Διδακτική επίσκεψη στο Πάρκο Ελευθερίας (Κτήριο 6, πρώην ΕΑΤ/ΕΣΑ)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «14 ιστορίες Αντίστασης»

Στις 18/10/2019 το τμήμα  Γ2 του σχολείου μας επισκέφτηκε το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (Κτήριο 6, πρώην ΕΑΤ/ΕΣΑ) στο Πάρκο Ελευθερίας και παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «14 ιστορίες Αντίστασης», διάρκειας 90 λεπτών. Στόχος του προγράμματος ήταν η  απόκτηση ιστορικής γνώσης και διαμόρφωσης συλλογικής μνήμης μέσω της περιήγησης στην έκθεση αρχειακού υλικού και  ενός πρωτότυπου βιωματικού εργαστηρίου.

Η έκθεση αποτύπωνε  αναπάντεχες μαρτυρίες αντίστασης, από ως επί το πλείστον άγνωστες δράσεις ανθρώπων, που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα του αγώνα κατά της ναζιστικής κατοχής. Οι μαθητές μας, αρχικά, συμμετείχαν σε μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική συζήτηση με τη συντονίστρια του προγράμματος για το ναζισμό, το φασισμό, την Κατοχή και την Αντίσταση των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικότερα στα χρόνια της  γερμανικής Κατοχής.

Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες και με τη βοήθεια ενός εκπαιδευτικού φακέλου  και μιας μικρής σκευής προετοίμασαν δρώμενα μικρής διάρκειας, δραματοποιώντας σκηνές από τη ζωή απλών ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια. Μια φωτογραφία τους, κάποια αναφορά σε γερμανικό έγγραφο, σε παράνομη εφημερίδα της εποχής, σε διοικητικά έγγραφα των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας, το τελευταίο σημείωμα πριν την εκτέλεση, μια προφορική αφήγηση, συγκροτούν το παζλ του προσώπου που υποδύονται.

Τέλος, σύμφωνα με δηλώσεις των μαθητών μας, η εμπειρία που αποκόμισαν ήταν θετική. Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφικό υλικό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εντυπώσεις κάποιων  μαθητών :

  • «Από τη διδακτική επίσκεψη μου άρεσε που εργαστήκαμε σε ομάδες και μάθαμε  με διασκεδαστικό τρόπο πράγματα που δεν γνωρίζαμε.»
  • «Ήταν υπέροχη εμπειρία, γιατί μάθαμε για δραματικές σελίδες της ιστορίας μας και καταλάβαμε τα γεγονότα που συνέβησαν καλύτερα…»
  • «Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που μας παρέθετε τα γεγονότα η συντονίστρια του προγράμματος. ‘Ήταν πολύ μεταδοτική και ευγενική. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι πως αντί να μας πει μόνο με λόγια τι συνέβη τότε, μας έδωσε την ευκαιρία να δραματοποιήσουμε ιστορικά γεγονότα και να μπούμε στο κλίμα της εποχής.»
  • « Η επίσκεψή μας στα πρώην κτήρια ΕΑΤ/ΕΣΑ μου άρεσε ιδιαίτερα. Κάναμε πολλά ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά πράγματα και συζητήσαμε αρκετά για τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.»
Δημοσιεύθηκε στην Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.