ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΙΑ

Συνεργατική εργασία για τη φιλία έκαναν δύο μαθήτριες του Β4 στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, με αφορμή το Κείμενο του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ “Ο μικρός πρίγκιπας και η αλεπού”. Η Έρικα έφερε το παραμύθι για μεγάλους, απ’ όπου και οι φωτογραφίες, ενώ μαζί με την Αντωνία έκαναν την παρακάτω εργασία.

Ο πρίγκιπας, μοναδικός κάτοικος του μικρού πλανήτη του

και άρα πρίγκιπάς του

περιποιείται το “μοναδικό” του τριαντάφυλλο, τα τρία του ηφαίστια

και τα μπαομπάμπ του (είδος φυτών).

Ατενίζει τα γλυκά ηλιοβασιλέματα

και κάνει τις τελευταίες εργασίες, πριν φύγει από τον πλανήτη του, για να γνωρίσει τον κόσμο…

Σε έναν πλανήτη συναντά τον ματαιόδοξο, που θέλει όλοι να τον θαυμάζουν.

Σε έναν άλλο συναντά τον μεθύστακα, που ντρέπεται γιατί πίνει αλλά συνεχίζει να το κάνει.

Σε έναν άλλον συναντά τον ειχειρηματία, που μετρά χωρίς σταματημό τα αστέρια, πιστεύοντας πως έτσι γίνονται δικά του

και σε έναν άλλον πλανήτη βρίσκει έναν άνθρωπο που ανάβει κάθε πρωί και σβήνει κάθε βράδυ ένα φανάρι.

Ερχόμενος στη γη ο μικρός πρίγκιπας, στην έρημο Σαχάρα συναντά ένα φίδι

κι ένα μαγγανοπήγαδο, απ όπου βγάζει και πίνει δροσερό και γλυκόπιοτο νερό.

Αργότερα γνωρίζει την αλεπού και το νόημα της αληθινής φιλίας (εδώ ανήκει το απόσπασμα του βιβλίου)

Η αλεπού του ζητά να την “ημερώσει”, για να πάψει η ζωή της να είναι μονότονη (κυνηγά τις κότες – την κυνηγούν οι άνθρωποι).

Η φιλία με την αλεπού του μαθαίνει πολλά μα κάποτε έρχεται η ώρα του τέλους: το δάγκωμα του φιδιού…

στέλνει την ψυχή του -σοφού πια- μικρού πρίγκιπα πίσω στον πλανήτη του…

 

     ΦΙΛΙΑ

ΟΝΟΜΑΤΑ: ΕΡΙΚΑ ΤΟΛΗ, ΑΝΤΩΝΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ: ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ: Β’4

ΑΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΙΛΙΑ:

  Αγάπη                                                         αφοσίωση

                                συμπαράσταση                    ειλικρίνεια

εμπιστοσύνη                     ευγένεια            συμπαράσταση

                          Σεβασμός         ενθάρρυνση  νοιάξιμο

       Αλληλοβοήθεια

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΙΑ?

Φιλία ονομάζεται η σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων του ίδιου ή και διαφορετικού φύλου, με κύριο χαρακτηριστικό την αμοιβαία αγάπηαφοσίωση και κατανόηση, χωρίς να υπάρχει συμφέρον, κίνητρο ή ανώτερος στόχος Είναι να εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον, και να είναι ειλικρινείς μεταξύ τους. Η φιλία δεν καθορίζεται από την φυλή, το χρώμα και την εθνικότητα.

Η φιλία βοηθάει σημαντικά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στην ανάπτυξη υγειών σχέσεων στους ενήλικες. Οι φιλίες αρχίζουν να χτίζονται την περίοδο της ενηλικίωσης, συνήθως στην εφηβεία. Παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του ατόμου, της προσωπικότητας, της σωματικής και ψυχικής υγείας. Οι φιλίες είναι αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Είναι γνωστό όμως ότι η φιλία δεν είναι μια εύκολη ή απλή υπόθεση.

Φίλος είναι αυτός που έρχεται όταν ο υπόλοιπος κόσμος Φεύγει!!!

Οι φίλοι είναι άγγελοι που μας σηκώνουν ψηλά στον ουρανό, όταν τα δικά μας φτερά ξεχνούν πως πετάνε.

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΦΙΛΙΕΣ:

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ

Ο Πάτροκλος μετά από κάθε μάχη περιποιόταν με ιδιαίτερη αγάπη τα αθάνατα άλογα του Αχιλλέα. Όταν ο Αχιλλέας οργισμένος με τον Αγαμέμνονα αρνιόταν να πάει στη μάχη, ο Πάτροκλος προσπαθούσε να τον πείσει να αλλάξει γνώμη, αλλά μάταια. Τελικά, ο Πάτροκλος τον έπεισε να του δώσει τα όπλα του, για να πάει εκείνος στη μάχη να πολεμήσει εναντίον των Τρώων. Σε κάποια φάση του αγώνα κι ενώ ο Πάτροκλος είχε καταφέρει να σκοτώσει ένα σημαντικό αριθμό Αχαιών, ο Έκτορας καταφέρνει να τον σκοτώσει. Ο Αχιλλέας μαθαίνοντας το νέο για το χαμό του φίλου του, αρχίζει το θρήνο, παίρνει αιθαλόσκονη και τη ρίχνει στο κεφάλι του, με τα χέρια του τραβά τα μαλλιά του κι αντικρίζοντας το νεκρό σώμα του φίλου του ορκίζεται γεμάτος μίσος για τον Έκτορα, να εκδικηθεί το θάνατο του φίλου του.

ΔΑΜΩΝ ΚΑΙ ΦΙΝΤΙΑΣ

Μετά την απόφαση του τυράννου Διονυσίου να εκτελέσει τον Φιντία, ο Δάμωνας προσπαθεί να εκμαιεύσσει χάρη, όμως δεν εισακούγεται. Επειδή ο Φιντίας έχει κάποιες σοβαρές εκκρεμότητες, ο Δάμων μένει ως όμηρος, ανθρώπινο αμανάτι ή εγγύηση, και εκείνος φεύγει να τις τακτοποιήσει. Αν δεν επιστρέψει εγκαίρως, στη θέση του θα εκτελεστεί ο Δάμων. Δεν είναι βέβαιο πώς ακριβώς βρέθηκε ο Δάμων σε αυτή τη θέση αν και όλοι συμφωνούν ότι ήταν προθυμότατος. Πιθανόν να προσφέρθηκε μόνος του ώστε να τακτοποιήσει ο φίλος του τις υποθέσεις του, πιθανόν και να το πρότεινε ο Φιντίας σίγουρος ότι δεν θα αμφισβητείτο ο λόγος της τιμής του ότι θα επιστρέψει, ίσως και να ήταν ιδέα του Διονυσίου -όταν δηλαδή ο Φιντίας ζήτησε αναστολή εκτέλεσης της ποινής για λίγες ώρες ώστε να ρυθμίσει σοβαρά ζητήματα, πιθανόν ο Διονύσιος να του είπε “εντάξει, αλλά θα κρατήσω όμηρο τον Δάμωνα”. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Δάμων με φυσικότητα και εμπιστοσύνη αποδέχτηκε την ομηρία. Αν ο Φιντίας δεν επέστρεφε, θα σταύρωναν ή θα αποκεφάλιζαν εκείνον στη θέση του. Στο μεταξύ ο Διονύσιος το έβρισκε διασκεδαστικό να λέει στο Δάμωνα ότι ήταν ανόητος να πιστέψει πως θα επέστρεφε ποτέ ο Φιντίας. Ο Δάμωνας υπερασπίζεται με σθένος τον Φιντία και λέει ότι σαν όλους τους πυθαγόρειους θα κρατήσει το λόγο του και ότι η μόνη περίπτωση να μην έρθει στην ώρα του, θα ήταν κάποιο απρόβλεπτο και μεγάλο εμπόδιο.

Καθώς τον οδηγούν πια στο σταυρό ή στη λαιμητόμο της εποχής, παρακαλάει όντως να υψωθεί κάποιο ανυπέρβλητο εμπόδιο να κρατήσει μακριά τον Φιντία για αρκετή ακόμα ώρα, ώστε να εκτελεστεί αυτός αντί εκείνου. Όμως πάνω που θα τον εκτελούσαν, εμφανίστηκε κάθιδρος ο Φιντίας. Ο Δάμων, από αγάπη για το φίλο του, επέμεινε να εκτελεστεί εκείνος “αφού ο Φιντίας έφθασε μετά την προθεσμία” αλλά ο Φιντίας αντέτεινε ότι έστω και αργοπορημένος πρόλαβε και ότι δεν θα έπρεπε να θανατωθεί στη θέση του κανένας. Καθώς οι δύο φίλοι πάλευαν να πείσουν τον Διονύσιο όχι για να γλιτώσουν τη δική τους ζωή, αλλά για να γλιτώσουν ο ένας τη ζωή του άλλου, ο κυβερνήτης των Συρακουσών συγκινήθηκε και είπε να αφεθούν και οι δύο ελεύθεροι και “να τον δεχτούν ως τρίτο φίλο” επειδή θαύμασε το βαθμό της φιλίας τους. Οι δύο φίλοι του εξήγησαν ότι αυτό ήταν αδύνατον -μάλλον επειδή δεν ήταν πυθαγόρειος και δεν μετείχε στις τελετές τους- και έφυγαν προς άγνωστη -σε εμάς- κατεύθυνση. Φέρεται δε ότι όλα αυτά τα ιστόρησε στον Αριστόξενο ο ίδιος ο Διονύσιος.

ΣΤΙΧΑΚΙΑ ΦΙΛΙΑΣ

ΦΙΛΙΑ!

Παράξενο δυναμωτικό της ψυχής!

Γλυκαντικό της ζωής !

Και συγκολλητικό της κοινωνίας!!

 

Η φιλία είναι πάντα μια γλυκιά ευθύνη ποτέ μια ευκαιρία!

Δεν υπάρχει καμία επιθυμία τόσο βαθιά όσο αυτή της φιλίας!

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση