ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Αγαπητοί γονείς-κηδεμόνες και μαθητές,

σας ενημερώνουμε ότι ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του σχολείου μας, ο οποίος εγκρίθηκε από τον Σύμβουλο Παιδαγωγικής Ευθύνης και τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Αττικής, είναι ο παρακάτω

ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Α. Βασικός στόχος του σχολείου μας είναι η πολύπλευρη καλλιέργεια των μαθητών (γνωστική, ηθική, κοινωνική) με στόχο τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, ικανής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Β. Έχουμε υψηλές προσδοκίες από όλους τους μαθητές. Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους, με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες της τοπικής κοινωνίας και το φυσικό δυναμικό κάθε μαθητή. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό και ασφαλές περιβάλλον, όπου οι μαθητές να μπορούν να ανταποκριθούν στους στόχους αυτούς και να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση.

Γ. Θεωρούμε πολύ σημαντική την αποδοχή και ενσωμάτωση στη σχολική κοινότητα όλων των μαθητών ανεξαρτήτως ατομικών διαφορών και ιδιαιτεροτήτων, μέσα σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού.

Δ. Επιδιώκουμε τη συνεργασία μεταξύ όλων των μελών της σχολικής κοινότητας (καθηγητών, μαθητών, γονέων-κηδεμόνων), μέσα σε θετικό κλίμα και δημοκρατικό πνεύμα, αλλά και με σαφή όρια.

Ε. Επιθυμούμε τη συμμετοχή σε προγράμματα και δραστηριότητες που συνδέουν τη σχολική ζωή με την ευρύτερη κοινωνία, ευαισθητοποιούν τους μαθητές σε κοινωνικά ζητήματα, δίνουν ευκαιρίες ανάπτυξης των ιδιαίτερων ταλέντων τους.

ΣΤ. Καλλιεργούμε την υπευθυνότητα των μαθητών μέσα από την εμπλοκή τους σε θέματα και δράσεις που αφορούν τη σχολική κοινότητα. Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους στα μαθητικά συμβούλια μέσα στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου.

Β. ΕΙΔΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

1.Τηρούμε όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα για την αποφυγή μόλυνσης από τον covid-19. Κάνουμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και τα δηλώνουμε στο edupass. Δε φέρνουμε στο σχολείο μπάλες και άλλα παιχνίδια, ούτε ανταλλάσσουμε μεταξύ μας αντικείμενα, για να μειώσουμε τις πιθανότητες μόλυνσης. Μπαίνουμε στα γραφεία των καθηγητών μόνο για πραγματικά σοβαρό λόγο, ώστε να μην αυξάνουμε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον covid-19.

2.Είμαστε αντίθετοι με τα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού, με όποιο τρόπο κι αν εκδηλώνονται (διά ζώσης ή μέσω διαδικτύου) και δίνουμε μεγάλη σημασία στην πρόληψή τους. Σε περίπτωση που σημειωθεί τέτοιο περιστατικό, θα υπάρχουν συνέπειες, οι οποίες θα κλιμακώνονται ανάλογα με τη σοβαρότητά του. Αν αντιληφθούμε κάποιο συμβάν εκφοβισμού, ενημερώνουμε αμέσως τους καθηγητές.

3.Συμμετέχουμε ενεργητικά στο μάθημα και φροντίζουμε να υπάρχει κλίμα ηρεμίας, ως προϋπόθεση αρμονικής συνεργασίας, κατανόησης και προόδου.

4. Προσέχουμε το σχολείο και διατηρούμε τους χώρους του καθαρούς, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής. Το σεβόμαστε και δεν προκαλούμε ζημιές. Όποιος προκαλεί φθορά σε περιουσία του σχολείου, ελέγχεται για τη συμπεριφορά του αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον ίδιο και τον κηδεμόνα του.

5. Έχουμε κόσμια συμπεριφορά προς όλους: μαθητές, καθηγητές και λοιπό προσωπικό του σχολείου, γιατί σεβόμαστε, όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον εαυτό μας. Μιλάμε με ευγένεια και λύνουμε τις διαφορές μας με τον διάλογο.

6. Έχουμε ευπρεπή εμφάνιση σεβόμενοι τον εαυτό μας και φροντίζουμε για την ατομική μας καθαριότητα και υγιεινή.

7. Ερχόμαστε έγκαιρα στο σχολείο (το αργότερο στις 8.15 π.μ.) και μπαίνουμε έγκαιρα στις τάξεις μετά από κάθε διάλειμμα. Σε περίπτωση καθυστερημένης προσέλευσής μας, περιμένουμε σε καθορισμένο χώρο και μπαίνουμε στην τάξη την επόμενη διδακτική ώρα.

8. Παραμένουμε στο σχολείο μέχρι το τέλος των μαθημάτων. Αν υπάρξει ανάγκη για έκτακτη αποχώρησή μας, ενημερώνεται ο γονέας μας, για να μας παραλάβει.

9. Δεν ερχόμαστε σε επαφή με τυχόν εξωσχολικούς που πλησιάζουν το σχολικό κτίριο, αλλιώς μας γίνεται παρατήρηση από τον εφημερεύοντα καθηγητή.

10.Δεν φέρνουμε και δεν χρησιμοποιούμε σε κανένα χώρο του σχολείου κινητό τηλέφωνο, γιατί απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Αν το κάνουμε, θα υπάρχουν συνέπειες (ωριαία απουσία και κλιμάκωση ποινής ανάλογα τη σοβαρότητα του παραπτώματος). Δεν επιτρέπεται καμία ηλεκτρονική συσκευή στο σχολείο.

11. Δεν φέρνουμε στο σχολείο μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας. Το σχολείο δεν ευθύνεται για τυχόν απώλειά τους.

12. Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους χώρους του σχολείου, όπως και η χρήση άλλων ουσιών.

13. Μια φορά το μήνα (εφόσον υπάρχουν σοβαρά θέματα συζήτησης) μπορούμε να συγκαλούμε Συνέλευση του τμήματός μας, όπου θα συζητούμε για θέματα που αφορούν τη σχολική ζωή.Hσυνέλευση γίνεται 7η ώρα και σε διαφορετικό μάθημα κάθε μήνα.

14. Οι γονείς-κηδεμόνες μπορούν να ενημερώνονται από τους καθηγητές για την πρόοδο και την φοίτησή μας α)τηλεφωνικώς (όταν τα σχολεία λειτουργούν διά ζώσης) ή β) με ηλεκτρονικό μήνυμα στο ε-μέιλ του σχολείου ή μέσω webex (κατά την τηλεκπαίδευση).

15. Κάθε τμήμα ορίζει επιμελητές. Ορίζονται 2 άτομα (ανά θρανίο) για κάθε μέρα. Το 5μελές κάθε τμήματος καταγράφει τους επιμελητές της εβδομάδας και το αναρτά στον πίνακα ανακοινώσεων της τάξης. Τα ονόματα των επιμελητών κάθε ημέρας τα καταγράφει ο απουσιολόγος στο απουσιολόγιο. Όλοι οι μαθητές υποχρεούνται να γίνουν επιμελητές, όταν έρθει η σειρά τους, ως ένα μέσο ανάπτυξης της υπευθυνότητάς τους. Οι επιμελητές φροντίζουν για την ευπρέπεια της τάξης, τον αερισμό, να υπάρχουν κιμωλίες και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να παραμένει στο διάλειμμα μέσα. Αν κάποιοι μαθητές επιμένουν να μην αποχωρούν, ενημερώνεται ο εφημερεύων καθηγητής, ο οποίος μπορεί –αν το κρίνει αναγκαίο- να επιβάλλει και ποινή ωριαίας απομάκρυνσης για την επόμενη διδακτική ώρα. Συνέπειες μπορεί να υπάρξουν και προς επιμελητές που ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση