Feed
Άρθρα
Σχόλια

Οι μαθητές των Ε και Στ τάξεων του σχολείου μας τη φετινή σχολική χρονιά υλοποιούν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Σχολικών Δραστηριοτήτων) με τον τίτλο “Ήλιε μου, ήλιε μου … Βασιλιά μου”. Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τις έννοιες της αειφορίας και της οικολογίας.
Στην πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματων οι μαθητές και η παιδαγωγική ομάδα των εκπαιδευτικών του σχολείου που συντονίζει το πρόγραμμα επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Τρικάλων και συμμετείχαν στο μονοήμερο πρόγραμμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Στην αρχή, οι μικροί μαθητές παρακολούθησαν μια παρουσίαση για το πως η χρήση των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει συνέπειες όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, νέφη από ρύπους, όξινη βροχή, πυρηνικά ατυχήματα. Αυτές οι συνέπειες είναι ολοένα και πιο ορατές και παρατηρούνται όλο και πιο συχνά στον περιβάλλοντα χώρο του κάθε ανθρώπου. Επηρεάζουν την οικονομική πολιτική κάθε χώρας αλλά και την παγκόσμια ειρήνη με τους λεγόμενους «ενεργειακούς πολέμους». Η λύση στην παραπάνω ενεργειακή κρίση είναι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε το ρόλο τους, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπίσουμε τις καταστροφικές συνέπειες από το φυσικό περιβάλλον.

Click to play this Smilebox collage
Create your own collage - Powered by Smilebox
Create your own free picture collage

Στη συνέχεια οι μαθητές σε ομάδες, καθοδηγούμενες από τα μέλη της Π.Ο. πραγματοποίησαν εργαστηριακές ασκήσεις με σκοπό να κατανοήσουν την αρχή λειτουργίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ορισμένες από τις εργαστηριακές ασκήσεις ήταν:

  1. Επίδειξη λειτουργίας φωτοβολταϊκής κυψέλης με χρήση LED
  2. Επίδειξη λειτουργίας ανεμογεννήτριας
  3. Προσομοίωση λειτουργίας υδροηλεκτρικού εργοστασίου
  4. Μηχανικό ανάλογο της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού από θερμοστοιχείο
  5. Παραγωγή βιοκαυσίμου
  6. Παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση – Παραγωγή ηλεκτρισμού με τη χρήση κυψέλης υδρογόνου

Τέλος, έγινε η παρουσίαση των ομαδικών εργασιών και αξιολόγησή τους. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ήταν επτά (7) διδακτικές ώρες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων