Τμήμα Ένταξης 2020-2021

Οι σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις βασίζονται στις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης που προωθεί τις ίσες ευκαιρίες μάθησης και συμμετοχής για όλους τους μαθητές. Στο θεσμικό αυτό πλαίσιο λειτουργεί στο σχολείο μας Τμήμα Ένταξης για τους μαθητές μας που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

Το Τμήμα Ένταξης είναι μια δομή μέσα στο γενικό σχολείο που στόχο έχει την εκπαιδευτική παρέμβαση με εξατομικευμένα προγράμματα στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Λειτουργεί μέσα στο γενικό σχολείο ως ξεχωριστό τμήμα τις ίδιες ώρες που διδάσκεται το μάθημα στο γενικό τμήμα. Εφαρμόζονται μέθοδοι και τεχνικές μάθησης  κατάλληλες για τις ανάγκες των μαθητών που συγκροτούν το τμήμα.

Το σχέδιο μαθήματος και η επιλογή της ύλης διαμορφώνονται από τον εκπαιδευτικό του Τ.Ε. σε συνεννόηση με τον εκπαιδευτικό της τάξης, έτσι ώστε να υπάρχει σύνδεση και συνέχεια με το πρόγραμμα της τάξης του μαθητή. Επιπλέον, παρέχεται δυνατότητα ο εκπαιδευτικός του Τ.Ε να υποστηρίζει τους μαθητές εντός του περιβάλλοντος της τάξης τους, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του τμήματος με στόχο τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων και των διδακτικών πρακτικών (άρθρο 82, Ν. 4368, 21-2-2016).

Στο Τμήμα Ένταξης μπορούν να συμμετέχουν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες που:
α) έχουν γνωμάτευση από επίσημο κρατικό φορέα (Κ.Ε.Σ.Υ, πιστοποιημένα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα).
β) δεν έχουν γνωμάτευση από διαγνωστικό φορέα αλλά απαιτείται αξιολόγηση από τον Εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) και η σύμφωνη γνώμη της Συντονίστριας Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπαίδευσης.
Και στις δύο περιπτώσεις, για να νομιμοποιηθεί η συμμετοχή του παιδιού στο Τ.Ε. χρειάζεται η συναίνεση του γονέα /κηδεμόνα ο οποίος υποβάλλει ενυπόγραφη αίτηση συμμετοχής του παιδιού του στο Τ.Ε.

Οι ώρες φοίτησης στο Τ.Ε καθορίζονται από τον εκπαιδευτικό ΕΑΕ σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό της τάξης, τη γνώμη του γονέα και του μαθητή ώστε να μην απουσιάζει από μαθήματα που ο μαθητής έχει εποικοδομητική συμμετοχή μέσα στην τάξη .

Μαρία Μητάρα, Φιλόλογος ΕΑΕ

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.