🌞 Καλοκαίρι με Ασφάλεια για τα Παιδιά 🛟

📍 Με οδηγίες από την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Νοσηλευτικής

Το καλοκαίρι είναι χαρά, παιχνίδι και… πρόληψη!

👉 Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση πνιγμού,
👉 Υπενθυμίσεις για καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ),
👉 Υλικά για γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας.

📸 Οι εικόνες ανήκουν στην Εταιρεία και τοποθετήθηκαν με φροντίδα. Με την προσθήκη emoji δημιουργήθηκε η παρούσα ψηφιακή αφίσα.

Ας κάνουμε το καλοκαίρι ασφαλές και φωτεινό για όλα τα παιδιά! 🌈

Ellhnikh Etaireia Paidiatrikhs Noshleytikhs 1

Μετακίνηση στην Πράγα και Διάχυση Πληροφορίας: Οι Σύνδεσμοι της Ενημέρωσής μας

Με μεγάλη χαρά σας ενημερώνουμε ότι η ομάδα μας ολοκλήρωσε τη μετακίνησή της στην Πράγα, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ kA122: A.I.: The Means for Inclusive Education!

Για τον λόγο αυτό, φροντίσαμε να διαχυθεί η εμπειρία μας με σχετική ενημέρωση μέσα από διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες και ιστότοπους.

Παρακάτω θα Erasmus+ – links τους βασικούς συνδέσμους με την ενημέρωση για τη μετακίνησή μας.



Λήψη αρχείου

 

Μιλάω, Ακούω, Καταλαβαίνω: Όταν η AI στηρίζει κάθε μαθητή

Στη Δ΄ τάξη του 4ου Δ.Σ. Γέρακα, αξιοποιήσαμε την τεχνολογία για να υποστηρίξουμε τη γλωσσική ανάπτυξη όλων των μαθητών, με δύο διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές δράσεις.

🧑‍🎤 Ένας μαθητής ΡΟΜΑ χρησιμοποίησε φωνητική υπαγόρευση στο Google Docs για να εκφράσει τις σκέψεις του προφορικά και να τις δει αποτυπωμένες σε γραπτό λόγο, τον οποίο στη συνέχεια άκουσε με ψηφιακή ανάγνωση στο Word, ενισχύοντας τη σύνδεση λόγου-κειμένου.

📚 Επίσης, κάποια άλλη χρονική στιγμή, όλη η τάξη εργάστηκε με το NotebookLM, ένα εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο εξηγούσε με φιλικό τρόπο ένα πληροφοριακό κείμενο για την εφεύρεση του τηλεφώνου. Η συζήτηση που προέκυψε βοήθησε τους μαθητές να κατανοήσουν βαθύτερα έννοιες και λεπτομέρειες που είχαν περάσει απαρατήρητες.

💡 Η τεχνολογία έγινε σύμμαχος — στην κατανόηση, στην έκφραση και στη συμπερίληψη.

Παρακάτω ακολουθούν τα 2 βίντεο.

  1. Συμπερίληψη:

2. Χρήση NotebookLM στην τάξη:

https://www.canva.com/design/DAGnQJY0vQw/UFYCF0t4mxcxtSrCxZVkrA/view?utm_content=DAGnQJY0vQw&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=uniquelinks&utlId=ha7327768f5

ή μέσω YouTube

✨ Μια διαφορετική ανάγνωση με τη βοήθεια του NotebookLM

Στη Δ΄ τάξη του σχολείου μας, στο πλαίσιο του Erasmus+, αξιοποιήσαμε το εργαλείο της Τεχνητής Νοημοσύνης NotebookLM για μια ξεχωριστή εμπειρία στο μάθημα της Γλώσσας.

Αφού οι μαθητές είχαν διαβάσει ένα πληροφοριακό κείμενο για την εφεύρεση του τηλεφώνου, άκουσαν δύο φωνές AI (άντρα και γυναίκα) να το εξηγούν απλά και φιλικά.

💬 Μέσα από τη συζήτηση των δύο «ψηφιακών αφηγητών», τα παιδιά κατανόησαν βαθύτερα το περιεχόμενο, εντόπισαν λεπτομέρειες και αποχρώσεις που δεν είχαν προσέξει στην πρώτη ανάγνωση, και συμμετείχαν ενεργά με απορίες και παρατηρήσεις.

🗣️ Από τη διαδικασία προέκυψε και ζωντανή συζήτηση στην τάξη, με ανταλλαγή σκέψεων, ερωτήσεων και νέων ιδεών.

Η τεχνητή νοημοσύνη λειτούργησε ως εργαλείο κατανόησης και διαλόγου, κάνοντας το μάθημα πιο ζωντανό και συμμετοχικό.

Στο τέλος προβλήθηκαν και δύο βίντεο, το ένα με την πρώτη ηχογράφηση της φωνής του Alexander Graham Bell και το δεύτερο με μια ολιγόλεπτη βιογραφία του εφευρέτη.

Παρακολουθήστε παρακάτω τη σχετική παρουσίαση πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.canva.com/design/DAGnQJY0vQw/UFYCF0t4mxcxtSrCxZVkrA/view?utm_content=DAGnQJY0vQw&utm_campaign=share_your_design&utm_medium=link2&utm_source=shareyourdesignpanel

ή πατώντας στο YouTube

«STOP στο bullying στο cyber-bullying»

🎵 «STOP στο bullying στο cyber-bullying»

🧠 Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι οι μαθητές της Δ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα δημιούργησαν 3 αφίσες με συνθήματα ενάντια στον σχολικό και ψηφιακό εκφοβισμό, στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησής μας για την ασφάλεια και τον σεβασμό στο σχολείο και στο διαδίκτυο. Η δράση αυτή συνδέεται και με το πρόγραμμα eTwinning “Safe Net Kids”, μέσα από το οποίο μαθαίνουμε πώς να είμαστε υπεύθυνοι και ευγενικοί χρήστες του διαδικτύου αλλά και πώς να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον στην καθημερινότητά μας.

Τα παιδιά αποτύπωσαν τα μηνύματά τους και πάνω σε ζωγραφισμένες παλάμες, στέλνοντας ένα δυνατό “όχι” στο bullying., δείχνοντας ότι η φιλία, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός είναι πιο δυνατοί από τη βία.

arachnh

 

1747824412269

makrostenh afisa

 

slogkan

 

Afisa energoy polith

Επίσης αξιοποιώντας τις γνώσεις και εμπειρίες μας από πρόγραμμα Erasmus+ KA122 “AI: the means for inclusive education”, οι μαθητές μας  έγραψαν στίχους και δημιούργησαν το τραγούδι «STOP στο bullying στο cyber-bullying», ενάντια στον σχολικό και ψηφιακό εκφοβισμό.

Με τη βοήθεια εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), που γνωρίσαμε μέσα από το Erasmus+, επέλεξαν μουσική και δημιούργησαν το συνοδευτικό βίντεο. Η δράση συνδέεται και με το eTwinning πρόγραμμα “Safe Net Kids”, το οποίο υλοποιείται με εταίρους από την Τουρκία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ιταλία και την Πολωνία.

Το τραγούδι και η σχετική ψηφιακή αφίσα με QR code θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση της Δ.Π.Ε. Ανατολικής Αττικής με θέμα την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό».

 

Mπορείτε να ακούσετε το τραγούδι σκανάροντας τον κωδικό QR που βρίσκεται πάνω στην αφίσα.

Τέλος με τη βοήθεια ψηφιακών εργαλείων, δημιουργήσαμε και βίντεο με σλόγκαν των παιδιών κατά του bullying γενικά.

Εδώ θα τα ακούσετε.

Κι εδώ επί τω έργω: ο τοίχος μας λέει όχι στο bullying.

Η εμπειρία μας με το Erasmus+ στη “Φωνή του Γέρακα”!

Με μεγάλη χαρά μοιραζόμαστε τη δημοσίευση της συμμετοχής του σχολείου μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA122: “A.I.: The Means for Inclusive Education” στο περιοδικό του Δήμου μας, “Η Φωνή του Γέρακα”! (τεύχος Μαΐου 2025, σ.11)
📌 Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, παρακολουθήσαμε σεμινάρια για τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, με στόχο ένα σύγχρονο και συμπεριληπτικό σχολείο που αγκαλιάζει τις ανάγκες όλων των μαθητών.
📄 Δείτε τη δημοσίευση που ακολουθεί.
💡 Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε, να εμπνεόμαστε και να εξελισσόμαστε για ένα καλύτερο σχολείο για όλους!
Erasmus fonh

Το Τραγούδι του Ενεργού Πολίτη – Όταν οι Μαθητές Μιλούν με Ρυθμό – Erasmus+ KA122

🎶 Το Τραγούδι του Ενεργού Πολίτη – Όταν οι Μαθητές Μιλούν με Ρυθμό – Erasmus+ KA122

Στο πλαίσιο της δράσης «Σέβομαι τη Γειτονιά μου», οι μαθητές της Δ’ και ΣΤ’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα δημιούργησαν το δικό τους τραγούδι!

Γράφοντας στίχους και τραγουδώντας όλοι μαζί, μετέτρεψαν τις ιδέες τους σε μουσικό μήνυμα για τη γειτονιά:
🌳 Φροντίζουμε το περιβάλλον
🗑️ Πετάμε τα σκουπίδια στους κάδους
🤝 Σεβόμαστε τους άλλους
🐾 Φροντίζουμε τα ζώα
🔇 Μιλάμε με σεβασμό και κρατάμε την ησυχία

Το τραγούδι γεννήθηκε μέσα από συνεργασία, ενθουσιασμό και δημιουργικότητα. Οι μαθητές δεν περιορίστηκαν στο να μιλήσουν — τραγούδησαν, δίνοντας ρυθμό στην ενεργό πολιτειότητα!

🎧 Πατήστε play και ακούστε το τραγούδι που έγραψαν τα ίδια τα παιδιά με τη φωνή και την ψυχή τους!

Από τη σκέψη… στο τραγούδι!