Επίσκεψη Γ τάξης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών, 26/3/2021

0

Συγγραφέας: 4ο Δημοτικό Ορεστιάδας | Κατηγορία Εξ αποστάσεως, Επισκέψεις, Προγράμματα | , στις 18-05-2021

Οι μαθητές της Γ τάξης, μετά από πρωτοβουλία της δασκάλας μας και σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ, Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας,  με τίτλο: Ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών και επισκεφθήκαμε διαδικτυακά το Κέντρο που βρίσκεται στην Γλυφάδα Αττικής.

Είναι το μοναδικό Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας στην Ελλάδα. Η επίσκεψη διαφέρει πολύ από την επίσκεψη σε ένα ενυδρείο,
σε έναν ζωολογικό κήπο ή ένα μουσείο. Στο Κέντρο Διάσωσης περιθάλπονται τραυματισμένες χελώνες.  Στόχος του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής είναι, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της χελώνας, να κάνει κατανοητές τις βασικές λειτουργίες της φύσης και τη θέση του ανθρώπου μέσα σ’ αυτή, θεωρώντας κοινή παραδοχή ότι «όλοι μοιραζόμαστε την ίδια γη».

Υπάρχουν 7 διαφορετικά είδη θαλάσσιας χελώνας στους ωκεανούς του κόσμου. Δυστυχώς, τα τελευταία 200 χρόνια, οι άνθρωποι έχουν κάνει την επιβίωσή τους δύσκολη. Οι λόγοι είναι:
– Λαθροθηρία και υπερ- εκμετάλλευση για τα αυγά τους, το κρέας, το δέρμα και τα καβούκια τους.
– Συχνά πέφτουν θύματα τυχαίας σύλληψης και θανάτωσης στα αλιευτικά εργαλεία.
– Τα πλαστικά θαλάσσια σκουπίδια επηρεάζουν την υγεία τους.
– Ο τουρισμός επηρεάζει αρνητικά τις παραλίες ωοτοκίας τους.
– Η κλιματική αλλαγή προκαλεί άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας. Στενές παραλίες ωοτοκίας ίσως χαθούν κάτω από το νερό. Επίσης θα αλλοιωθούν οι θερμοκρασίες της άμμου, επηρεάζοντας το φύλο των μικρών που εκκολάπτονται.
Εξαιτίας των παραπάνω, και τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών θεωρείται ότι έχουν ανάγκη προστασίας.

Οι πληροφορίες που πήραμε κατά την ξενάγηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και χρήσιμες για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι όλοι έχουμε ευθύνη για το περιβάλλον και όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία του.

Υιοθετήσαμε τον Μπάρμπα Νίκο, μια θαλάσσια χελώνα Chelonia mydas που βρέθηκε τραυματισμένη στην Λακωνία. Ο Σύλλογος μας έστειλε το Πιστοποιητικό Υιοθεσίας και μια μικρή λούτρινη χελώνα, που κοσμεί την αίθουσά μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση