Κουπόνι για αγορά ψηφιακού εξοπλισμού

0

Συγγραφέας: 4ο Δημοτικό Ορεστιάδας | Κατηγορία Ανακοινώσεις, Γονείς, Διάφορα, Εξ αποστάσεως | , στις 20-03-2021

Η Υπουργός Παιδείας, σήμερα 20 Μαρτίου 2021, δήλωσε σε κανάλι της τηλεόρασης  για το κουπόνι (voucher) των 200 ευρώ, που αφορά οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 6000 ευρώ, ότι ανοίγει τη Δευτέρα 22/3 η εφαρμογή για τους προμηθευτές ενώ για τους ωφελούμενους η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 5 Απριλίου.

Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ορίζει την λειτουργία του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», για την ενίσχυση οικογενειών με εξαρτώμενα τέκνα που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας με σκοπό την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.

Δικαιούχοι θα είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες θα λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω ειδικής πλατφόρμας από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.». Εντός των επόμενων ημερών, η πλατφόρμα θα ανοίξει για την κατάθεση των αιτήσεων προμηθευτών που κατασκευάζουν, διανέμουν και μεταπωλούν τεχνολογικό εξοπλισμό. Θα ακολουθήσει μια διαδικασία ελέγχου του εξοπλισμού των αιτούντων προμηθευτών, ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι ελάχιστες προδιαγραφές που έχουν οριστεί στην Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ειδικότερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει τα εξής:

Αντικείμενο – Σκοπός του προγράμματος

Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» ενισχύει οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα καθώς και τέκνα υπό επιτροπεία, που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας, μέσω συστήματος επιταγών (voucher) που θα διατεθούν για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.

Tο πρόγραμμα έχει ως στόχο την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνθήκες τεχνολογικά εμπλουτισμένης δια ζώσης εκπαίδευσης καθώς και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παιδιών σε ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και την περαιτέρω ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους.

Δυνητικοί Δικαιούχοι του προγράμματος

1. Δυνητικοί δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οικογένειες:

(α) με ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις έξι χιλιάδες ευρώ (6.000 €) και

(β) με εξαρτώμενα τέκνα ηλικίας από 4 έως 24 ετών που σπουδάζουν σε μία από τις επιλέξιμες για το πρόγραμμα βαθμίδες εκπαίδευσης.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν σωρευτικά και εξειδικεύονται περαιτέρω στο άρθρο 4.

2. Για να καταστεί δικαιούχος της ενίσχυσης μία οικογένεια, θα πρέπει να κατατεθεί και να εγκριθεί για το σκοπό αυτό αίτηση Επιχορήγησης από το πρόγραμμα.

3. Αίτηση μπορεί να υποβάλλεται από ενήλικο Φυσικό Πρόσωπο, μέλος της Οικογένειας, που είναι ο υπόχρεος υποβολής φορολογικής δήλωσης ή ο/η σύζυγος αυτού. Κάθε οικογένεια μπορεί να υποβάλλει μόνο μία αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα μέλη της οικογένειας. Κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση Επιτροπείας, μπορεί να υποβάλλεται χωριστή αίτηση για κάθε παιδί, από τον ορισμένο Επίτροπο αυτού.

Ύψος και ένταση της Ενίσχυσης

1. Κάθε οικογένεια – δικαιούχος του προγράμματος λαμβάνει μία επιταγή (voucher) ύψους 200 € ανά ωφελούμενο μαθητή, φοιτητή ή σπουδαστή που πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

2. Κάθε επιταγή μπορεί να καλύψει το σύνολο του κόστους του επιλέξιμου εξοπλισμού (100% ενίσχυση), είτε μέρος του συνολικού κόστους εφόσον ο προμηθευόμενος εξοπλισμός υπερβαίνει την αξία των διατιθέμενων επιταγών, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από το δικαιούχο. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος της ενίσχυσης/ ποσό εξαργύρωσης δεν μπορεί να υπερβεί το πραγματικό κόστος του προμηθευόμενου επιλέξιμου εξοπλισμού, όπως αυτό αποτυπώνεται στα παραστατικά της αντίστοιχης συναλλαγής.

Επιλέξιμος Εξοπλισμός και Υπηρεσίες

1.Ορίζονται οι ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμου εξοπλισμού:

(α) Κατηγορία 1: φορητές ταμπλέτες (tablets).

(β) Κατηγορία 2: φορητοί υπολογιστές (notebooks, laptops, chromebooks, 2 in 1).

(γ) Κατηγορία 3: σταθεροί υπολογιστές (desktops, all-in-one).

Υποχρέωση διατήρησης του εξοπλισμού από τους Δικαιούχους

1. Οι Δικαιούχοι δεσμεύονται να διαθέσουν τον εξοπλισμό στα ωφελούμενα μέλη, για να αξιοποιηθεί για τον επιδιωκόμενο σκοπό της ψηφιακής μάθησης.

2. Καθ’ όλο το διάστημα ισχύος της διετούς εγγύησης, υποχρεούνται να διατηρούν τον εξοπλισμό έτοιμο προς επίδειξη σε τυχόν ελέγχους που θα διενεργηθούν. Επίσης, υποχρεούνται να διατηρήσουν προς επίδειξη το παραστατικό αγοράς.

3. Σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος που καθιστά τον εξοπλισμό μη επισκευάσιμο/μη λειτουργικό, οι Δικαιούχοι θα πρέπει να διατηρήσουν τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αγορά του ή την αντικατάστασή του.

4. Απαγορεύεται ρητά η μεταπώληση του εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της διετούς εγγύησης.

Διαβάστε Ολόκληρη την απόφαση: ΚΥΑ-για-ψηφιακό-εξοπλισμό-μαθητών.pdf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση