Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»

To τμήμα της φιλαναγνωσίας του σχολείου μας επισκέφτηκε στις 02/12/2022 το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Το Μουσείο στεγάζεται στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ) του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και αποτελεί μια μικρή κιβωτό του μικρασιατικού πολιτισμού.

Ιδρύθηκε από τη γιαγιά Φιλιώ Χαϊδεμένου, η οποία αν και σε προχωρημένη ηλικία, καθώς είχε ξεπεράσει τα 90 της χρόνια, μετά από πολυετή έρευνα συγκέντρωσε αντικείμενα και κειμήλια από τη Μικρά Ασία, φερμένα από τους πρόσφυγες. Στόχος της ήταν να κρατηθούν ζωντανά στη μνήμη του λαού μας το μεγαλείο του Μικρασιατικού πολιτισμού καθώς και η οδύνη της Μικρασιατικής καταστροφής προκειμένου να μην λησμονηθεί ο ελληνισμός και ο ιδιαίτερος πολιτισμός της Μικράς Ασίας.

Το υλικό της έκθεσης είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες – η ζωή πριν την Καταστροφή, τα γεγονότα που οδήγησαν σ’αυτή και η εγκατάσταση στον ελλαδικό χώρο.

Οι μαθητές /τριες  αρχικά παρακολούθησαν ένα video γνωρίζοντας διάφορες πτυχές της ζωής της Μικρασιάτισσας Φιλιώς: από τα παιδικά της χρόνια , τον τρόπο διάσωσης και φυγής της από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής, την εγκατάσταση με την οικογένειά της στους πρώτους προσφυγικούς οικισμούς στην Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, τον προσωπικό της αγώνα για την δημιουργία του μουσείου και την συμμετοχή της πολιτείας στη διαφύλαξη της ιστορίας ως δείγμα πολιτισμού.

2

(Φιλιώ Χαϊδεμένου)

(Βουρλά Μ. Ασίας 1899 – Ν. Φιλαδέλφεια 6.6.2007)

Στην συνέχεια με τη βοήθεια της μουσειοπαιδαγωγού ξεναγήθηκαν στο χώρο και παρακολούθησαν μέσα από φωτογραφίες και αντικείμενα (λάβαρα, στολές, λευκά είδη, βιβλία, έγγραφα, αντικείμενα οικιακής χρήσεως, σχολικοί έλεγχοι, ενδεικτικά, δελτία ταυτότητας, παραδοσιακές φορεσιές, νυφικό φόρεμα, ιερά κειμήλια, θρησκευτικές εικόνες και πολλές φωτογραφίες από περιοχές της Μικράς Ασίας ) διάφορες εκφάνσεις της ζωής των Μικρασιατών την περίοδο της ευημερίας στην Ιωνία, τον  άγριο ξεριζωμό τους, την εγκατάσταση των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο και την περιγραφή των συνθηκών και των καταστάσεων με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι με τον ερχομό τους (1922).

Τέλος, η επίσκεψη στο Μουσείο βοήθησε τους μαθητές να αντιληφθούν το προσωπικό και συλλογικό δράμα του Δρόσου, του ήρωα της Δαρλάση στο διήγημα «Το αγόρι στο Θεωρείο» και των  σιωπηλών συμπατριωτών του που εγκατέλειψαν βίαια την γενέθλια γη τους και αναγκάστηκαν να ζήσουν ως πρόσφυγες στην μητροπολιτική Ελλάδα.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

 

Κατηγορίες: Γενικά άρθρα, Διδακτικές Επισκέψεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.