Οι πρόσφυγες του Αιγάλεω

Στις 13/1/2023, ημέρα Παρασκευή, είχαμε την τιμή να επισκεφτεί το σχολείο μας η Αιγαλιώτισσα και Μικρασιάτισσα συγγραφέας Μαρία Ι. Βαμβακοπούλου, αποδεχόμενη την πρόσκληση της ομάδας της Φιλαναγνωσίας και του ομίλου της Δημιουργικής Γραφής.

Η κ. Βαμβακοπούλου με εποπτικό υλικό και αποσπάσματα από το βιβλίο της «Αιγάλεω- Οι δρόμοι της Προσφυγιάς»  παρουσίασε το Αιγάλεω τη δεκαετία του 30, όταν ήρθαν να εγκατασταθούν πρώτα οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και στη συνέχεια οι Ασσύριοι. Την εποχή εκείνη το Αιγάλεω δεν είχε ρυμοτομικό σχέδιο και οι δρόμοι ήταν χωμάτινοι. Οι Μικρασιάτες έφτιαξαν σπίτια με πρόχειρα υλικά  χωρίς σχέδιο και υποδομές σε οικισμούς κάτω από την οδό Θηβών και αριστερά και δεξιά της Ιεράς Οδού. Οι προσφυγικοί οικισμοί συγκρότησαν τον Συνοικισμό που ονομάστηκε Νέες Κυδωνίες,  όπως λεγόταν το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, και αργότερα εξελίχτηκε σε Δήμο με το όνομα Αιγάλεω. Πολλοί δρόμοι, ακόμα και σήμερα έχουν ονόματα μικρασιατικών πόλεων.

Σχολεία, δρόμοι, αποχετεύσεις, ιατρεία, φωτισμός, νερό ήταν περιττές πολυτέλειες. Το πρώτο σχολείο κτίστηκε στην οδό Μοσχονησίων και Θηβών, η Ξύλινη Παράγκα, ένα άλλο σχολείο  ήταν το «Αντιτραχωματικό» για τα παιδιά που υπέφεραν από τράχωμα. Ιατρικές υπηρεσίες για τους φτωχούς πρόσφυγες παρέχονταν από το Κοινοτικό Ιατρείο και από γιατρούς που εργάζονταν με αυταπάρνηση και χωρίς να παίρνουν χρήματα.

Πολλοί από τους πρόσφυγες εργάστηκαν στο Πυριτιδοποιείο, στα καμίνια γύρω από τον Κηφισό, στα αμπέλια του Ελαιώνα, σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες.

Τέλος, οι πρόσφυγες οικοδόμησαν τον Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού (Εσταυρωμένου) και δημιούργησαν αθλητικά σωματεία.

Οι συνθήκες δύσκολες αλλά τα όνειρα δεν είχαν χαθεί. Οι πρόσφυγες κατάφεραν παρά τις κακουχίες να επιβιώσουν, να δημιουργήσουν και να συνεισφέρουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου τους.

Κλείνοντας, η συγγραφέας συμβούλευσε τους μαθητές/τριες να πορευτούν στη ζωή τους με οδηγό τα όνειρά τους και με την αρετή της ενσυναίσθησης, αν προσδοκούν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Μετά το τέλος της παρουσίασης οι μαθητές έθεσαν ερωτήματα στη συγγραφέα

εντυπωσιασμένοι από το φωτογραφικό υλικό που συνόδευε την πολύ ζωντανή και ελκυστική αφήγησή της. Επιπλέον, τα μέλη του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τους λόγους που την έκαναν να αγαπήσει τη συγγραφή, για την ενασχόλησή της με τη λογοτεχνία εκτός από την ιστορική έρευνα αλλά και για την πορεία που ακολουθεί ένα χειρόγραφο μέχρι να φτάσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Η Μαρία Ι. Βαμβακοπούλου έχει συγγράψει τα παρακάτω βιβλία:

«Αιγάλεω – Οι Δρόμοι της Προσφυγιάς», 2012

«Αιγάλεω 1944-1984  Τα χρόνια της αθωότητας», 2017

«Επιστροφή στην Ιθάκη», 2017

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.