Ένα γιοφύρι διηγείται

Καρπενήσι – Ιούνιος 2018

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα ” Ένα γιοφύρι διηγείται”. Τάξεις Ε΄1, Ε΄2

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, συγκέντρωσαν στοιχεία (εικόνες, ιστορίες, ιστορικά δεδομένα, δημοτικά τραγούδια, θρύλους , παραδόσεις), τα κατέγραψαν συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας, κατασκεύασαν p.p. , σχετικά με την αρχιτεκτονική των γεφυριών, τους τρόπους επικοινωνίας, το ρόλο που έπαιξαν στη διαμόρφωση των οικονομικών σχέσεων στις τοπικές κοινωνίες, τα συνέδεσαν  με την τοπική και εθνική ιστορία, έμαθαν να τραγουδούν και να χορεύουν ένα δημοτικό τραγούδι (Ρούσα παπαδιά – συρτό Ρούμελης).
Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες συνειδητοποίησαν ότι τα πέτρινα γεφύρια είναι μια <<χρονομηχανή >> που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και σου αποκαλύπτει πτυχές της καθημερινής ζωής τόσο των εμπειροτεχνών μαστόρων που τα έχτισαν όσο και του πλήθους των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούσαν για αιώνες.
 Τον Ιούνιο  πραγματοποιήθηκε  προγραμματισμένη τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. Καρπενησίου (Πρόγραμμα : Οι δρόμοι του νερού και τα γεφύρια τους).
 κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη φύση, γνώρισαν από κοντά όλα αυτά πάνω στα οποία είχαν εργαστεί όλο το προηγούμενο διάστημα και αποκόμισαν μεγάλα οφέλη τόσο σε γνωστικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο.
 
Οι δρόμοι του νερού και τα γεφύρια τους

 

 

 
Έμαθαν να περπατούν σε μονοπάτια, να αναγνωρίζουν τα δέντρα από το φύλλωμά τους, άκουσαν ήχους πουλιών της περιοχής, για ώρες άκουγαν μόνο φυσικούς ήχους.

 

 

 

 Τα παιδιά συνειδητοποίησαν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά μας, έμαθαν να εργάζονται με ομαδικό πνεύμα για έναν κοινό σκοπό, κινητοποιήθηκαν πολύπλευρα και ανέπτυξαν γνωστικές , συναισθηματικές και κινητικές δεξιότητες  και ικανότητες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *