Διαδικτυακή συνάντηση με τον υπεύθυνο του τμήματος παιδικού βιβλίου του Εκδοτικού οίκου Μεταίχμιο.

Την Πέμπτη 2/2/2023 οι μαθητές του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής του σχολείου μας «συναντήθηκαν διαδικτυακά» με τον κ. Τσώλη, διευθυντή του τμήματος παιδικού βιβλίου των εκδόσεων Μεταίχμιο και συζήτησαν μαζί του θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία ενός εκδοτικού οίκου αλλά και τη διαδικασία επιλογής και έκδοσης ενός λογοτεχνικού έργου.

Αρχικά ο κ. Τσώλης έκανε μια σύντομη παρουσίαση των διαδικασιών που ακολουθεί ένας εκδοτικός οίκος προκειμένου να επιλέξει και να εκδώσει κάποια βιβλία. Η πληροφορία μάλιστα ότι κάθε μήνα φτάνουν στα γραφεία του περίπου 600 χειρόγραφα από τα οποία εκδίδονται μόνο τα 20, εντυπωσίασε τους μαθητές.

Έπειτα έθεσαν κι εκείνοι δικά τους ερωτήματα σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των βιβλίων προς έκδοση, τις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού και ιδιαίτερα των εφήβων στην επιλογή λογοτεχνικών έργων αλλά και το πώς αυτές επηρεάζουν τον εκδότη. Κάποιοι μαθητές μας ενδιαφέρθηκαν για τις ειδικότητες επαγγελματιών που μπορούν να απασχοληθούν σε έναν εκδοτικό οίκο, για τα είδη των λογοτεχνικών έργων που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις καθώς και για το αν υπάρχει ενδιαφέρον για την επανέκδοση κλασικών κειμένων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Τέλος η πληροφορία ότι σήμερα στην Ελλάδα δύσκολα μπορεί κανείς να βιοποριστεί  από τα έσοδα του συγγραφικού του έργου, προκάλεσε εντύπωση στους μαθητές, οι οποίοι επηρεασμένοι από τα best sellers του εξωτερικού, θεωρούσαν πως η ενασχόληση με τη συγγραφή θα μπορούσε να εξασφαλίσει οικονομικά τον δημιουργό.

Η εποικοδομητική  συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας της συνάντησης, ανέδειξε νέους προβληματισμούς και έδωσε το έναυσμα στα μέλη του Ομίλου μας να επιζητήσουν και άλλες τέτοιες δραστηριότητες  αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχουν  στην επαφή και την επικοινωνία τους με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.