Πρωταπριλιά! Poisson d’ Avril!!! (Ε΄, Γαλλικά)

PROTAPRILIA

Ένα παλιό χαρακτηριστικό γαλλικό έθιμο μάθαμε, ζωντανέψαμε και ζωγραφίσαμε σήμερα την ώρα του μαθήματος των Γαλλικών, με τη δασκάλα μας, την κ. Βάνα (Ζωιτοπούλου).

Την 1η Απριλίου στη Γαλλία συνηθίζουν να λένε ψέμματα αλλά και να κρεμούν στις πλάτες των περαστικών μικρά χάρτινα ψάρια, φωνάζοντας «Πρωταπριλιάτικο ψάρι!» («Poisson d’avril!»), μόλις οι περαστικοί το αντιληφθούν.

Picture

Το πρωταπριλιάτικο ψέμα

Από πού προήλθε αυτό το έθιμο;

Το πρωταπριλιάτικο ψέμα, έχει τις ρίζες του στον 15ο αιώνα. Ξεκίνησε από την Γαλλία, στην οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η 1η του Απρίλη είχε καθιερωθεί ως πρωτοχρονιά.

Έτσι, ενώ όλη η άλλη Ευρώπη την Πρωτοχρονιά τη γιόρταζε την 1η Ιανουαρίου, οι Γάλλοι ήταν οι μοναδικοί που ξεχώριζαν και τη γιόρταζαν την 1η Απριλίου. Όταν το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος  αποφάσισε να το αλλάξει καθιερώνοντας ως πρώτη του έτους την 1η Ιανουαρίου, συνάντησε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους ένθερμους οπαδούς του εθίμου, οι οποίοι επέμεναν σε πείσμα όλων των άλλων να γιορτάζουν σαν πρωτοχρονιά την Πρωταπριλιά. Αυτοί που δέχτηκαν την αλλαγή πείραζαν τους «παραδοσιακούς» με κάλπικα πρωτοχρονιάτικα δώρα και πιπεράτα ψέματα.

Το ψάρι

Picture

Μία εκδοχή για το ψάρι είναι η εξής: Οι Γάλλοι ονόμαζαν το πρωταπριλιάτικο ψέμα «ψάρι του Απρίλη» επειδή οι Κέλτες  άρχιζαν το ψάρεμα την 1η Απριλίου, όταν πια τέλειωναν τα κρύα του χειμώνα. . Όμως συχνά η φτωχή ψαριά διέψευδε τις ικανότητές τους και οι ψαράδες γύριζαν στα σπίτια τους μ’ άδεια τα χέρια, αλλά με την φαντασία να οργιάζει, αφού διηγούνταν πολλά ψεύτικα συμβάντα τις ημέρες που ψάρευαν.
PROTAPRILIA

Σχετικά με 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Το σχολείο μας ιδρύθηκε με ΦΕΚ τον Μάιο του 1899 ως Δ΄  Παρθεναγωγείο Βόλου, παράλληλα με το Δ΄ Αρρένων (το γειτονικό μας σημερινό 5ο Δημοτικό Βόλου).  Πρωτολειτούργησε ως μονοθέσιο με μία μόνο δασκάλα τον Σεπτέμβριο του 1900 και από τότε έχει διαρκή δημιουργική παρουσία στην ιστορία της εκπαίδευσης του τόπου μας. Στεγάστηκε στο παρόν κτήριο το 1913, που πρωτοκτίστηκε σε σχέδια του νομομηχανικού Καλλία. Από το 1929 μετονομάστηκε σε 4ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου και άρχισε να λειτουργεί ως μεικτό. Το επάνω μέρος του κτηρίου κατεδαφίστηκε εξαιτίας των σεισμών του 1955-1956 και οικοδομήθηκε πάλι με τον α΄ αντισεισμικό σχεδιασμό του 1957.
Έχει λειτουργήσει μέχρι και ως 12/θέσιο.
Πρωτολειτούργησε ως Ολοήμερο τη σχολική χρονιά 2011-2012 [με πρωινή ζώνη 8.10-12.25 για τις Α΄ και Β΄ τάξεις, έως 13.15 για τις υπόλοιπες και για δύο φορές την εβδομάδα έως και 14.00) και με απογευματινή ζώνη έως τις 16.00].
Από εκείνη τη χρονιά μέχρι και σήμερα λειτουργεί κατά περίπτωση ως 9/θέσιο ή 8/θέσιο.
Το μαθητικό δυναμικό του είναι κατά μέσο όρο 130-140 παιδιά
Η σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά) συμπορεύονται, συνεργάζονται, οραματίζονται και ενώνουν τις δυνάμεις τους, ώστε το σχολείο να είναι ασφαλές, χαρούμενο, δημιουργικό και ανθρώπινο.


Περισσότερες πληροφορίες

Δείτε όλα τα άρθρα του/της 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ →