Chandeleur ονομάζεται η Υπαπαντή τού Χριστού στη Γαλλία και οι Χριστιανοί γιορτάζουν κάθε χρόνο την ημέρα που η Παναγία πήγε τον Ιησού στον Ναό 40 ημέρες μετά τη γέννησή του.
Η γιορτή της παρουσίας του Κυρίου, συνοδευόταν άλλοτε από λιτανεία με αναμμένα κεριά. Αυτό εξηγεί το σημερινό όνομα αυτής της γιορτής, Chandeleur, που προέρχεται από το λατινικό cantelorum, και σημαίνει κεριά. Τα κεριά που ευλογούνταν στην Υπαπαντή, φυλάσσονταν προσεκτικά από τους πιστούς, που τα άναβαν σε περίπτωση κινδύνου, αφού πίστευαν ότι τους προστάτευαν.
Η Υπαπαντή γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου και αυτή την ημέρα σε κάθε σπίτι τής Γαλλίας αναβιώνει κατά την παράδοση το έθιμο της παρασκευής κρέπας με έναν ιδιαίτερο τρόπο.
Το έθιμο της κρέπας προέρχεται από την περιοχή της Βρετάνης (Bretagne).
Σύμφωνα μ’ έναν παλιό μύθο, αν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες σε όλα τα σπίτια, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν.
Την ώρα που έφτιαχναν τις κρέπες κρατούσαν ένα νόμισμα στο χέρι για γούρι και, καθώς γύριζαν την πρώτη κρέπα στον αέρα, έκαναν μια ευχή. Αν η κρέπα προσγειώνονταν στο τηγάνι η ευχή θα γινόταν πραγματικότητα. Η λέξη κρέπα είναι γαλλικής προελεύσεως, και προέρχεται από την Λατινική “crispa” που σημαίνει “κατσαρή”.
Τα βασικά συστατικά της ζύμης για κρέπες είναι: αλεύρι, αυγά, γάλα, βούτυρο και λίγο αλάτι.
Μέρα για κρέπες (Jour des crepes) λοιπόν για τα παιδιά της Ε΄ και της Στ΄ τάξης!
Μαζί με τη δασκάλα μας των Γαλλικών (την κ. Βάνα Ζωιτοπούλου) σήμερα κάναμε τη γαλλική παράδοση πράξη!
Ετοιμάσαμε γλυκιές πεντανόστιμες κρέπες, όπως το έθιμο επιβάλλει, κεράσαμε τις δασκάλες και τους δασκάλους μας και φυσικά τις μοιραστήκαμε, καμαρώνοντας για το λαχταριστό αποτέλεσμα! Είμαστε chefs εξαιρετικοί/ές! Bravo!
Και του χρόνου!