ΕΚΠ/ΚΉ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (28/1/2013)

Τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013 στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος “Ελιά…’ πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γενικό Χημείο του Κράτους με τη συμμετοχή της ομάδας των μαθητών της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου ,με συνοδούς καθηγήτριες την Πετροπούλου Χρ., Φυσικό και την Καλιτσουνάκη Αικ., Εικαστικών και τη συμβολή και παρουσία του Δρ. Γ. Παυλικάκη, σχολικού συμβούλου Φυσικών.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ανωτάτου Συμβουλίου οι συμμετέχοντες μαθητές ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους σχετικά με τη διοίκηση και λειτουργία της υπηρεσίας, τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται καθώς και τον τρόπο με τον οποίο το Γενικό Χημείο του Κράτους συμβάλει στη διεκπεραίωση των αρμοδιοτήτων άλλων δημόσιων φορέων όπως δικαστικές και οικονομικές αρχές της χώρας.
Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του χημείου, σε διάφορα εργαστήρια ,όπως στο εργαστήριο λαδιού, όπου μας έδειξαν τον εξοπλισμό του και μας παρουσίασαν μέσα από εντυπωσιακά πειράματα ποιοτικές και ποσοτικές αναλύσεις που κάνουν στο Γενικό Χημείο κατόπιν εντολής από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να εντοπίζονται αλλοιώσεις που υφίσταται το λάδι κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του ή της τυποποίησης και αποθήκευσής του. Ωσαύτως, διερευνώνται περιπτώσεις νοθείας λαδιού. Έτσι το Γενικό Χημείο του Κράτους συμβάλλει στην ολοκλήρωση των εργασιών άλλων κρατικών φορέων όπως δικαστικές υγειονομικές και οικονομικές αρχές.
Κατόπιν από τους χημικούς του εργαστηρίου λαδιού παρακολουθήσαμε παρουσίαση σχετικά με τα συστατικά του ελαιολάδου, τις κατηγορίες του βάσει σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας και χαρακτηριστικών του και τη βιολογική – διατροφική αξία του. Επιπλέον μας ανέλυσαν τις προδιαγραφές συσκευασίας και αποθήκευσης των ελαίων, τους ελέγχους ποιότητας των τυποποιημένων ή μη ελαίων, που γίνονται κατόπιν ειδικής εντολής από τις αρμόδιες αρχές, και τις μεθόδους εντοπισμού νοθείας λαδιού. Επίσης μας εξήγησαν για τις αλλοιώσεις που υφίσταται το λάδι, τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητά του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναγράφονται στις συσκευασίες τυποποιημένου λαδιού με βάση κανονισμούς και κοινοτικές οδηγίες. Ακολούθως, μας ενημέρωσαν για τις χημικές μεταβολές και αλλοιώσεις που παθαίνει το ελαιόλαδο με το τηγάνισμα και μας επισήμαναν τις επιπτώσεις των τηγανελαίων τόσο στον ανθρώπινο οργανισμό όσο και στο περιβάλλον λόγω των συστατικών τους .
Οι μαθητές έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον και έκαναν διάφορες ερωτήσεις προκειμένου να καλύψουν τις απορίες που τους δημιουργήθηκαν από τις πρωτόγνωρες εμπειρίες τους. Εντυπωσιάστηκαν με την οργάνωση του χώρου, τον άρτιο εξοπλισμό των εργαστηρίων του χημείου, παρόλη την παλαιότητα του κτιρίου, από την άρτια κατάρτιση του προσωπικού και από την εξαιρετική ξενάγηση των ειδικών, που με απλά λόγια τους εξήγησαν δυσνόητες ,για την ηλικία τους χημικές έννοιες και φαινόμενα .
Στο τέλος της επίσκεψης τα παιδιά ευχαρίστησαν ενθουσιασμένα τόσο τους υπεύθυνους του χημείου για την ξενάγηση όσο και τον Δρ. Γ. Παυλικάκη για την παρουσία και συμβολή του στην επίσκεψή μας. Αλλά και οι μαθητές μας επαινέθηκαν από τους υπευθύνους της ξενάγησης για την άψογη συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια της επίσκεψης.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση