μπουκαλιού

-δημιουργήσαμε graffiti στους τοίχους του σχολείου

-είχαμε την χαρά να επικοινωνήσουμε με Ιταλούς μαθητές του προγράμματος με βιντεοσυνομιλία.

– δημιουργήσαμε σελίδα στο instagram όπου υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα παιχνίδια εκεί!

Όλα αυτά ολοκληρώθηκαν μέχρι το κλείσιμο των σχολείων για τις καλοκαιρινές διακοπές. Τον Νοέμβριο, αφού πάλι μας πρόλαβε η καραντίνα, είχαμε 3 διαδικτυακές συναντήσεις όπου συζητήσαμε και κάναμε κάποιες δράσεις, κλείνοντας με την σύνταξη του μανιφέστου και φωτογραφίες που υπάρχουν παρακάτω.

Το 2020 τόσο για το σχολείο μας όσο για ολόκληρο τον πλανήτη ήταν μία γροθιά στο στομάχι καθώς αναθεωρήσαμε αξίες, ιδεολογίες και αναπροσδιορίσαμε τον όρο “ζωή”. Κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος θα ήταν άδικο να τονίσουμε μόνο τις ωραίες στιγμές. Δυσκολίες, εμπόδια, διαπληκτισμοί  και έριδες δημιουργήθηκαν κάνοντας τους μαθητές πολλές φορές διχασμένους, ωστόσο εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους μαθητές οι οποίοι παρέμειναν μέχρι το τέλος το ίδιο παθιασμένοι με το πρόγραμμα όσο και στο ξεκίνημα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους:

Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου

Γεωργία Μάμαλη

Θάνος Βλαχονικολός

Ασημίνα Αναγνωστοπούλου

Νικολέτα Μπεγλή

Νικολέτα Δεσποτίδου

Καρολίνα Ανγκελέσκου

Ένα ευχαριστώ στα παιδιά των μικρότερων τάξεων που ανταποκρίθηκαν κατά την διάρκεια της καραντίνας παρόλο που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα και η βοήθεια τους ήταν πολύτιμη. Ακόμα ένα ευχαριστώ και σε εκείνους που μας πείσμωσαν με την άρνηση τους να συνεχίσουμε το έργο μας.

Δίχως όμως την στήριξη τόσο των καθηγητριών μας,

Κ. Καμαρινοπούλου

Κ. Καραφώτη

Κ. Ατζάμπου

Κ. Καψή

Κ. Λιπάρου

Κ. Περισυνάκη

Αλλά και την στήριξη της Χρυσούλας και της Δέσποινας που ό,τι και να ζητήσαμε μας βοήθησαν σε όλα.

Μία όμορφη χρονιά άργησε να έρθει στο τέλος της αλλά τώρα που είμαστε στο λύκειο γυρνώντας τον χρόνο πίσω κρατάμε τις ευχάριστες αναμνήσεις που θα μας συνοδεύουν σε όλη μας την ζωή! Αξιοσημείωτο είναι ότι ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΡΓΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

      

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση