Διδακτική επίσκεψη στο Block 15 – Στρατόπεδο Χαϊδαρίου

block15

Οι μαθητές/τριες της Β’ Τάξης του σχολείου μας στις 15/2/2023 επισκέφτηκαν το Block 15, το κτήριο των μελλοθανάτων και τόπο μαρτυρίου, στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου με στόχο την απόκτηση ιστορικής γνώσης και διαμόρφωσης ιστορικής συνείδησης.

Οι μαθητές/τριες πληροφορήθηκαν από ανώτατο αξιωματικό του τμήματος Διαβιβάσεων του στρατοπέδου τη σύντομη ιστορία του χώρου και κυρίως τη χρήση του ως ναζιστικό στρατόπεδο (1943-44) απομόνωσης και μεταγωγής σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ευρώπη ή τόπους εκτέλεσης και στη συνέχεια επισκέφτηκαν εσωτερικά το επιβλητικό κτήριο με τα στενά κελιά και τα σιδερόφρακτα μικρά παράθυρα.

Μετά την διδακτική επίσκεψη οι μαθητές/τριες του Β1 εργάστηκαν σε ένα φύλλο εργασίας κατά ομάδες, το οποίο στόχευε  στην αποτύπωση συναισθημάτων και σκέψεών  τους σχετικά με τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και τη γενναία αντίσταση των Ελλήνων για την ανάκτηση της εθνικής ελευθερίας.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Από την επεξεργασία του φύλλου εργασίας των μαθητών/τριών αναδείχτηκε ότι οι μαθητές/τριες:

  • συγκινήθηκαν με την ιστορία του εμβληματικού κτηρίου και την περιήγησή τους στον εσωτερικό χώρο.
  • ένιωσαν θαυμασμό και υπερηφάνεια που κατάγονται από ήρωες προγόνους.
  • είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα βιωματικό μάθημα, να επεξεργαστούν τις εμπειρίες τους, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
Κατηγορίες: Γενικά άρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.