ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (2/10/2013)

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013, η Γ’ τάξη του Σχολείου μας, πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής.photo0297
Αρχικά, υποδέχτηκε τους μαθητές μας η ξεναγός της Βουλής, μια ευγενέστατη και φιλόξενη κυρία, και τους έγινε μια μικρή ενημέρωση για την ιστορία του κτιρίου. Ακολούθησε η προβολή δύο βίντεο σχετικά με το κτίριο αλλά και τη σημασία της Δημοκρατίας που εκφράζεται μέσα από τις εργασίες του Κοινοβουλίου. Οι μαθητές μας μέσα από αυτή τη διαδικασία κατανόησαν το νόημα αλλά και τη σημασία του κτιρίου αλλά και τις αξίες που αυτό εκφράζει. Αυτή η εμπειρία είναι πολύτιμη για την εμπέδωση των γνώσεων του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής αλλά και για την μετέπειτα διαδικασία εξέλιξής τους ως υπεύθυνοι πολίτες
Έπειτα οι μαθητές μας οδηγήθηκαν στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου ξεναγήθηκαν στα εκθέματα της με ιδιαίτερη εστίαση στη ζωφόρο (ύψους 1.22 μ. και μήκους 78 μ.), όπου αποτυπώνονται γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και προσωπογραφίες αγωνιστών, σε σχέδια του γλύπτη Λούντβιχ Μίκαελ φον Σβαντάλερ και με τη συνεργασία των ζωγράφων Φίλιππου και Γεώργιου Μαργαρίτη. Στην ίδια αίθουσα είδαν προσωπικά αντικείμενα πολλών πρωθυπουργών αλλά και προέδρων της Βουλής, καθώς και μια κάλπη από την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη. Οι μαθητές μας πέρασαν ένας ένας μπροστά από την κάλπη και βάζοντας το χέρι τους μέσα στην ειδική εσοχή έριξαν το ειδικό σφαιρίδιο στην κατάλληλη θέση «μαυρίζοντας» ή «βγάζοντας ασπροπρόσωπο» τον φανταστικό υποψήφιο βουλευτή. Μια εμπειρία που τους πρόσφερε μια μικρή σταγόνα ιστορίας μέσα από βιωματικό τρόπο, σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών πριν 100- 150 χρόνια πριν.
Τέλος , οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας. Στάθηκαν τυχεροί γιατί την ώρα της ξενάγησης δεν γινόταν συζήτηση στην αίθουσα και έτσι είχαν την ευκαιρία να καθίσουν στα έδρανα των βουλευτών και όχι στα θεωρεία. Ήταν μια πραγματικά μοναδική εμπειρία για όλους. Έζησαν με όλες τις αισθήσεις τους , χωρίς να λείπουν και τα ευχάριστα αστεία, μια εικονική συνεδρίαση της Βουλής. Βίωσαν εμπειρικά την έννοια του Κοινοβουλίου και της Συνεδρίασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο των μαθητών από το κτίριο της Βουλής πέρασαν από αυστηρό ηλεκτρονικό έλεγχο και τους απαγορεύτηκε η είσοδος των σακιδίων και των τσαντών τους μέσα στο κτίριο.
Τέλος, οι μαθητές έκαναν μια μικρή βόλτα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κάτω από έναν φθινοπωρινό αλλά λαμπρό ήλιο. Φωτογραφήθηκαν με τους Εύζωνες, τάισαν τα περιστέρια της πλατείας και γεμάτοι καινούργιες εικόνες, γνώσεις και εμπειρίες επιβιβάστηκαν στο πούλμαν. Το χαμόγελο των μαθητών μας και τα τραγούδια τους την ώρα της επιστροφής ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για όλους.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση