ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ! Ενημερωνόμαστε για την αόρατη αναπηρία (Ε΄, 12/3)

ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ

Σήμερα (Τετάρτη 12 Μαρτίου) ήρθαν στο σχολείο μας η νηπιαγωγός Νανά Τσεκούρα και η λογοθεραπεύτρια Γιώτα Μακρυνάσιου από το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς και συζητήσαμε για την αόρατη αναπηρία. Επιλέξαμε τα παιδιά της Ε΄ τάξης, ώστε να ενημερωθούν για την πολύ σημαντική καμπάνια «Σειρά Σου» και να πολλαπλασιάσουν αυτό το σημαντικό μήνυμα σε όλους/ες μας στο σχολείο, στο σπίτι και παντού!

Πρόκειται για μια Πανελλήνια Καμπάνια Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης για την αόρατη αναπηρία με τίτλο: «ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ». Η καμπάνια γίνεται με τη συνεργασία του Open School Days, του nevronas.gr και της BRAINSHOT. Έμπνευση γι’  αυτή την καμπάνια ήταν η συζήτηση με γονείς αυτιστικών και νοητικά αναπήρων παιδιών, οι οποίοι/ες μοιράστηκαν τη δυσκολία τους, όταν συνοδεύουν το παιδί τους, να κινηθούν σε καθημερινές δραστηριότητες όπου απαιτείται αναμονή σε κάποια ουρά / σειρά.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι γονείς παιδιών με κάποια αόρατη αναπηρία φορούν ένα συγκεκριμένο διακριτικό σήμα, στη θέα του οποίου τους παραχωρείται προτεραιότητα, χωρίς να πρέπει να μπαίνουν στην άβολη θέση να εξηγούν το γιατί. Το ίδιο έχει ξεκινήσει να γίνεται και εδώ στην Ελλάδα.

Στόχος της ενημερωτικής καμπάνιας ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τη σημασία του πολύχρωμου ανεμόμυλου (πρόκειται για το διακριτικό σήμα που σχεδιάστηκε από μια εικαστικό, μητέρα αυτιστικού παιδιού). Παράλληλα μέσα από δράσεις ενημέρωσης εκπαιδεύεται το ευρύ κοινό και κυρίως η νέα γενιά.

Σειρά μας λοιπόν να μάθουμε, να ενημερώσουμε κι εμείς και να αγωνιστούμε, ώστε να καταφέρουμε κάτι που ακούγεται απλό και αυτονόητο, όμως δεν είναι!

Ήρθε η ώρα να δώσεις τη Σειρά Σου…

  • σε Super Markets, Φούρνους, Καταστήματα κάθε είδους
  • σε Τράπεζες και Δημόσιες Υπηρεσίες.
  • σε Αεροδρόμια, Λιμάνια και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μετρό, Τραίνο, Λεωφορεία).
  • σε Χώρους Ψυχαγωγίας
  • και βέβαια, όπου αλλού χρειάζεται, κάθε φορά που βλέπεις τον πολύχρωμο ανεμόμυλο!

Για την ελληνική καμπάνια το διακριτικό σήμα έχει δημιουργηθεί σε δύο εκδοχές (καρφίτσα και κρεμαστό) και θα το φορούν γονείς, συνοδοί, φροντιστές/ριες ή εκπαιδευτές/ριες αυτιστικών ή και νοητικά ανάπηρων παιδιών, εφήβων, καθώς και ενηλίκων.

Σε θέλουμε λοιπόν δίπλα μας, γιατί ήρθε η Σειρά Σου!

Η καμπάνια εξελίσσεται ήδη ψηφιακά και με τη δημιουργία ομάδων δράσης σε πόλεις όλης της χώρας.

Έτσι οργανώνονται ομάδες σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, που με την καθοδήγηση και την υποστήριξη των φορέων που ξεκίνησαν την καμπάνια, αποτελούν  τους πυρήνες της τοπικής κοινωνίας που γνωρίζουν, ενημερώνουν και μεταδίδουν το μήνυμα.

Γιατί είναι σειρά της καθεμιάς και του καθενός από εμάς να ενημερωθούμε και να εκπαιδευτούμε, για να ζούμε την καθημερινότητα με περισσότερη ενσυναίσθηση.

Κι όταν δούμε τον πολύχρωμο ανεμόμυλο, είναι σειρά μας… να δώσουμε ΣΕΙΡΑ!

Από σήμερα ανήκουμε κι εμείς στις ομάδες που γνωρίζουν και μεταδίδουν το μήνυμα! ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ, λοιπόν! Δική μου, δική σου, όλων μας!

ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ!

ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ Ε΄ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ 2 Ε΄ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ 3

Σχετικά με 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Το σχολείο μας ιδρύθηκε με ΦΕΚ τον Μάιο του 1899 ως Δ΄  Παρθεναγωγείο Βόλου, παράλληλα με το Δ΄ Αρρένων (το γειτονικό μας σημερινό 5ο Δημοτικό Βόλου).  Πρωτολειτούργησε ως μονοθέσιο με μία μόνο δασκάλα τον Σεπτέμβριο του 1900 και από τότε έχει διαρκή δημιουργική παρουσία στην ιστορία της εκπαίδευσης του τόπου μας. Στεγάστηκε στο παρόν κτήριο το 1913, που πρωτοκτίστηκε σε σχέδια του νομομηχανικού Καλλία. Από το 1929 μετονομάστηκε σε 4ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου και άρχισε να λειτουργεί ως μεικτό. Το επάνω μέρος του κτηρίου κατεδαφίστηκε εξαιτίας των σεισμών του 1955-1956 και οικοδομήθηκε πάλι με τον α΄ αντισεισμικό σχεδιασμό του 1957.
Έχει λειτουργήσει μέχρι και ως 12/θέσιο.
Πρωτολειτούργησε ως Ολοήμερο τη σχολική χρονιά 2011-2012 [με πρωινή ζώνη 8.10-12.25 για τις Α΄ και Β΄ τάξεις, έως 13.15 για τις υπόλοιπες και για δύο φορές την εβδομάδα έως και 14.00) και με απογευματινή ζώνη έως τις 16.00].
Από εκείνη τη χρονιά μέχρι και σήμερα λειτουργεί κατά περίπτωση ως 9/θέσιο ή 8/θέσιο.
Το μαθητικό δυναμικό του είναι κατά μέσο όρο 130-140 παιδιά
Η σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά) συμπορεύονται, συνεργάζονται, οραματίζονται και ενώνουν τις δυνάμεις τους, ώστε το σχολείο να είναι ασφαλές, χαρούμενο, δημιουργικό και ανθρώπινο.


Περισσότερες πληροφορίες

Δείτε όλα τα άρθρα του/της 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ →