Κάλαντα Λαζάρου

δ2

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ Ή ΛΑΖΑΡΙΚΑ

ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

Το Σάββατο του Λαζάρου θεωρείται από τον λαό μας μέρα θανάτου και ζωής. Γιορτάζεται η « Έγερση» του φίλου του Χριστού.

Μαθητές του σχολείου μας, από τις Γ, Δ και Ε τάξεις, με τη συνοδεία των δασκάλων τους, ξεχύθηκαν και φέτος στις γειτονιές γύρω από το σχολείο, τραγουδώντας «τα κάλαντα» του Λαζάρου. Κρατούσαν τον «λευκοντυμένο ομοίωμα του Λαζάρου» στολισμένο με λουλούδια και τα καλαθάκια τους, για να δεχτούν αυγά και κεράσματα…Οι δρόμοι γέμισαν παιδιά και οι φωνές τους έδωσαν μία ευχάριστη νότα, αναγγέλοντας την Ανασταση του Λαζάρου και τον ερχομό του Πάσχα.

Το έθιμο αυτό υπάρχει από την εποχή της Τουρκοκρατίας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αποκλειστικά για κοπέλες , τις Λαζαρίνες ή Λαζαρίτσες. Οι κοπέλες, την παραμονή της γιορτής , μάζευαν λουλούδια για να στολίσουν τα καλαθάκια τους. Την άλλη μέρα γύριζαν από σπίτι σε σπίτι για να διηγηθούν τραγουδώντας «Τα Λαζαρικά», την ιστορία του Λαζάρου δηλαδή και να δεχτούν την προσφορά αυγών που θα έβαφαν για το Πάσχα.

Οι μαθητές μας, ανάμεσα στη μεγάλη ποικιλία κερασμάτων δέχτηκαν με χαρά τα νηστίσιμα Ψωμάκια- λαζαράκια ή Λαζαρούδια, που η κ. Μαρία Γκουτή με πολλή φροντίδα και μεράκι ετοίμασε. Είναι μικρά, ημίγλυκα ψωμάκια, έχουν το σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου, όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες της Εκκλησίας και συμβολίζουν την ανάστασή του.

Τα Λαζαρικά έχουν πολλές παραλλαγές. Εμείς τραγουδήσαμε:

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια,

Ήρθε η Κυριακή που τρων΄τα ψάρια

Πού ήσουν Λάζαρε, πού ήσουν κρυμμένος;

Ήμουνα στη γη παραχωμένος.

Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι

Ήρθε η μάνα σου από την Πόλη

Σού΄φερε χαρτί και κομπολόι

Βάγια, Βάγια των Βαγιώ, τρώνε ψάρι και κολιό

Και την άλλη Κυριακή, τρώνε το ψητό το αρνί

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Ευχαριστούμε όλους όσοι μας δέχτηκαν και γέμισαν τα καλαθάκια μας με τόσα πολλά κεράσματα

Ευχόμαστε σε όλους :

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ                      Ειρήνη Νεστορούδη   Τάξη Ε2

 

 

δ2λ3λ1