ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ 5/2/2013

κεραμειος 0κεραμεικός 2

Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας και με αρχηγό την εκπαιδευτικό Κατσίμπελη Γ. η Β τάξη του 4ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων επισκέφτηκε τον χώρο του Κεραμεικού. Ο Κεραμεικός ο οποίος βρισκόταν εκτός των τείχων της πόλεως των Αθηνών απετέλεσε τον τόπο ταφής των Αθηναίων.Υπάρχουν 2 εκδοχές για την προέλευση του ονόματος «Κεραμεικός». Ο μύθος λέει ότι το όνομά του το πήρε από τον μυθικό ήρωα Κέραμο, γιο του Θησέα και της Αριάδνης. Υπάρχει όμως και άλλη ερμηνεία. Στην αρχαιότητα, στο δήμο αυτό και συγκεκριμένα στον Έσω Κεραμεικό υπήρχαν πολλά εργαστήρια κεραμικής.

κεραμεικος Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου συμμετείχαν με πολύ ενδιαφέρον σε ένα βιωματικό παιχνίδι μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. Στα πλαίσια αυτού του παιχνιδιού οι μαθητές τοποθετούσαν μαγνήτες που εικόνιζαν Αθηναίους πολίτες πάνω σε ένα μαγνητικό πίνακα – χάρτη της αρχαίας πόλης της Αθήνας. Στόχος ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές ότι ο Κεραμεικός ήταν το «κάλλιστον προάστιον» της αρχαίας Αθήνας και εκεί έθαβαν τους νεκρούς τους, ώστε να τους βλέπουν όλοι και να παραδειγματίζονται για να θυσιαστούν –αν χρειαστεί- για την πατρίδα. Επίσης οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι πόλη της Αθήνας περιοριζόταν γεωγραφικά στην περιοχή της πλάκας και στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και ότι το νεκροταφείο της πόλεως, ο Κεραμεικός, βρισκόταν δίπλα στην Πύλη της πόλεως που οδηγούσε μέσω της Ιεράς Οδού στην Ελευσίνα.

κεραμεικος1 Στη συνέχεια περπατήσαμε στον ιερό χώρο του Κεραμεικού για να καταλάβουν οι μαθητές ότι βρισκόμαστε εκτός των Μακρών Τειχών της Αθήνας. Μετά από μια σύντομη περιήγηση – ξενάγηση στο χώρο ο ξεναγός έδειξε τα κύρια μνημεία του χώρου, την οδό των Παναθηναίων, τις πύλες εισόδου της πόλης και τις οχυρώσεις. Οι μαθητές μας είχαν επίσης την ευκαιρία να δούν ορισμένα κτερίσματα παιδικών τάφων όπως το αρχαίο αμαξίδιο και την πλαγγόνα. Η πλαγγόνα ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια των κοριτσιών. Στον Ελλαδικό χώρο την ονόμαζαν και με άλλα ονόματα: γυνή, κόρη,νύμφη. Τις πλαγγόνες τις έφτιαχναν οι κοροπλάστες Επίσης οι μαθητές μας παρατήρησαν μερικές από τις ωραιότερες επιτύμβιες στήλες

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση