ΕΚΠ/ΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ (27/3/2013)

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε εκπ/κή επίσκεψη στο ελαιοτριβείο Νικολάου στα Μέγαρα από μαθητές της Β και Γ΄ Γυμνασίου που ανήκουν στην περιβαλλοντική ομάδα του 4ου Γ/σίου Άνω Λιοσίων και συμμετέχουν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα, με συνοδούς τις συντονίστριες του προγράμματος κ. Πετροπούλου Χρ. φυσικό και κ. Καλιτσουνάκη Αικ. εικαστικών.
Σκοπός της επίσκεψής μας ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν από κοντά το χώρο ,τις μεθόδους και τα προϊόντα επεξεργασίας του ελαιοκάρπου, να ενημερωθούν για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, τους τρόπους και τα οφέλη της αειφορικής διαχείρισής τους καθώς και τη βιοτεχνολογική αξιοποίησή τους στην παραγωγή ενέργειας .
Στην επίσκεψή, ξεναγός μας ήταν η κα Νικολάου μια νέα, σύγχρονη αγρότισσα –παραγωγός-επιχειρηματίας, ιδιοκτήτρια του ελαιοτριβείου. Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες έμαθαν για την ιστορία και τις ποικιλίες των ελαιοδένδρων στην πεδιάδα των Μεγάρων, τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της αγροτικής παραγωγής της περιοχής, τις νέες γραμμικές καλλιέργειες ελαιοδένδρων στον περιβάλλοντα χώρο του ελαιοτριβείου. Κατατοπίστηκαν σχετικά με το σύγχρονο εξοπλισμό του διφασικού ελαιοτριβείου και τα διάφορα στάδια της επεξεργασίας του ελαιοκάρπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που το ελαιοτριβείο είναι ανενεργό την εποχή αυτή, η κ. Νικολάου εξήγησε στους μαθητές πολύ παραστατικά αξιοποιώντας εξαρτήματα της εγκατάστασης τον τρόπο λειτουργίας του ελαιοτριβείου, και τα μυστικά για να επιτύχει ο ελαιοπαραγωγός την καλύτερη ποιότητα λαδιού με χαμηλούς δείκτες οξύτητας.
Μας εξήγησε ότι η οικογενειακή αλλά εκσυγχρονισμένη επιχείρηση της είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος ως προς τα απόβλητα της μονάδας αλλά και γενικότερα σε θέματα παντός είδους ανακύκλωσης. Για το λόγο αυτό τα ημιστερεά υπολείμματα της επεξεργασίας του ελαιοκάρπου (σάρκα-πυρήνα κλπ) αποστέλλονται σε ειδικά εργοστάσια (πυρηνελαιουργεία) όπου παράγεται το πυρηνέλαιο και τα υπολείμματα αφυδατώνονται και παράγεται το πυρηνόξυλο , το οποίο χρησιμοποιείται ως καύσιμο στη λειτουργία του ελαιοτριβείου. Επιπλέον τα υγρά απόβλητα (μούργα- κατσίγαρος-λιοζουμο) που παράγονται μετά την πολλαπλή αποχύμωση του ελαιοκάρπου απομακρύνονται με ειδικά βυτία και μεταφέρονται σε ειδικά εργοστάσια επεξεργασίας και ανακύκλωσής τους.
Στη συνέχεια οι μαθητές και μαθήτριες είδαν ότι εκτός από την παραγωγή αγνού και πολύ καλής ποιότητας ελαιολάδου και άλλα αγνά και παραδοσιακά υλικά μπορούν να παραχθούν από την ανακλωση ελαιοκάρπου όπως νέων οικολογικών τρόπων παρασκευής σαπουνιών με φυσικά αρώματα λεμονιού ,πορτοκαλιού, κανέλλας, χαμομηλιού κλπ χωρίς τη προσθήκη χημικών ή χρωστικών ουσιών. Παράλληλα η κ. Νικολάου μας εξήγησε ότι υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το οικιακό λάδι από την τηγανιέρα μας (τηγανέλαιο) φτιάχνοντας σαπούνι και αρωματίζοντάς το με φυσικά αρώματα ροφημάτων μέντας, χαμομηλιού, κλπ ή να απομακρύνουμε τις δυσάρεστες οσμές προσθέτοντας καφέ!
Έτσι ,με τη βοήθεια συνεργάτιδάς της μας έδειξε πώς μπορούμε σε ελάχιστο χρόνο , με φτηνά υλικά και επιστρατεύοντας τη φαντασία μας, να φτιάξουμε αγνό, παραδοσιακό σαπούνι από καθαρό λάδι με άρωμα καφέ !!!!
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την αμεσότητα και γλαφυρότητα της παρουσίασης, με την απλότητα της κατασκευής σαπουνιού για προσωπική και οικιακή χρήση και με την εξαιρετική φιλοξενία των εκπροσώπων του ελαιοτριβείου αφού μας πρόσφεραν γλυκά και αναψυκτικά και χάρισαν ως αναμνηστικά σε κάθε μαθητή συσκευασμένα χειροποίητα αρωματικά σαπουνάκια .
Τέλος η δημοσιογραφική μας ομάδα στηριγμένη στην εμπειρία της από προηγούμενες συνεντεύξεις, πήρε συνέντευξή από την κ. Νικολάου διατυπώνοντας ερωτήσεις σχετικά με την παραγωγή και χρήση βιοντίζελ δεύτερης γενιάς, τη δυνατότητα αξιοποίησής του στο συγκεκριμένο ή σε άλλα ελαιοτριβεία, την επεξεργασία μέρους των αποβλήτων ως εδαφοβελτιωτικά, ζωοτροφές κλπ .
Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με μια ανοιξιάτική και χαλαρωτική βόλτα στην Πάχη.
Ευχαριστούμε θερμά το ελαιοτριβείο Νικολάου για την πολύτιμη συμβολή τους στην εργασία μας.

2 άποψεις για το “ΕΚΠ/ΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ (27/3/2013)

  1. Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια, έχουμε αναρτήσει κάποιες φωτογραφίες από την επίσκεψη σας στις εγκαταστάσεις μας στη σελίδα της επιχείρησης στο Facebook : Nikolaou Family, εάν θέλετε μπορείτε να μπείτε να τις δείτε και να πατήσετε Like.
    Ευχαριστώ πολύ
    Ιωάννα Νικολάου

  2. Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια και χαίρομαι πραγματικά που ήταν ευχάριστη η ξενάγηση στο ελαιοτριβείο μας και χρήσιμες οι συμβουλές μου για την εύκολη παρασκευή σαπουνιού στο σπίτι από όλους.
    Πραγματικά συγκινήθηκα!
    Σας ευχαριστώ και πάλι…
    με εκτίμηση
    Αγγελική Νικολάου Παπαγιάννη

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση