ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΦΟΥΜΙΟ ΣΕ Α ΠΡΟΣΩΠΟ (ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

Οι μαθητές του Β4 αφηγούνται σε α πρόσωπο ως σελίδα ημερολογίου την επίσκεψή τους στον Φούμιο στο νοσοκομείο της Χιροσίμα, με αφορμή το κείμενο “Τα λουλούδια της Χιροσίμα” της Εντίτα Μόρρις, που βρίσκεται στο σχολικό βιβλίο των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Β τάξης.

 

Αφηγείται η Οχάτσου, η αδερφή της συζύγου του Φούμιο:

Αγαπητό μου ημερολόγιο,
σήμερα επισκεφτήκαμε για μια ακόμα φορά τον Φούμιο, που η κατάστασή του χειροτερεύει συνεχώς. Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα τα χέρια του αδυνάτισαν τρομερά, το κεφάλι του διπλασιάστηκε, τα χείλη του πρήστηκαν και το πρόσωπό του μετατράπηκε σε μια τρομακτική μάσκα. Απορώ με τη στάση του απέναντι στο πρόβλημα της υγείας του. Η ανωτερότητα, η ήρεμη καρτερία, η αντοχή του με κάνουν να τον θαυμάζω. Δε νομίζω άλλος άνθρωπος να είχε τέτοιες αρετές σε τόσο δύσκολη κατάσταση. Αργότερα πήγαμε να μιλήσουμε ιδιαιτέρως με τους γιατρούς. Ο καθηγητής Τομάκι μας έδειξε ένα πείραμα με ένα ψάρι που το έχουνε βάλει κάτω από ακτίνες κοβαλτίου κι έχει γίνει ραδιενεργό. Έγινα κάτασπρη μόλις το είδα. Μου κόπηκε η μιλιά! Αυτό δεν είναι ψάρι, είναι τέρας, έλεγα μέσα μου. Η αδελφή μου η Γιούκα, με κατάλαβε αμέσως και με τράβηξε από το ανατριχιαστικό θέαμα. Ευτυχώς! Δεν ξέρω τι θα έκανα αν καθόμουν ένα λεπτό παραπάνω εκεί μέσα!

 

Αφηγείται ο ίδιος ο άρρωστος Φούμιο:

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

σήμερα ξύπνησα με απίστευτους πόνους σε όλο μου το σώμα, αλλά δεν το λέω στους δικούς μου, για να μην τους στεναχωρώ. Ήρθε κι ο Σαμ-σαν επίσκεψη, μαζί την Οχάτσου και τη Γιούκα, αλλά κι αυτούς δεν τους είδα πολύ ευδιάθετους. Βέβαια, όταν με ρωτήσανε αν κοιμήθηκα καλύτερα χτες τη νύχτα, τα έχασα, δεν ήξερα τι να του πω. Τους απάντησα ναι αλλά η χτεσινή βραδιά ήταν μια από τις χειρότερες που έχω περάσει. Πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί να τα περνάω όλα αυτά. Εγώ τι έφταιξα; Τι έκανα λάθος; Επειδή κάποιοι άνθρωποι πριν 15 χρόνια έριξαν ατομική βόμβα στην πόλη μου, τη Χιροσίμα; Δε μπορώ άλλο μέσα στο νοσοκομείο. Θέλω να βγω έξω και να ζήσω απλά σαν τους άλλους ανθρώπους. Πολλά έγραψα και σήμερα. Ένα δύσκλο βράδυ με περιμένει!

Βαγγέλης Χ.

 

Αφηγείται η Γιούκα, η σύζυγος του Φούμιο:

Αγαπητό ημερολόγιο,
Σήμερα πήγαμε εγώ, ο Σαμ-σαν και η Οχάτσου στο νοσοκομείο, για να επισκεφτούμε τον Φούμιο. Ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι σε πολύ άσκημη κατάσταση. Τρόμαξα μ΄ αυτή την εικόνα και στεναχωρήθηκα πολύ έτσι όπως τον είδα. Αφού τον κοιτούσαμε για ώρα, ο Σαμ-σαν με πλησίασε και μου ψιθύρισε ότι ήθελε να του πει κάτι. Έτσι κι έγινε. Πήγε κοντά και τον ευχαρίστησε που έμαθε χάρη σ αυτόν τι σημαίνει Χιροσίμα, πόσο πόνο και πίκρα έσπειρε η βόμβα σε αθώους ανθρώπους! Μετά ο Φούμιο κοιμήθηκε κι εμείς φύγαμε σιγά, για να μην τον ξυπνήσουμε.

Αγγελική Χ.

 

Αγαπημένο ημερολόγιο,
Η σημερινή επίσκεψη στο νοσοκομείο ήταν η πιο τραγική απ όσες έχουμε κάνει ως τώρα. Η κατάσταση του άντρα μου χειροτέρεψε πολύ. Αδυνάτισε υπερβολικά και το κεφάλι του διογκώθηκε. Και σα να μην έφταναν αυτά, οι γιατροί μας έδειξαν τις συνέπειες της ραδιενέργειας σε ένα ψάρι. Ήταν μια τερατογένεση και το χειρότερο είναι ότι μπορεί να μην εκδηλωθεί αμέσως αλλά στις επόμενες γενιές. Φοβάμαι πως δεν θα ησυχάσουμε ποτέ απ αυτόν τον εφιάλτη. Το μόνο ελπιδοφόρο είναι ότι ο Αμερικανός σκοπεύει να διαδώσει τις συνέπειες της ατομικής βόμβας παντού κι ότι ίσως έτσι ανακουφιστούν λίγο τα αθώα θύματα της Ιαπωνίας.

Έρικα Τ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση