La Chandeleur – Jour des crepes! (Μέρα για κρέπες! Γαλλικό έθιμο κάθε Υπαπαντή – 2 Φεβρουαρίου – Ε΄ και ΣΤ΄)

6

Chandeleur ονομάζεται η Υπαπαντή τού Χριστού στη Γαλλία και  οι Χριστιανοί γιορτάζουν κάθε χρόνο την ημέρα  που η Παναγία πήγε  τον Ιησού στον Ναό 40 ημέρες μετά τη γέννησή του.

Η γιορτή της παρουσίας του Κυρίου, συνοδευόταν άλλοτε από λιτανεία με αναμμένα κεριά. Αυτό εξηγεί το σημερινό όνομα αυτής της γιορτής, Chandeleur, που προέρχεται από το λατινικό cantelorum, και σημαίνει κεριά. Τα κεριά που ευλογούνταν στην Υπαπαντή, φυλάσσονταν προσεκτικά από τους πιστούς, που τα άναβαν σε περίπτωση κινδύνου, αφού πίστευαν ότι τους προστάτευαν.

Η Υπαπαντή γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου και αυτή την ημέρα σε κάθε σπίτι τής Γαλλίας αναβιώνει κατά την παράδοση το έθιμο της παρασκευής κρέπας με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Το έθιμο της κρέπας προέρχεται από την περιοχή της Βρετάνης (Bretagne).

Σύμφωνα    μ’  έναν παλιό μύθο, αν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες σε όλα τα σπίτια, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν.

Την ώρα που έφτιαχναν τις κρέπες κρατούσαν ένα νόμισμα στο χέρι για γούρι και, καθώς γύριζαν την πρώτη κρέπα στον αέρα, έκαναν μια ευχή. Αν η κρέπα προσγειώνονταν στο τηγάνι η ευχή θα γινόταν πραγματικότητα. Η λέξη κρέπα είναι γαλλικής προελεύσεως, και προέρχεται από την Λατινική “crispa” που σημαίνει “κατσαρή”.

Τα βασικά συστατικά της ζύμης για κρέπες είναι: αλεύρι, αυγά, γάλα, βούτυρο και λίγο αλάτι.

Μέρα για κρέπες (Jour des crepes) λοιπόν για τα παιδιά της Ε΄ και της Στ΄ τάξης!

Μαζί με τη δασκάλα μας των Γαλλικών (την κ. Βάνα Ζωιτοπούλου) σήμερα κάναμε τη γαλλική παράδοση πράξη!

Ετοιμάσαμε γλυκιές πεντανόστιμες κρέπες, όπως το έθιμο επιβάλλει, κεράσαμε τις δασκάλες και τους δασκάλους μας  και  φυσικά τις μοιραστήκαμε, καμαρώνοντας για το λαχταριστό αποτέλεσμα! Είμαστε chefs εξαιρετικοί/ές! Bravo!

Και του χρόνου!

7 censored 8 censored

Σχετικά με 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Το σχολείο μας ιδρύθηκε με ΦΕΚ τον Μάιο του 1899 ως Δ΄  Παρθεναγωγείο Βόλου, παράλληλα με το Δ΄ Αρρένων (το γειτονικό μας σημερινό 5ο Δημοτικό Βόλου).  Πρωτολειτούργησε ως μονοθέσιο με μία μόνο δασκάλα τον Σεπτέμβριο του 1900 και από τότε έχει διαρκή δημιουργική παρουσία στην ιστορία της εκπαίδευσης του τόπου μας. Στεγάστηκε στο παρόν κτήριο το 1913, που πρωτοκτίστηκε σε σχέδια του νομομηχανικού Καλλία. Από το 1929 μετονομάστηκε σε 4ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου και άρχισε να λειτουργεί ως μεικτό. Το επάνω μέρος του κτηρίου κατεδαφίστηκε εξαιτίας των σεισμών του 1955-1956 και οικοδομήθηκε πάλι με τον α΄ αντισεισμικό σχεδιασμό του 1957.
Έχει λειτουργήσει μέχρι και ως 12/θέσιο.
Πρωτολειτούργησε ως Ολοήμερο τη σχολική χρονιά 2011-2012 [με πρωινή ζώνη 8.10-12.25 για τις Α΄ και Β΄ τάξεις, έως 13.15 για τις υπόλοιπες και για δύο φορές την εβδομάδα έως και 14.00) και με απογευματινή ζώνη έως τις 16.00].
Από εκείνη τη χρονιά μέχρι και σήμερα λειτουργεί κατά περίπτωση ως 9/θέσιο ή 8/θέσιο.
Το μαθητικό δυναμικό του είναι κατά μέσο όρο 130-140 παιδιά
Η σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά) συμπορεύονται, συνεργάζονται, οραματίζονται και ενώνουν τις δυνάμεις τους, ώστε το σχολείο να είναι ασφαλές, χαρούμενο, δημιουργικό και ανθρώπινο.


Περισσότερες πληροφορίες

Δείτε όλα τα άρθρα του/της 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ →