Γνωρίζοντας τα επαγγέλματα: Μια επίσκεψη στο αρτοποιείο Ζαχαρή

Στις 5 Δεκεμβρίου 2018 οι μαθητές της Β1 τάξης του σχολείου μας συνοδευόμενοι από τη δασκάλα τους κ. Ελένη Κολοβού και την εκπαιδευτικό πληροφορικής του σχολείου κ. Ευαγγελία Σπανού, πραγματοποίησαν δίωρη εκπαιδευτική επίσκεψη, στα πλαίσια της ενότητας “Γνωρίζω τα επαγγέλματα”, στη βιοτεχνία αρτοπαρασκευασμάτων Ζαχαρή.

Οι ιδιοκτήτες μας υποδέχθηκαν και αμέσως ξεκίνησε η ξενάγηση στο χώρο του αρτοποιείου. Οι μικροί μας μαθητές μεταμορφώθηκαν σε “μικρούς αρτοποιούς εν δράσει” έτοιμοι να παρασκευάσουν κουλούρια.

Ο κ. Ζαχαρής ξεκίνησε με τον πρώτο κανόνα που πρέπει οπωσδήποτε να τηρούμε όταν μπαίνουμε σε έναν τέτοιο χώρο. Την καθαριότητα. Καθαρίσαμε τα χέρια μας, φορέσαμε σκούφους και ποδιές και ξεκινήσαμε.

Μιλήσαμε για την πρώτη ύλη, το αλεύρι, και τα είδη του. Για το τί είναι η μαγιά και τη χρησιμοτητά της, και τα υπόλοιπα συστατικά που μπορούμε να προσθέσουμε στο ψωμί.

Παράλληλα κάναμε και μια αναδρομή στα παλιά χρόνια. Πως το σιτάρι γινόταν αλεύρι με τους νερόμυλους, πως αντί για μαγιά οι γιαγιές χρησιμοποιούσαν προζύμι, και πως το ψωμί φουρνίζονταν σε ξυλόφουρνους.

Συνεχίσαμε με το ζύγισμα των υλικών. Οι μικροί μας αρτοποιοί παρατηρούσαν στη ζυγαριά τις ποσότητες από κάθε υλικό που θα χρησιμοποιούσαμε για να φτιάξουμε τα κουλουράκια μας.

Προσθέσαμε όλα τα υλικά στο ζυμωτήριο. Βάλαμε το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά, το αλάτι το καλαμποκάλευρο και στο τέλος το μέλι, και τα γλυκά μας κουλουράκια καλαμποκιού, αρχισαν να ζυμώνονται από τη μηχανή.

Σε λίγα λεπτά, η ζύμη ήταν έτοιμη. Ξεκίνήσαμε λοιπόν το ζύγισμα ώστε να φτάξουμε τα κουλουράκι. Τέλος οι μαθητές ξεκίνησαν να πλάθουν τα κουλουράκια με τα δυό τους τα χεράκια……..

Παράλληλα είδαμε τη λειτουργία ενός μηχανήματος που ζυγίζει και κόβει αυτόματα την ποσότητα της ζύμης που θέλουμε να φτιάξουμε. Επίσης είδαμε πως δουλεύει η Πλαστική μηχανή, η μηχανή δηλαδή που πλάθει τα κομμάτια της ζύμης, η στόφα, μια μηχανή που αφήνουμε το ψωμί να ξεκουραστεί και να φουσκώσει και τέλος το φούρνο που έψησε τα υπέροχα κουλουράκια μας καλαμποκιού.

Ευχαριστούμε τον κ. Ζαχαρή για τη θερμή φιλογεξενία, τις γνώσεις που αποκομίσαμε σήμερα, καθώς και τα υπέροχα κεράσματα. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία!

 

 

Κατηγορίες: Σχολείο, Χωρίς κατηγορία. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *