Χαιρετισμός Διευθύντριας 4ου Γυμνασίου Αιγάλεω

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Αιγάλεω σας ευχόμαστε  η νέα σχολική χρονιά 2023-24 να είναι για όλους μας ένα σκαλοπάτι ανάπτυξης, προόδου και γόνιμης αλληλεπίδρασης. Στο σχολείο μας αντιλαμβανόμαστε την παιδαγωγική πράξη ως μια σύνθετη σχεσιακή διαδικασία, που δομείται σε 4 τουλάχιστον επίπεδα: δασκάλου-μαθητή, μαθητών μεταξύ τους, τάξης-κοινότητας (οικογένεια, πολιτική σε τοπικό επίπεδο, οικονομικές συνθήκες), σχολικής κοινότητας – κόσμος/παγκόσμιο πλαίσιο.

Ο ρόλος και η συμβολή όλων των συμμετεχόντων είναι καθοριστικής σημασίας. Μοιάζουμε με τις ψηφίδες ενός πολύχρωμου παζλ – καμία δεν περισσεύει, όλες τόσο διαφορετικές, το ίδιο όμως σημαντικές.  Πώς συγκροτείται η ταυτότητά μας μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δυναμική συνθήκη;

Για τη διαμόρφωση της ταυτότητας συνδιαλέγονται αδιάλειπτα ο «εαυτός» με τον «άλλον», το «όμοιο» με το «διαφορετικό» και το «οικείο» με το «ξένο», στο συνεχές του χρόνου, πέρα από χωρικούς ή άλλους περιορισμούς. «…Πραγματική ταυτότητα είναι αυτή που αντέχει την επαφή με την ετερότητα… τη διαφορετικότητα του άλλου. Κανείς δεν αναπτύσσεται έγκλειστος, εν εαυτώ».

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ δεν περιορίζεται στους τοίχους του σχολείου, ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ… Καθίστε λοιπόν με τα παιδιά σας και εξηγήστε τους:

  • Ότι το να είσαι πολύ ψηλός, κοντός, παχουλός, αδύνατος, μαύρος ή άσπρος δεν είναι αστείο, δεν γελάμε με τα άλλα παιδιά! • Δεν υπάρχει τίποτα κακό να φοράτε τα ίδια παπούτσια κάθε μέρα. • Ένα μεταχειρισμένο σακίδιο φέρει τα ίδια όνειρα με μια νέα τσάντα.
  • Μάθετε τα να μην αποκλείουν κάποιον επειδή είναι «διαφορετικός» ή δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες με άλλους. • Διδάξτε τα να είναι συμπονετικά με όσους έχουν ανάγκη, να βοηθούν τους/τις συμμαθητές/-τριες τους, να λύνουν τις διαφορές τους ειρηνικά.
  • Εξηγήστε ότι τα πειράγματα βλάπτουν… και ότι πάνε στο σχολείο για να μάθουν, ΟΧΙ για να διαγωνιστούν! ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΞΙΑ!

Μόνη εγγενής ταυτότητα όλων μας: η ανθρωπινότητα μας, η οποία εμπεριέχει τον  σεβασμό και την αμοιβαιότητα, όχι με όρους αξιολογικούς, ούτε με διάθεση ταξινομητική, μακριά από προθέσεις ομογενοποίησης, πατερναλιστικές συμπε-ριφορές και εξουσιαστικές στάσεις, μακριά από στοιχεία ελέγχου, πρόθεση αφομοίωσης του διαφορετικού και στάση ανοχής.

Ας εργαστούμε από κοινού να εμποτίσουμε τα παιδιά μας και τους εαυτούς μας με δημοκρατική κουλτούρα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με εστίαση στις κοινές ανάγκες και στον αγώνα για την κάλυψή τους, έχοντας επίγνωση ότι η ανθρώπινη ύπαρξη είναι αμετάκλητα σχεσιακή.

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.