ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ WALK THE GLOBAL WALK

WALK THE GLOBAL WALKτέσσερις λέξεις που έχουν αποτελέσει θεσμό για το σχολείο μας εδώ και δύο χρόνια. Την πρώτη χρονιά συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κανείς δεν πίστευε ότι καθηγητές και μαθητές θα ενθουσιαζόντουσαν και θα δραστηριοποιόντουσαν με ζήλο για την επίτευξη του στόχου 11 σε σχέση με τις βιώσιμες πόλεις. Κανένας όμως δεν φανταζόταν ότι η δεύτερη χρονιά θα αποτελούσε ορόσημο για την ιστορία του σχολείου μας.

ΣΤΟΧΟΣ 13, ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η διαδικασία:

Τα λόγια πολλές φορές είναι περιττά, καθώς οι φράσεις λέγονται και ξεχνιούνται, ωστόσο οι πράξεις μένουν χαραγμένες είτε έχουν θετικά αποτελέσματα είτε όχι. Τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε ο στόχος 13,  λίγες εβδομάδες πριν τεθούν σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα κατά της διασποράς του ιού, οι μαθητές της 3ης γυμνασίου 2020-2021 δήλωσαν με ανυπομονησία και καρτερικότητα συμμετοχή στο πρόγραμμα και ψήφισαν τους οχτώ εκπροσώπους τους. Στις 6 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με όλα τα σχολεία του δήμου Φυλής που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για να συζητηθούν τόσο τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής όσο τις πιθανές λύσεις τους. Κάθε σχολείο έθεσε του στόχους του, δεσμευόμενοι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε να έχουμε υλοποιήσει τουλάχιστον όσο το δυνατόν περισσότερους μικρούς στόχους μπορούμε. Παρόλα αυτά η επόμενη συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω των συνθηκών. Ο covid-19 μπορεί να μας αποθάρρυνε για λίγο ωστόσο γρήγορα στα μέσα Μαρτίου οι μαθητές έλαβαν ξανά δράση μέσω της σελίδας που είχαν δημιουργήσει στο Instagram @4ogymnasio_walktheglobalwalk. Με αυτόν τον λογαριασμό οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν με τους συμμαθητές τους και να διαδοθεί το μήνυμα ότι <<η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και επιδρά καθημερινά στη ζωή μας>>. Με το άνοιγμα των σχολείων στις 18 Μάϊου 2020 μία ομάδα μαθητών αποφασίζει να ολοκληρώσει τους στόχους που έχουν κατατεθεί τον Φεβρουάριο και τα καταφέρνουν με επιτυχία. Αναλογιζόμενοι τις δράσεις που έλαβαν μέρος στο σχολείο μας πραγματικά ήταν μία από τις πιο δραστήριες χρονιές.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ:

καταργήσαμε τα πλαστικά καλαμάκια από το κυλικείο μα

– κάναμε αφισοκόλληση με μηνύματα για την άσκοπη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος

-δημιουργήσαμε ένα βιντεάκι για την ημέρα της γης με ζωγραφιές από μαθητές του γυμνασίου όπου μοιράζουμε το μήνυμα της ακτιβίστριας Greta Thunberg

πήραμε μέρος στην διαδικτυακή διαδήλωση με τους friday’s for future όπου μοιραστήκαμε το μήνυμα noforestnofuture

 προμηθευτήκαμε κάδο για την ανακύκλωση μπαταριών

-δημιουργήσαμε τα δικά μας επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια για να μειώσουμε τη χρήση του πλαστικού μπουκαλιού

-δημιουργήσαμε graffiti στους τοίχους του σχολείου

-είχαμε την χαρά να επικοινωνήσουμε με Ιταλούς μαθητές του προγράμματος με βιντεοσυνομιλία.

– δημιουργήσαμε σελίδα στο instagram όπου υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα παιχνίδια εκεί!

Όλα αυτά ολοκληρώθηκαν μέχρι το κλείσιμο των σχολείων για τις καλοκαιρινές διακοπές. Τον Νοέμβριο, αφού πάλι μας πρόλαβε η καραντίνα, είχαμε 3 διαδικτυακές συναντήσεις όπου συζητήσαμε και κάναμε κάποιες δράσεις, κλείνοντας με την σύνταξη του μανιφέστου και φωτογραφίες που υπάρχουν παρακάτω.

Το 2020 τόσο για το σχολείο μας όσο για ολόκληρο τον πλανήτη ήταν μία γροθιά στο στομάχι καθώς αναθεωρήσαμε αξίες, ιδεολογίες και αναπροσδιορίσαμε τον όρο «ζωή». Κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος θα ήταν άδικο να τονίσουμε μόνο τις ωραίες στιγμές. Δυσκολίες, εμπόδια, διαπληκτισμοί  και έριδες δημιουργήθηκαν κάνοντας τους μαθητές πολλές φορές διχασμένους, ωστόσο εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους μαθητές οι οποίοι παρέμειναν μέχρι το τέλος το ίδιο παθιασμένοι με το πρόγραμμα όσο και στο ξεκίνημα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους:

Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου

Γεωργία Μάμαλη

Θάνος Βλαχονικολός

Ασημίνα Αναγνωστοπούλου

Νικολέτα Μπεγλή

Νικολέτα Δεσποτίδου

Καρολίνα Ανγκελέσκου

Ένα ευχαριστώ στα παιδιά των μικρότερων τάξεων που ανταποκρίθηκαν κατά την διάρκεια της καραντίνας παρόλο που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα και η βοήθεια τους ήταν πολύτιμη. Ακόμα ένα ευχαριστώ και σε εκείνους που μας πείσμωσαν με την άρνηση τους να συνεχίσουμε το έργο μας.

Δίχως όμως την στήριξη τόσο των καθηγητριών μας,

Κ. Καμαρινοπούλου

Κ. Καραφώτη

Κ. Ατζάμπου

Κ. Καψή

Κ. Λιπάρου

Κ. Περισυνάκη

Αλλά και την στήριξη της Χρυσούλας και της Δέσποινας που ό,τι και να ζητήσαμε μας βοήθησαν σε όλα.

Μία όμορφη χρονιά άργησε να έρθει στο τέλος της αλλά τώρα που είμαστε στο λύκειο γυρνώντας τον χρόνο πίσω κρατάμε τις ευχάριστες αναμνήσεις που θα μας συνοδεύουν σε όλη μας την ζωή! Αξιοσημείωτο είναι ότι ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΡΓΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

      

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «WALK THE GLOBAL WALK»

Το σχολείο μας συμμετέχει φέτος για δεύτερη χρονιά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Walk the global walk», που υλοποιούν 11 χώρες της Ευρώπης. Το θέμα αυτής της χρονιάς είναι η κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο του 13ου στόχου για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στόχος είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τις έννοιες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν για την αντιμετώπισή της. Μαθητές της Γ τάξης συμμετέχουν με μεγάλη χαρά και ήδη έχουν προβεί σε μια σειρά δράσεων όπως η εκστρατεία για τη μείωση της ηλεκτρικής κατανάλωσης με το σβήσιμο των διακοπτών και η δημιουργία ιστοσελίδας όπου ανεβαίνουν οι προτάσεις και οι δράσεις τους για την κλιματική αλλαγή. Προετοιμάζουν ακόμη υλικό για την ενημέρωση των μαθητών των άλλων τάξεων του σχολείου και έχουν ζητήσει από το Δήμο να τους παραχωρήσει ελιές, για να φυτευθούν στο πίσω προαύλιο, καθώς η ελιά έχει μικρές ανάγκες για νερό και ταιριάζει με το μεσογειακό κλίμα της χώρας μας. Σε συνεννόηση με το κυλικείο κατάργησαν τα πλαστικά καλαμάκια στο χώρο του σχολείου. Υπεύθυνες καθηγήτριες για την υλοποίηση του προγράμματος είναι οι: κ. Καμαρινοπούλου Αγγ., Ατζάμπου Ελ., Καραφώτη Β., Καψή Ευγ., Λιπάρου Β., Περυσινάκη Π.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «WALK THE GLOBAL WALK»

Το σχολείο μας -όπως και άλλα 7 σχολεία του Δήμου Φυλής- συμμετέχει- στο διακρατικό πρόγραμμα «Walk the global walk», το οποίο υλοποιούν 11 χώρες της Ευρώπης. Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών για τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ. Στο πρόγραμμα συμμετέχει ο Δήμος Φυλής και η Actionaid και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον 11ο στόχο, που είναι οι βιώσιμες πόλεις και κοινότητες.

Η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των μαθητών έγινε στις 19/2/2019 και η δεύτερη στις 13/3/2019 στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δημαρχείου Φυλής. Οι μαθητές, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που τους καθοδηγούν στην υλοποίηση του προγράμματος, αντάλλαξαν απόψεις για το πώς οραματίζονται τον Δήμο τους με βάση τη βιώσιμη ανάπτυξη και σχεδίασαν σχετικές δράσεις (επισκέψεις σε σημεία του Δήμου, δενδροφυτεύσεις, ανακύκλωση, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κ.λπ.) τις οποίες θα παρουσιάσουν την εβδομάδα 8-12/4/2019. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι η 12η Απριλίου, κατά την οποία όλα τα συμμετέχοντα σχολεία θα παρουσιάσουν συνοπτικά τις δράσεις τους σε ειδικά περίπτερα και με συναυλία στην κεντρική πλατεία των Άνω Λιοσίων.

Το σχολείο μας θα παρουσιάσει στις 11/4/2019 τη θεατρική παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στην αίθουσα εκδηλώσεων, με κοινό μαθητές και μαθήτριες από άλλα σχολεία της περιοχής. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Καμαρινοπούλου Αγγελική, Ατζάμπου Ελευθερία, Καψή Ευγενία και Λιπάρου Βάνα. 

Περισσότερα στοιχεία για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

https://www.walktheglobalwalk.eu/bg/news/greece/365-13-2-ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ E-TWINNING (ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015)

e-tΑυτή τη σχολική χρονιά υλοποιείται στο σχολείο μας και ένα ευρωπαϊκό Πρόγραμμα e-twinning από τις εκπαιδευτικούς κ. Αρμενάκα Β. (Αγγλικών), κ. Καψή Τζ. (Αγγλικών), κ. Καμαρινοπούλου Αγγ. (φιλόλογο) και κ. Καλαφάτη Αθ. (Οικιακής Οικονομίας) και μαθητές της Β΄ τάξης. Μέσα από τέτοια Προγράμματα, σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται, για να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Πιο συγκεκριμένα, μαθητές και εκπαιδευτικοί από διάφορες χώρες της Ευρώπης γνωρίζονται, ανταλλάσσουν απόψεις και δημιουργούν δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Το δικό μας Πρόγραμμα έχει τίτλο: «Πολιτιστικά και περιβαλλοντικά θέματα στην Ευρώπη» και στα πλαίσιά του τα παιδιά ερευνούν, μελετούν, προβληματίζονται πάνω σε θέματα όπως η υγιεινή διατροφή, η προστασία του περιβάλλοντος, ο ιδιαίτερος πολιτισμός των ευρωπαϊκών λαών κ.ά. και δημιουργούν σχετικές εργασίες, οι οποίες αναρτώνται στην πλατφόρμα του e-twinning, για να αποτελέσουν αφορμή συζήτησης και γόνιμης ανταλλαγής απόψεων με συνομηλίκους τους από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Τα καλά πράγματα παίρνουν χρόνο!⏳

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Το σχολείο κατά τους θερινούς μήνες θα είναι ανοιχτό κάθε Παρασκευή

Σαν σήμερα!!!

  1. 19/04/1882: Τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.

Απρίλιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Σκακιστική άσκηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων