Με αφορμή τις φυσικές καταστροφές και στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος τα 20 παιδιά της Ε’ τάξης του σχολείου μας αποφασίσαμε να γίνουμε ερευνητές και ερευνήτριες, αλλά και δημιουργοί διαφόρων τρόπων γραφής!
Με αφορμή τις τρομερές πλημμύρες που προκάλεσε πριν από ένα χρόνο στην περιοχή μας η κακοκαιρία Daniel και επειδή ζήσαμε τις συνέπειες τους στην καθημερινή μας ζωή, επιλέξαμε για αρχή να μιλήσουμε για τις φυσικές καταστροφές, να ορίσουμε ποιες είναι αυτές και να μάθουμε πόσο έχουν επηρεάσει τον τόπο μας.
Μοιραστήκαμε σε ομάδες δράσης, συνεργαστήκαμε, ψάξαμε σε παλιές τοπικές εφημερίδες και στο διαδίκτυο και από το πολύ ενδιαφέρον υλικό που επεξεργαστήκαμε, δημιουργήσαμε τα πρώτα μικρά μας βιβλία, ακολουθώντας τις βασικές αρχές της τεχνικής του παιδαγωγού Σελεστέν Φρενέ και της συζύγου του Ελίζ.
Τα Μικρά Βιβλία αυτά τα φροντίσαμε πολύ! Κάναμε την επιμέλεια των κειμένων με προσοχή και μελετήσαμε την πορεία ενός βιβλίου από τη στιγμή που “γεννιέται” στη σκέψη αυτού που το γράφει μέχρι τότε που φτάνει στα χέρια αυτών που το απολαμβάνουν διαβάζοντάς το (συγγραφέας, εικονογράφος, εκδοτικός οίκος, ομάδα επεξεργασίας… αναγνώστες και αναγνώστριες).
Η πρώτη μας προσπάθεια μάς άρεσε πολύ και θέλουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας της δημιουργικής γραφής μέσα από τις περιπέτειες των ανθρώπων και της πόλης μας, από το μακρινό παρελθόν ως τις μέρες μας!
Ο κοντινός μας Άναυρος, οι δρόμοι της γειτονιάς μας, το σχολείο μας κι άλλα ενδιαφέροντα κτίρια του Βόλου θα …αποκτήσουν φωνή και θα μας διηγηθούν τις συναρπαστικές ιστορίες τους!
Η συνέχεια στην επόμενη ανάρτησή μας! Ακολουθήστε τα νέα μας στο Εργαστήρι μας της Δημιουργικής Γραφής!