Απόκριες 2022. Καλή Σαρακοστή!

0

Συγγραφέας: 4ο Δημοτικό Ορεστιάδας | Κατηγορία Διάφορα, Δράσεις | , στις 06-03-2022

IMG a694cf6057d078bfa391ef99d8c4a2ea VΑπόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα οπότε και αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή. Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.

Απόκριες στην Ελλάδα

Τις μέρες αυτές λαμβάνει χώρα το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης, που έχει τις ρίζες του στις αρχαίες «Διονυσιακές γιορτές», όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι κορυφωνόταν προς τιμή του Διόνυσου.

Παλιότερα το καρναβάλι γινόταν παντού στην Ελλάδα με μασκαράτες ομαδικές, χορούς, γλέντια, σάτιρα και διάφορα ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε μέρος. Ήταν ευκαιρία για ξεφάντωμα, κρασί και χίλια δυο πειράγματα.

Viber 2022 02 24 12 39 14 778

Οι μαθητές της Ε΄ τάξης με τις αυτοσχέδιες αποκριάτικες στολές και μάσκες τους

Τα προηγούμενα χρόνια με μέριμνα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας οργανωνόταν πάρτυ μεταμφιεσμένων σε κατάστημα της πόλης, όπου διασκεδάζαμε μικροί και μεγάλοι, μεταμφιεσμένοι και μη. Την περίοδο της πανδημίας αυτό δεν είναι δυνατό.

Γίνεται, όμως, σχετική αναφορά εντός των αιθουσών και δημιουργούνται πολύ ωραία εικαστικά έργα από τους μαθητές (αποκριάτικες μάσκες, αυτοσχέδιες στολές, κλπ).
Οι Ε και ΣΤ τάξεις φρόντισαν για τον όμορφο στολισμό στην είσοδο του σχολείου.
Και του χρόνου!
Καλή Σαρακοστή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση