8η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 24/09/2021

0

Συγγραφέας: 4ο Δημοτικό Ορεστιάδας | Κατηγορία Δράσεις | , στις 26-09-2021

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και της 8ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στο σχολείο μας οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις με σύνθημα για το έτος 2021: «Το Σχολείο σε Κίνηση: Αθλούμαστε δημιουργικά».

Οι δραστηριότητες που είχαν διάρκεια τριών διδακτικών ωρών για κάθε τάξη. Η προώθηση της δημιουργικότητας μέσω του αθλητισμού, η προαγωγή της υγείας και της ευεξίας, η ενθάρρυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων, καθώς και η σύνδεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν τους υπό έμφαση στόχους του εν λόγω εορτασμού. Υπό αυτό το πνεύμα, σε κάθε σχολική μονάδα η εμπλοκή όλων των εκπαιδευτικών και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ τους προσδίδει αναμφισβήτητα προστιθέμενη αξία στον κοινό με όλα τα σχολεία της Ευρώπης εορτασμό του σχολικού αθλητισμού και συμβάλλει καθοριστικά στην προαγωγή κοινών πολιτιστικών και κοινωνικών αξιών.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε μία διδακτική ώρα αθλητικές δραστηριότητες στο προαύλιο και δύο ώρες δράσεις εντός της αίθουσας. Σε όλες τις φάσεις των εκδηλώσεων τηρήθηκαν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του COVID-19. Πιο συγκεκριμένα:

Στην Α τάξη δημιουργήσαμε ζωγραφιά του αγαπημένου μας αθλήματος και κατασκευάσαμε δύο αφίσες με τη συμμετοχή όλων μας. Επιπλέον συμμετείχαμε σε  διάφορα ψυχοκινητικά παιχνίδια όπως “κεφάλι ώμοι γόνατα και πόδια”, “χόκεϊ πόκεϊ” “χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ” .

Στην Β τάξη αρχικά  μιλήσαμε για την σημασία της ημέρας. Συζητήσαμε για τον ρόλο του αθλήματος στην ανθρώπινη ζωή. Είπαμε τις απόψεις μας για τα αθλήματα που γνώριζουμε είτε μέσα από Μ.Μ.Ε. είτε από τα αθλήματα που ασχολούμαστε μέσα στην καθημερινότητά μας. Μέσω διαδικτύου παρακολουθήσαμε μερικές προβολές και εικόνες για τον αθλητισμό. Χρωματίσαμε 26 διαφορετικά αθλήματα σε φύλλα εργασίας με την ονομασία του κάθε αθλήματος και στο τέλος όλες τις ζωγραφιές τις κολλήσαμε σε ένα μεγάλο χαρτόνι κανσόν και το κρεμάσαμε στην αίθουσά μας.

Στην Γ τάξη α) διαβάσαμε το παραμύθι της Λίτσας Ψαραύτη «Ο Θωμάς», β) παρακολουθήσαμε μια ταινία μικρού μήκους για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού για το δημοτικό με κωμικό περιεχόμενο, γ) παρακολουθήσαμε ένα ενδιαφέρον παιδικό βίντεο μα τα βασικά αθλήματα και δ) ζωγραφίσαμε και στολίσαμε με τις ζωγραφιές την τάξη μας.

Στην Δ τάξη, αφού έγινε διαλογική συζήτηση για τη σημαντικότητα του αθλητισμού και του “ευ αγωνίζεσθαι”, παρακολουθήσαμε προβολή ταινιών μικρού μήκους για το πώς ο αθλητισμός αμβλύνει τον εκφοβισμό, πώς προάγει την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα και το πώς το ευ αγωνίζεσθαι οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Είδαμε ακόμη βίντεο ιστορικής αναδρομής με θέμα τους ολυμπιακούς αγώνες από το χθες στο σήμερα και ζωγραφίσαμε το άθλημα που απεικονιζόταν σε σχετικό φύλλο εργασίας.

Στην Ε τάξη α) παρακολουθήσαμε προβολή βίντεο. Εστιάσαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τελετή έναρξης και λήξης του 2021 στο Τόκυο. β) Μιλήσαμε και είδαμε βίντεο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. γ) Συμμετείχαμε σε δράση φιλαναγνωσίας: «Το κρυφτό» της Δήμητρας Χαραλάμπους. Συμπληρώσαμε και το φύλλο εργασίας του βιβλίου για καλύτερη εμπέδωση. δ) Ζωγραφίσαμε αφίσες με διάφορα αθλήματα.

Στην ΣΤ τάξη ασχοληθήκαμε με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Εκμεταλλευόμενοι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε. Ειδικότερα, μπήκαμε στην αίθουσα πληροφορικής και  αναζητήσαμε πληροφορίες για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, μιλήσαμε για τις αναπηρίες, γνωρίσαμε κάποια από τα αθλήματα, μάθαμε τους κανόνες του γκολμπολ και το δοκιμάσαμε στην αίθουσα του γυμναστηρίου να παίξουμε ως άτομα χωρίς όραση.

Στις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η παρουσία, δυστυχώς ακόμη, της επιδημίας, χαρήκαμε τις δραστηριότητες άθλησης και άλλες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση