20/03/2024 Το πείραμα του Ερατοσθένη

Η Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 ήταν η ημέρα της εαρινής ισημερίας, που σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας. Την ημέρα αυτή μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας  υπολογίζουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη.

Η δράση διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ ( Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών), σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ελληνικό γραφείο της ESERO, με έγκριση του ΥΠΑΙΘA.

Το σχολείο μας έλαβε και αυτό μέρος για άλλη μια χρονιά στην δράση συμμετέχοντας στο ιστορικό αυτό πείραμα που θεωρείται ένα από τα 10 καλύτερα πειράματα όλων των εποχών! Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

Μαθητές του Γ1 και Γ2 συγκεντρώθηκαν στην αυλή του σχολείου και με βοηθό τον Ήλιο και ελάχιστα μέσα, ένα ξύλο μήκους 1m, 1 μέτρο και μια κιμωλία κατέγραψαν τα στοιχεία που χρειάζονται ώστε με απλούς υπολογισμούς στην συνέχεια να φτάσουν στην μέτρηση της περιμέτρου της Γης.

Την δράση συντόνισαν και οργάνωσαν οι καθηγητές των θετικών επιστημών του σχολείου μας, κ. Γώγου Β., Καραφώτη Β.,  Ντοκούζης Αλ. και Σώρρα Β.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση