ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ (ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

Στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας οι μαθητές του Β4 έγραψαν μια παράγραφο “δένοντας σε κείμενο” όσο πιο πολλούς τίτλους λογοτεχνικών κειμένων μπορούσαν από τα περιεχόμενα του σχολικού τους βιβλίου (οι τίτλοι με έντονα γράμματα):

Πήγα και πάλι στο σχολείο σήμερα το πρωί. Η κυρία Νίτσα μας μιλούσε την πρώτη ώρα για την Καλλιπάτειρα και την ιστορία της. Τη δεύτερη ώρα, πριν μπει η δασκάλα στην τάξη, ακούγαμε με προσοχή τις αναμνήσεις της Κωνσταντίνας από τη Γερμανία και του Βασίλη από την εξοχική Λευκάδα. Κάποια στιγμή ένας δάσκαλος διέκοψε το μάθημα των Μαθηματικών, επειδή άκουσε μια δυνατή φωνή να του λέει: “Να σαι καλά, δάσκαλε!” Βγαίνοντας από την τάξη, η επιστροφή του Αντρέα στο τμήμα μας έφερε χαρά σε όλους!

Σοφία Χ.

 

Στο χωριό μας, τα όμορφα Χανιά, κάθε πρωί ξυπνάμε και ξυπνάει κι η θάλασσα μαζί μας. Ανοίγουμε τα παράθυρα και βλέπουμε την καταγάλανη θάλασσα. Τρώμε βιαστικά το πρωινό μας και τρέχουμε γεμάτοι χαρά για να κολυμπήσουμε. Οι Κυριακές στη θάλασσα είναι οι ομορφότερες μέρες της εβδομάδας, γιατί καθόμαστε από το πρωί ως το βράδυ. Στο τέλος της ημέρας καταλήγουμε στην αγαπημένη μας ταβέρνα “Της κυρίας Νίτσας”, απολαμβάνουμε τους υπέροχους μεζέδες και το γλυκό του κουταλιού. Είναι βέβαια και μια Κυριακή αφιερωμένη στην Κνωσό, γιατί πάνω απ όλα πρέπει να τιμάμε την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Οι διακοπές είναι υπέροχες, όμως επιστρέφουμε και πάλι στο σχολείο, όπου ξεκούραστοι είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε γνώσεις.

Αντωνία Φ.

 

Στο Τόκιο όπου μένω τώρα, έχω γίνει μέλος της τοπικής ομάδας μπάσκετ, μαζί με την Καλλιπάτειρα και την αδελφή του Βασίλη. Κάθε Σάββατο πηγαίνουμε στο φούρνο της κυρίας Νίτσας για φρέσκα κουλούρια και μας βάζει να ακούμε στο κασετόφωνο το τραγούδι του Γιανκ. Κατά τις 18:00 φεύγουμε και πηγαίνουμε στη μάνα της Καλλιπάτειρας, για να δούμε ένα ντοκιμαντέρ για τους ανθρώπους και τα δελφίνια  και για τα αρνητικά της ζωής στις πόλεις, στην εποχή του τσιμέντου και της πολυκατοικίας. Αργότερα, όταν επιστρέφει ο πατέρας της, ο Τάκης-Πλούμας, μας διηγείται διάφορες ιστορίες όπως τα λουλούδια της Χιροσίμα και η περίφημη ιστορία του δαχτυλιδιού.

Λαμπρινή Χ. 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση